Oda murala in Piata Romana

articol de Marian Costache

Daca esti din Bucuresti, slabe sanse sunt sa nu te fi dat macar o data cu metroul pana la Piata Romana. Nu e chiar o piata, ci mai degraba un sens giratoriu cu circumferinta mai mare, dar hai treaca-mearga. La metrou, in gaura, ce se intampla… de pe la infiintare, sa zicem anii de glorie ceausista, peretii arata foarte de epoca. Un fel de marmurica alba / mozaic alb / griuliu de la vreme acopera peretii statiei de zeci de ani. In unele zile, vantul care sufla de prin tuneluri, zgomotele si lumina semi – chioara aduc aminte de atmosfera din Half Life 2.

#megacampanie

Nu neaparat postapocaliptic, dar ceva care sa sperie pe toata lumea. La fel ca in cazul unor cladiri ceva mai terminato-obosite de prin oras, pe ideea bagarii uratului sub pres, s-a intamplat o mega campanie cultural artistica direct pe pereti. Carevasazica, s-a acoperit totul cu un strat de arta, cat sa se simta si commuterii mai bine atunci cand coboara de sus de la KFC sau McDonald’s. Unde mai pui ca poti scana cu telefonul operele de arta, sa ti le iei cu tine acasa si daca iti plac, cine stie, chiar sa le cumperi.

Ca sa citam un pic si din stirea oficiala, toata nebunia pusa in scena de asociatia Var Cultural ar suna cam asa: Noaptea, când trenurile s-au retras la depou, artiştii au transformat staţiile în galerie de artă urbană. Temele sunt inspirate din prezentul din care facem cu toţii parte, anunţă cei de la Asociaţia VAR Cultural. Lucrările, fie că sunt murale sau realizate în tehnica paste up, instalaţie de obiect, lucrări grafice sau AR (realitate augmentată), oferă numeroase motive de a zăbovi în spaţiul intim al artiştilor expozanţi şi a reflecta la mesajele pe care ni le dăruiesc.

#doiiepuri

Faza e ca operele arata chiar bine, chiar si asa in scenariul de alb neon al metroului romanesc. Sunt chiar rezultatul unei campanii cu ocazia aniversarii a 42 de ani de Metrorex, si uite asa se impusca doi iepuri dintr-o lovitura cu vopsea. Se infrumuseteaza si peisajul urban si se mai promoveaza si ceva tineri artisti, pe numele lor, 14 la numar: Atoma, Alexa Lincu, Ionela Drăghici, Andrei Felea, Raluca Macovei, Maria-Livia Onete, Dumitriţa Răzlog, Mimi Pleşoianu, Alex Antonescu, Cosmina-Ionela Sandu.