Violeta Loredana Pascal (PR Wave): “Cu un plan clar si perseverenta se poate sa ajungem sa traim asa cum ne dorim”

In 2005 a lansat unul dintre cele mai cunoscute site-uri de PR din Romania, care intre timp a depasit numarul de 100.000 de articole. Este lector, business coach si antreprenor. Curajoasa si dornica mereu sa invete si sa perfectioneze, Violeta Loredana Pascal pune pasiune in fiecare proiect pe care il realizeaza. WeInvent a vorbit cu ea despre acesti ani de antreprenoriat, pandemie, crize economice si lectiile lor, etc.

un interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Cum ai hotarat sa lansezi PRwave? 

Ideea lansarii PRwave.ro a venit simplu, de la sesizarea nevoie existentei unui asemenea site in Romania. Lucram intr-o agentie de relatii publice si, cautand exemple de campanii de PR din tara noastra intr-un anume domeniu, am remarcat faptul ca nu exista nici un site cu astfel de articole.

Mi-am dat imediat seama cat de util ar fi, pentru studenti, dar si pentru practicieni, un website unde sa gasesti articole utile din acest domeniu si astfel in aprilie 2005 am lansat http://www.prwave.ro. 

Care era telul de la lansare si cum a evoluat acesta in timp?

Site-ul a pornit cu articole in exclusivitate si case studies din marketing, insa am inceput sa primesc si foarte multe comunicate de la agentii si companii, astfel ca a crescut numarul de subiecte si domenii acoperite de prwave.ro si au aparut noi categorii pe site. 

In prezent avem zilnic intre 30 si 50+ stiri si articole publicate pe site din domenii variate, de la afaceri, financiar, lifestyle, IT, la marketing, (social) media si, desigur, comunicare si relatii publice. In timp am adaugat si rubrici noi, inclusiv Books Wave unde sunt prezentate carti din domenii variate. Recent am ajuns la peste 100.000 de articole publicate pe site si vom continua sa ne aducem tuturor celor care viziteaza site-ul materiale interesante din domenii variate in fiecare zi.

Succesul implica adaptare, crestere, perfectionare si inglobarea a ceea ce este nou si relevant in domeniu. Astfel a reusit si PRwave sa ajunga la 16 ani – si sa mearga cu fruntea sus inainte. Am pornit cu ideea de site cu materiale doar de PR, insa am evoluat, am adaugat noi rubrici (unele nu mai sunt azi disponibile fiindca perioada a fost depasita, insa am avut, de exemplu, un forum) si am tinut cont deopotriva de ce vor cititorii nostri – materiale din domenii variate si stiri interesante – si agentiile: articole in exclusivitate, dar si un site unde pot trimite comunicate de presa pentru clientii lor si un loc pe care il includ adesea in campaniile de marketing.

Care ai spune ca au fost cele mai importante momente de pana acum?

Cu siguranta faptul ca a fost primul site de acest fel din Romania este un element important si un moment marcant in istoria sa. De altfel, in timp am adus multe lucruri noi, inclusiv primul blog de PR de la noi (prwave.ro/blog a fost, ani la rand, foarte urmarit) sau abordari interesante ale unor subiecte. 

Colaborarea cu agentii si includerea PRwave in campanii a fost un alt moment important, la fel ca si e-mail-urile cu propuneri de a fi parteneri media ale unor evenimente din alte tari. Atingerea celor 100.000 de articole pe site, in acest an, e cea mai noua realizare a PRwave.

Dar si cele mai mari provocari?

Nu pot spune ca au existat provocari majore. Au fost situatii mai dificile – o problema cu un server la un moment dat, trecerea de la Mambo/Joomla la WordPress cand deja erau zeci de mii de materiale – dar nu situatii cu adevarat provocatoare. Si sper sa nici nu fie!

Ai vrut vreodata sa renunti? Daca da, ce te-a oprit sa o faci?

PRwave nu a pornit ca business, ci din pasiunea mea pentru PR. Acesta este si motivul pentru care exista si astazi. Nu am avut o problema ca site-ul a ajuns sa aduca bani la ceva ani dupa ce a fost lansat. 

Insa am avut marele noroc de a avea oameni deosebiti alaturi. Un bun prieten care m-a ajutat sa il pun pe picioare la inceput, un amic care m-a ajutat cu gazduirea sa o perioada in mod gratuit, oameni care au scris pentru PRwave din pasiune – inclusiv pe blogul dedicat. 

De altfel, prin intermediul PRwave am cunoscut multi oameni remarcabili si sunt recunoscatoare pentru acest lucru.

Cum ti-ai descoperit pasiunea pentru scris?

Surprinzator sau nu, cand eram mica am descoperit ca imi place sa scriu – am scris cateva poezii, un roman, cateva cantece (nu, nu au fost publicate, au fost pentru mine). Imi placea sa scriu si la scoala si imi aduc aminte ca atunci cand am scris prima compunere, singura, la scoala, a fost laudata. 

Am inceput sa scriu cu pasiune si pe blogul personal in limba romana (acum aflat in pauza, dar inca online), si apoi pe cel de calatorii (in engleza) https://travel.prwave.ro. Am vrut sa impartasesc descoperirile din calatoriile mele si ca acestea sa fie accesibile oamenilor din intreaga lume, gandindu-ma inclusiv sa deschid noi perspective asupra Romaniei celor care vin sa o viziteze. Si mi-a placut atat de mult, incat la ceva ani am lansat si www.earthsattractions.com – un blog de calatorii cu alt focus, ambele site-uri existand si acum si fiind actualizate cu noi materiale de interes.

Am lucrat si ca freelance copywriter si am scris articole in domenii variate: IT, marketing, real estate, travel etc. Imi place sa scriu si sper ca se simte acest lucru in fiecare material.

Cum ai facut pasul spre a deveni trainer certificat?

Cred in perfectionarea continua si invat constant. Invat noi lucruri in fiecare an – unele pentru propria placere (limbi straine, programe etc.), altele pentru business. 

Aveam deja cursul online de comunicare si relatii publice in afaceri la AcademiadeAfaceri.ro si mi-am dorit sa fiu trainer cu acte in regula, astfel ca am urmat un curs specializat. Pe langa acesta, au urmat si o seama de alte traininguri, am citit articole si am discutat cu multi specialisti. 

Cum s-a schimbat cariera ta de atunci si pana acum?

Fiecare etapa a carierei mele a fost de fapt o noua treapta in evolutia mea si m-a adus in locul in care ma aflu acum. Nu as putea sa fiu un business coach si consultant fara a avea experienta pe care o am.

Am inceput prin a fi un executant, un om de PR entry level si am ajuns in scurt timp sa am agentia mea de PR cu clienti din Romania si, in timp, din multe alte tari. Am devenit trainer si acum ma axez pe partea de business coaching cel mai mult, oferind si consultanta. 

Spuneai ca ii ajuti pe cei care vor sa devina freelanceri si antreprenori sa isi descopere adevaratele pasiuni si sa creeze strategii actionabile. Care sunt pasii pe care ii urmezi?

Da, ma bucur sa pot spune ca sunt business coach – de altfel am lansat un site dedicat in acest sens, AdvanceNow.Biz – si am lucrat deja cu clienti nationali si internationali. 

Stiam ca exista un mod traditional in care vedem viata – scoala, job, pensie – si cunosteam faptul ca multe persoane ajung sa se simta neimplinite. Stiu ca pot mai mult, isi aduc aminte ca au pasiuni sau visuri pe care nu le-au transformat niciodata in realitate desi si-ar fi dorit. Simt ca nu isi ating potentialul sau ca locul lor nu este acolo unde sunt acum. Sau ca si-ar dori sa incerce un business de timp liber (side hustle). Dar nu au curaj – din enorm de multe motive.

#succes

Si am descoperit, discutand cu multi coach, dar si lucrand cu clienti, ca, adesea, nu exista claritate cu privire la ce vrea fiecare persoana sa faca si la ce inseamna succesul pentru fiecare in parte. De aici incepe totul: de la a dobandi claritate, de la a fi sinceri cu noi. Nu este usor pentru ca nu suntem invatati sa facem acest exercitiu si pentru ca nu suntem invatati ca putem sa traim viata pe care ne-o dorim. 

Se poate ca oricine sa aiba succes – cum spune un coach pe care il urmaresc si care este foarte cunoscut, Christian Mickelsen, succesul este inevitabil. Desigur, nimic nu pica din cer, dar cu un plan clar si perspeverenta se poate sa ajungem sa traim asa cum ne dorim. 

In cadrul sedintelor de business coaching pornim asadar de la a vedea care este stilul de viata ideal – venituri, job/surse de venit etc. – si apoi se ajunge la un plan clar de actiuni pentru a se atinge acel obiectiv propus. Se poate sa se identifice blocaje, frici si temeri care sa fie inlaturate (frica de succes, frica de esec, sindromul impostorului, blocaje legate de bani, faima etc.).

Ce trebuie sa stie cine vrea sa apeleze la serviciile tale de business coach?

Unul dintre lucrurile pe care mi le spun foarte des cei care lucreaza cu mine este faptul ca atmosfera este foarte degajata si ca se simt foarte confortabil, gasind in acelasi timp raspunsurile pe care le cauta. 

Cei care doresc sa isi lanseze o afacere sau sa o dezvolte – si e bine sa precizez ca lucrez si cu freelanceri, si cu solopreneuri, dar si cu oameni care au companii mici si medii – si cauta un business coach imi pot scrie pe loredana@advancenow.biz si pornim de acolo. 

Recent am lansat si Business Coaching via Voxer (advancenow.biz/business-coaching-via-voxer-violeta-loredana-pascal). Voxer este o platforma tip walkie-talkie si am ales sa lansez aceasta modalitate de coaching pentru ca este extrem de practica. 

Totul se realizeaza foarte simplu: oamenii aleg un interval de timp in care vor sa beneficieze de coaching, platesc, apoi in acel interval intra pe Voxer si trimit intrebarile lor (text/audio/video). Eu le raspund (text/audio/video) si, dupa ce citesc/asculta raspunsul revin cu noi intrebari/raspunsuri.

Cum e coaching-ul via Voxer diferit de cel obisnuit? Pentru ca exista ceva mai multa libertate – fiecare persoana raspunde in ritmul ei, poate asculta de mai multe ori un raspuns si gandi o intrebare, poate asculta/citi mesajele de oriunde si nu este necesara prezenta fizica in cadrul unei intalniri via Zoom. 

Recent ai inceput sa tii mai multe cursuri si sedinte de business si coaching gratuite. Spune-ne, te rog, cum alegi temele, pe cine targetezi si cum au evoluat ele de cand la debut si pana acum?

Chiar ma gandeam sa includ detaliile in raspunsul de la intrebarea anterioara, dar ma bucur ca ai ales sa discutam separat despre aceste sedinte. Intr-adevar, acum ceva ani am oferit o serie de sedinte de business coaching gratuite. Ele erau dedicate celor care simteau ca bat pasul pe loc si cautau acel declic pentru a merge mai departe si au fost bine primite de cei interesati. 

In timpul pandemiei insa am remarcat pe de o parte foarte multi oameni care si-au dorit sa inceapa o afacere, iar pe de alta parte, multe persoane care au trebuit sa isi adapteze business-ul la noua situatie. 

Asa ca am reluat seria de sedinte gratuite – Rapid Business Growth. Ele se adreseaza celor care au nevoie de claritate in business, de a descoperi ce sa faca in continuare pentru a-si dezvolta afacerea. 

Ai fost afectata de pandemie? Cum te-ai adaptat?

Pandemia s-a resimtit, asta cu siguranta. Desigur ca site-urile de travel nu au mai adus aceleasi venituri. Aici scaderea a fost si de 90% in unele luni. Dar au existat alte elemente care au compensat, alte campanii si, desigur, am avut oportunitatea de a ma ocupa mai mult de partea de business coaching. 

Pandemia a adus foarte multe persoane in situatia de a lucra de acasa. Iar aceasta a fost o provocare pentru multi oameni. Am descoperit acest lucru in discutiile cu clientii, cu prietenii si cu multi alti coach. Una dintre cele mai mari provocari a fost productivitatea si una dintre marile intrebari a fost: cum sa nu mai amani lucrurile de facut?Asa ca am ales sa creez doua cursuri, bazate pe experienta mea de 16 ani de work-from-home, un stil de viata ales si asumat, care imi acorda libertatea de care am nevoie.

Unul dintre cursuri se numeste Lucrul de acasa: fiti productivi si relaxati – Strategie completa pentru a reusi sa faceti tot ce va propuneti SI sa aveti timp pentru voi (nu este gratuit, dar pretul este extrem de accesibil) si cel de-al doilea este Procrastinarea: Ce este, cum sa o invingi si cum sa o folosesti ca sa nu te distruga! – un curs gratuit cu foarte multe elemente practice care sa ii ajute pe cei interesati sa nu mai amane lucrurile de facut. Ambele cursuri sunt pe learndesk.us, unde se gaseste si cursul Find your $100k business idea. 

Urmeaza noi cursuri pe teme foarte actuale si cu probleme/elemente de interes pentru freelanceri/oameni de afaceri.

A contat experienta capatata in fosta criza economica 2008-2010?

Fiecare experienta acumulata conteaza. Important este sa invatam din toate intamplarile, bune si rele. Ca si atunci, adaptarea a fost cheia succesului si acum. De asemenea, faptul ca am mai multe surse de venit – am mizat intotdeauna pe diversificarea activitatii – a contat foarte mult. 

Crezi ca brandurile din Romania au invatat ceva de atunci si au aplicat acum?

Am vazut multe companii care s-au descurcat excelent in perioada pandemiei, care s-au implicat si au ajutat acolo unde au putut. Marile companii au scenarii pentru situatii de criza – in PR inveti ca trebuie sa ai asa ceva si iei in calcul situatii dintre cele mai neobisnuite precum si riscurile date de domeniul de activitate -, insa o pandemie cu toate restrictiile impuse nu cred ca a fost usor de prevazut de cineva. Insa orice criza are si castigatorii ei, iar cei care invata din ceea ce s-a intamplat in trecut au mai mari sanse sa fie afectati mai putin. Cu siguranta experienta 2020-2021 este una care ofera numeroase lectii pentru viitor.

Ce iti propui pentru acest an?

Pentru acest an mi-am propus sa gasesc noi modalitati in care sa imi pot ajuta clientii si ma bucur ca deja am lansat noi cursuri si coaching via Voxer. Asa cum spuneam, lansari vor mai fi, dar sunt fericita ca am deja rezultate pentru acest an. 

Acum trei ani mi-am propus (New Year’s Resolution) ca in acel an sa nu treaca nicio zi in care sa nu rad, indiferent ce se intampla. Si am reusit. De atunci, incerc sa nu las nicio zi fara sa nu rad si fara sa nu fac ceva pentru mine, pentru starea mea de bine.