Falcon 9 vinde spatiu publicitar. La propriu

articol de Marian Costache

Mai tineti minte vara trecuta, cand pe cerul instelat se vedea un sir de sateliti, de ziceai ca sania lui Mos Craciun din reclamele Coca-Cola aterizeaza in sfarsit la tine in dormitor? Nebunia lui Musk, cum ar veni, prin care voia sa dea internet la tot satul planetar. Ei bine, acum se trece la nivelul urmator. In care aflam ce mai pot face doua maini dibace, cand au sustinerea altor maini din umbra si implicit acordul publicului, asigurat cu maiestrie de gigantii mass-media, capabili sa imbrace totul in cea mai frumoasa lumina. Sa trecem un pic la subiect.

Un startup canadian denumit Geometric Energy Corporation s-a alaturat SpaceX, pentru a livra advertising in spatiu, cu ajutorul unui mic satelit, la bordul navetei Falcon 9. Potrivit Bussines Insider, nu vom vedea un billboard clasic, ci mai degraba unul format din pixeli, afisati pe un satelit numit CubeSat. Acest satelit este unul de talie mica, facut din componente de mass-production.

#experimentul

Experimentul va fi pus in actiune la inceputul lui 2022, atunci cand Falcon 9 va calatori catre luna. Advertiserii ce vor sa-si vada reclama intinsa in spatiu vor avea la dispozitie cateva token-uri, ce pot fi cumparate, prin care vor decide cat va dura reclama si, cel mai important, cum va arata display-ul pixelat, in materie de luminozitate si alte trasaturi. Din moment ce display-ul va fi prea mic pentru a putea fi observat cu ochiul liber, satelitul va avea atasat un selfie stick, ce va transmite imaginea prin live stream catre youtube si Twitch.

Asadar, nu vom avea parte de billboard-uri gigantice atunci cand privim cerul ce ne vor convinge sa bem Cola sau Pepsi, dar reactiile contra au inceput sa apara, pe Twitter, de la comedianti si scriitori de SF, fie cerand Congresului American sa se opuna manevrei, fie blamand ritmul din ce in ce mai incisiv prin care spatiul nu mai e al tuturor.

De mentionat ca token-urile pot fi cumparate doar prin cripto monede, gen Etheriun sau Dogecoin, cu care compania a mai derulat actiuni si in trecut. Compania Geometric Energy Corporation (GEC), cu baza in Calgary se ocupa printre altele cu manufactura, drepturi de proprietate intelectuala si logistics, orice ar insemna aia, prin subsidiarele Geometric Space, GeometricLabs, Geometric Medical, and Geometric Gaming. Cica ar lucra atat pentru sectorul privat, dar baga si cu statul. Dupa cum declara reprezentantii sai, pe perioada pandemiei, au livrat manusi catre institutii din Canada si America, in timp ce au lucrat la o baterie pe baza de ioni de sodiu.