Ruxandra Micsunescu este fondatoarea Line Agency, agentie de Marketing Integrat, si o militanta ferventa pentru o atmosfera normala si placuta, in industria de Comunicare din Romania. Chiar asa, cum ar fi daca am lucra fara sa ne mai stresam inutil, noi toti cei implicati in aceasta industrie? Pana la urma, asa cum spune Ruxandra, citand un slogan cunoscut, putem fi “ladies and gentlemen, serving ladies and gentlemen!”
un interviu de Marian Costache, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

De cata vreme s-a lansat Line Agency?
Line Agency a fost fondata acum 4 ani, timp in care am crescut de la o agentie de Social Media la o agentie de Marketing Integrat. Asta insemnand ca facem pentru clientii nostri actuali proiecte de la T=0, pe partea de Naming si Branding, pana la partea de Strategie si implementarea sa in toate mediile relevante si alese, pentru si impreuna cu clientii nostri. Facem asta fie in OnLine, fie in OffLine, de la evenimente de PR, pana la productii video.
Ce si-a propus la inceput agentia?
Agentia am inceput-o pentru ca am identificat niste “white spaces”, in piata. Atunci cand vorbeam de Social Media, continutul era destul de standardizat, poate chiar plafonat. Am simtit nevoia sa vin cu un aport pe partea de Digital, dar nu numai.
Am adus plusvaloare si pe partea de procese interne, software si alte tools, pe care le folosim atat intern dar si pentru clientii nostri, si nu in ultimul rand pe partea de management. Eu am facut un switch de la piata de lux din strainatate, respectiv din Elvetia si din Franta, unde am avut parte de un management impecabil. Apoi, cand am venit in tara, am observat ca avem totusi o lipsa pe partea de soft skills. Am crezut ca pot, iar asta incerc sa fac day-by-day, sa creez o cultura si un mediu favorabil pentru echipa mea.
Ce anume ai simtit ca mai lipseste din piata?
Pe langa partea de soft skills si content, cred ca este mereu nevoie de o educare a relatiei, dintre agentie si client. Atunci cand m-am referit la partea asta de cultura organizationala, din agentii, am observat ca era una foarte incarcata. Cred ca viata de agentie nu trebuie sa fie atat de grea si de urata, pe alocuri, pe cat am cladit-o noi, ca si perceptie. Se pot face lucruri frumoase si cu o echipa linistita, odihnita si nu overworked.
Cred ca lipsea un fel de hospitality touch, in industria aceasta. Eu am un background din domeniul horeca si ospitalier, facand Scoala de Management Ospitalier, de la Lausanne, dar si lucrand pentru grupuri precum LVMH Hotel Group si Hilton Group si am fost cumva educata in directia aceasta.
Am un slogan care-mi place foarte mult, pe care l-am invatat in facultate, cred ca e de la Ritz Carlton: “We’re ladies and gentlemen, serving ladies and gentlemen!” De aici si nevoia asta de educare, de a avea o colaborare deschisa si bazata pe mutual respect, de ambele parti.
De ce ar apela cineva la Line Agency? De ce sunt speciale serviciile voastre, in piata in care activati?
In primul rand, cred ca ne diferentiaza dorinta aceasta de a face lucruri si de a creste. Suntem o echipa foarte tanara si mi-am ales oamenii din jurul meu, dupa chipul si asemanarea mea, adica oameni care-si doresc sa faca lucruri, sa schimbe lucruri. Sa lucreze nu doar de dragul de-a avea un job si un salariu, la final de luna, dar pentru ca cred in ceea ce fac si in meseria pe care si-au ales-o. De aici vin mai multe beneficii.
In primul rand, suntem foarte rapizi. Livram toate proiectele, in mod constant, foarte repede. Aici mentionez inca o data ca nu se pune problema de overworking sau workload foarte mare, ci de un management bun al proiectelor.
In al doilea rand, noi ne pozitionam ca si consultanti, in comunicare. Adica, atunci cand avem un brief de la un client, ne dorim chiar sa venim cu aportul nostru si cu know-how-ul pe care il avem si sa nu ne limitam doar la rezolvarea unui proiect, doar de dragul de a-l face sau pentru beneficiile financiare, pe care ni le aduce.
#theclientfirst
In al treilea rand, ca si agentie, investim foarte mult in proiectele pe care le depunem. E o treaba pe care mi-am asumat-o, inca de la bun inceput, pentru ca atunci cand am lansat agentia stiam ca este o piata foarte aglomerata. Cred ca sunt in acest moment sute de agentii de Digital. Atunci, a trebuit sa fac ceva, sa ma diferentiez, pentru mine decizia cea mai buna, la momentul respectiv, a fost de a investi, in echipa si in proiecte.
Chiar daca de la o agentie mare ti se poate promite o echipa extinsa, pe un anumit proiect, si apoi constati ca ai de fapt doi oameni sau chiar un singur om, pe un cont, la noi orice proiect, oricat de mic, are o echipa intreaga, dedicata.
Pe partea de Social Media, sunt agentii pe care le cunosc unde exista un Social Media Manager, care se ocupa atat de copy, cat si de content si de partea de media, si maxim inca un Art. Noi avem o echipa dedicata de Creatie, de seniors. Avem un Media Manager, un Digital Manager si un Account Manager, care se ocupa de supervizarea intregului proces.
Imediat dupa lansare nu puteam sa cer fee-uri exorbitante, ceream un pret average, pentru un cont de Social Media, de exemplu, insa orele depuse in proiectul respectiv sau in contul respectiv erau de 5 ori mai multe, decat media. Aceasta a fost o strategie pe care mi-am asumat-o si care ne-a ajutat.
Am avut rezultate foarte bune, am avut nominalizari la Webstock, inca din primul an, iar portofoliul nostru de clienti a crescut intr-un mod organic. Nu prea am participat in pitch-uri, au fost brand managers care ne-au tinut dupa ei, atunci cand si-au schimbat companiile. De fapt, ne-au recomandat mai departe, fata de alti potentiali clienti.
Care sunt beneficiile brandurilor, pentru care lucrati?
Primul gand care-mi vine in minte, atunci cand vorbim despre beneficii, este legat de anul 2020. Spun asta pentru ca fost un an in care am putut sa fim alaturi de clientii nostri si sa-i ajutam sa se diferentieze foarte bine in piata.
Atunci cand ne-a lovit Pandemia, s-a produs un haos in intreaga industrie, si de partea clientilor si de partea agentiei. Toata lumea era all-over-the-place, cum sa ne mutam in digital, cum mutam campaniile, pe ici, pe colo, idei, ce facem. Cumva am fost foarte inspirati, pentru ca ne-am ghidat clientii spre o zona de CALM, care ne-a permis sa stam putin sa analizam ce se-ntampla si sa nu ne ducem odata cu valul acela de comunicare, care a pornit pe COVID.
Foarte multe dintre brandurile cu care lucram au avut nevoia aceasta, insa am vrut sa raspundem acestei nevoi intr-un mod mai aparte. Ca sa-ti dau un exemplu, cand toata lumea a mers pe ideea de live-uri de cooking sau live-uri de meditatie, acasa, noi am venit cu niste activari mai aparte. Am raspuns la nevoia consumatorului, de a vedea continut cat mai original si cat mai mult, in online, dar intr-un mod aparte.
#analiza
Spre exemplu, am organizat un live cu un concert de harpa. Asta si pentru ca mergea foarte bine cu brandul respectiv si era parte din ADN-ul sau o aura de divinitate.
Pentru toate brandurile noastre am decis sa analizam putin ce se-ntampla, in ce directie se arunca toata lumea, si sa nu ignoram valul acela de comunicare dar sa incercam sa venim cu un continut mai aparte.
Am un alt exemplu, tot la capitolul de beneficii pentru clientii nostri, de data asta pe partea de CSR. Anul trecut cand toata lumea voia sa doneze catre spitale, catre prima linie, noi am venit cu o campanie inedita. Pentru cei de la Yellow Food am facut campania “Farfurii la Datorie”. Am incercat sa concepem o campanie prin care nu doar sa donam, cum faceau majoritatea jucatorilor din piata, dar si sa indemnam consumatorul sa doneze alaturi de noi.
#proiecte
Nu ne-am dorit niciodata sa lansam proiecte noi, doar de dragul de a le face.
Un alt beneficiu foarte important, pe care-l aducem clientilor, este partea de research. Atunci cand facem campanii noi, nu cautam aceeasi regula sau structura de strategie, pe care o urmeaza toata lumea. Nu ne limitam la a identifica doar comunicarea competitiei directe. Incercam sa ne luam insight-uri din absolut orice zona, care ne-ar putea ajuta sa livram un mesaj cat mai relvant, catre clienti.
Daca faci o campanie, pentru un brand de beauty, nu trebuie sa te limitezi la research-ul standard. Poti sa te uiti mai departe, sa vezi de ce sunt consumatoarele triste sau fericite, intr-o anumita perioada, sau ce nevoi emotionale au in perioada respectiva sau in general. Lumea e atat de vasta si avem atat de multe tool-uri la indemana, incat mi s-ar parea pacat sa nu ne folosim de toate aceste informatii, ca sa aducem un plus de valoare, in comunicarea clientilor.
Ce v-a invatat pandemia, ca business, si in consecinta ce planuri de viitor aveti?
Cred ca “the main learning” pe care l-am tras din ultimul an si nu numai a fost faptul ca putem sa lucram foarte bine si de la distanta. Desigur, cu totii am realizat acest aspect. Noi aveam deja un policy de remote working, dinainte de pandemie, si asta ne-a ajutat foarte mult sa ne adaptam si mai repede. Cred ca lectia aceasta, pe care am primit-o intr-un mod fortat, ne-a deschis, de fapt, foarte multe usi, pentru ca unul dintre planurile principale pe care le avem in perioada urmatoare este sa continuam extinderea la nivel international, pentru ca avem deja clienti din US si Europa.
#oportunitate
Cum spuneam, a fost mai mult o oportunitate, pentru ca clientii din Elvetia, de exemplu, care este un target market pentru noi, au inceput la randul lor sa lucreze doar in digital, cu agentiile lor locale. Acum sunt, iata, mult mai deschisi catre o agentie din alta tara, pentru ca pana la urma what’s the difference? Tot pe Teams ne vedem sau pe ZOOM, nu trebuie sa avem foarte multe meeting-uri in offline si astfel ca deschiderea lor este o oportunitate foarte mare de deschidere a pietei, pentru noi.
Alte planuri pe care le avem local sunt mai mult legate de procesele interne. Ne dorim foarte mult sa dezvoltam echipa in continuare, sa dezvoltam departamentul de Creatie si sa aducem noi echipe, sa aducem si mai multe resurse pe partea de Strategie dar acestea sunt strans legate de faptul ca ne dorim o extindere a portofoliului, atat in plan local, cat si international. Prefer sa investesc acum in echipe, ca sa pot sa am resursele necesare pentru a face foarte multe proiecte de practic pitching, pentru clientii actuali, cat si potentiali. Ne dorim sa putem sa lucram mai mult la propria noastra identitate si comunicare, pentru ca am fost putin “cizmarul fara cizme” si totusi lucram intr-o industrie a Comunicarii si Comunicarea ramane importanta si pentru noi.
Categorii:#reinventyourself #reinventyourbusiness, Agentii, Antreprenori, Campanii, Interviu, Opinii, PR
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.