Alice Gavril (Godmother): „Abordarea mea a fost intotdeauna de a construi si cred ca asta este secretul in client service”

Are peste 17 ani in publicitate, obtinuti la agentii cunoscute precum Odyssey, Next Advertising, Infinit Solutions si este foarte sincera si deschisa. Am vorbit cu Alice Gavril, Client Service Director la Godmother, despre secretele meseriei, calitatile necesare unui bun account, cum oferi feedback si iti motivezi echipa, precum si evolutia industriei de publicitate in ultimii ani, etc..

un interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Alice Gavril, Client Service Director la Godmother

Cum ai spune ca a evoluat, din punctul tau de vedere, publicitatea in ultimii ani?

Publicitatea evolueaza sau, poate mai bine zis se adapteaza odata cu oamenii si modificarile care apar in comportamentul lor. Ultimii ani, din pacate, sunt marcati de o pandemie si un razboi si urmeaza probabil o criza financiara. Fenomene majore ca acestea aduc nu doar reduceri la nivel de investitii in publicitate dar si schimbari majore de comportament al consumatorului.

Asadar, as zice ca am vazut pastrarea TV-ului, reducerea canalelor de suport ATL precum radio/ presa/ outdoor si cresterea digitalului. Partea de digital este in continua crestere iar impactul pandemiei a determinat branduri care inca nu investeau aici sa faca miscarea mai rapid catre digital, fie ca a insemnat sa intre in zona de evenimente virtuale sau sa isi dezvolte canale proprii digitale si sa se promoveze prin digital media sau social media si influenceri.

Participarea brandurilor cu activari la festivaluri a trecut de la categoria proiecte speciale/nice to have la must be there. Astfel ca vedem tot mai multe branduri care comunica activ in jurul activarilor de la festival si construiesc campanii care sa maximizeze impactul inainte si dupa festival.

Dar departamentele de client service?

Cred ca ne-am maturizat. Suntem mai atenti la planificare si incercam sa facem mai putine hei-rup-uri.

Ce s-a pierdut si iti placea, iti este dor de?

Imi este dor de pitch-urile facute ca la carte, platite, in care stiai câte agentii sunt invitate, luptai pentru un buget anual, cel putin.   

Ce este nou si bun si de ce?

Google Meet 😊 Gratie situatiei din pandemie am reusit sa eficientizam organizarea intâlnirilor, iar oamenii din CS nu mai fac slalom prin Bucuresti intre clienti.

Accesul la informatie, cursuri. Case study-uri si tot universul digital care iti ofera acces la orice vrei sa aprofundezi. Nu poate exista in ziua de azi ‘’nu stiu” pentru ca este la un search distanta.

Ce ar trebui sa stie oricine isi doreste sa fie account si de ce?

Sa stie ca este departamentul in care isi va dezvolta cele mai multe skill-uri, are acces la toate departamentele din agentie, la contact direct cu clienti din industrii diferite. In fiecare zi apare un challenge nou, asadar nu se opreste niciodata din invatat.

Care sunt principalele calitati de care este nevoie pentru a avea succes in acest departament?

Trei calitati principale:

  1. zona de project management care presupune organizare, planificare, rabdare, diplomatie
  2. zona de curiozitate (sa caute constant sa invete, sa gaseasca metode noi sau mai bune de a-si face treaba si de a oferi inspiratie celor din jur)
  3. knowledge de comunicare; nu cred ca poti deveni un CS foarte bun fara sa cauti sa intelegi domeniul, canalelele, tipologiile de consumator si comportamente, ce functioneaza in functie de obiectivul de comunicare  

Cum tii echipele on task si motivate in acest moment? Care sunt principalele provocari?

Provocarea principala este de a reusi sa pastrezi un echilibru intre task-uri si timpul alocat, având in final rezultate bune. Este o meserie in care nu poti controla totul, agenda se schimba constant pentru ca apar feedback-uri, proiecte noi, situatii uneori neprevazute pe care trebuie sa le rezolvi si in acelasi timp sa duci la bun sfârsit ceea ce aveai deja ca prioritar si important.

Astfel, pe cât de banal suna, aspectul organizatoric este extrem de important. Avem implementat un status saptamânal in care punctam prioritatile saptamânii si, in ultima vreme, am observat ca un status succint, zilnic, cu focus pe top 3 prioritati ale zilei ne ajuta sa fim aliniati si sa deblocam anumite situatii cu caracter urgent.

In plus, avem o serie de traininguri si workshop-uri axate pe zona de setare obiective, time management, planificare etc care ne ajuta sa obtinem claritate.

Eu sunt alaturi de oameni si le ofer ghidaj si suport. Totusi, cred ca motivatia vine din fiecare, iar dorinta de a face lucruri care conteaza trebuie sa primeze.

Ce inseamna din punctul tau de vedere feedback constructiv si cum il oferi?

Inseamna sa ai in minte rezultatul pe care vrei sa il obtii: persoana respectiva sa poata sa faca un pas inainte cu incredere ca poate. Mai exact, sa obtina o intelegere clara a ceea ce nu a fost bine, de ce, cum poate sa imbunatateasca si sa inteleaga ce face bine si cum poate sa maximizeze acest bine. Abordarea mea a fost intotdeauna de a construi si cred ca asta este secretul in client service.

Ce a fost mai dificil in pandemie din acest punct de vedere si de ce?

Remote work vine cu dezavantajul lipsei reale de interactiune. Am simtit ca task-urile sau implicarea in cadrul intâlnirilor productive sunt facute fara entuziasmul si valoarea adaugata pe care o obtinem atunci când ne adunam intr-un loc si ne potentam ideile, construim. A fost o fragmentare mai mare si un efort crescut din partea mea sa elimin acest aspect.

Dificil a fost si sa pastrezi moralul ridicat, pentru ca sentimentul de siguranta este implicit afectat. Astfel ca am avut si aici de lucru si am incercat sa il crestem prin intâlniri periodice, team buildinguri virtuale, proiecte noi si inovatoare care sa ofere perspectiva. Proiecte care, acum, sunt live si produc, precum Cognition Agency, Tappy sau PamPam Multimedia Garage si platforma noastra de evenimente virtuale 3dview.events si Pufin – aplicatie de team building.

Cat de mult te ajuta experienta in digital la noile schimbari care au aparut in ultimii ani in piata?

Enorm. Pentru mine pandemia nu a fost un challenge urias pentru a face schimbarea catre o zona de evenimente, de exemplu, digitalizate pentru ca eram deja acolo. Experienta mea a fost importanta pentru ca am avut curaj sa imping proiecte cu componenta digitala si un caracter inovator si am putut sa fac training cu oamenii in aceeasi directie.

Cat de radicala ai spune ca este amprenta digitalului in industria publicitatii acum?

Radicala 😊  Pâna si TV-ul a intrat in digital prin platformele de streaming. Integram digital in orice, de la modul de lucru, la proiecte aparent ATL-istice (ex. o campanie radio care te trimite intr-un landing page) sau BTL-istice (unde fie vorbim de instalatii digitale, fie de conexiune directa cu anumite aplicatii mobile/landing page-uri prin care duci activarea mai departe)

Cat de greu este sa gasesti oamenii potriviti in 2022?

Suntem si noi afectati de lipsa de oameni, ca toate industriile. Este greu, mai ales in client service, pentru ca dinamismul meseriei nu este pentru oricine. Din pacate vad si o crestere a gradului de superficialitate, overselling la nivel de CV – asteptari, ceea ce face mai dificil task-ul de a gasi oameni buni cu care sa construiesti pe termen lung.

Mai este publicitatea sexy pentru posibilii angajati sau nu? De ce?

Este mai sexy ca niciodata. Ai toate tool-urile la dispozitie sa faci tot ce iti trece prin cap. Brandurile sunt deschise la inovatie, bani sunt, nevoie este. Trebuie sa vrei si sa nu te plafonezi.

Totusi, vad o noua generatie care nu cauta excelenta, care nu cauta sa inoveze, este mult mai axata pe ‘’getting things done” si echilibru personal, ceea ce admir dar in acelasi timp nu cred ca in publicitate dai shut down la ora 6. Mintea iti merge, vezi peste tot in jurul tau inspiratie. Daca nu se intâmpla asta, e un semn ca nu e pentru tine.

Care sunt principalele trenduri pe care le vezi pentru publicitatea locala in 2023 si de ce?

Data intelligence integrat la nivel de campanii pentru decizii rapide, informate, bazate pe date – lucram la un tool in acest sens, va fi lansat curand.

Mai mult digital integrat in BTL si ATL.

Mai multa automatizare la nivel de in-store.

O exploatare mai intensa a metaversului si ce poate oferi el.