V-ati pus vreodata problema cum ar arata lumea noastra daca cei care ne conduc sau sunt intr-o oarecare masura in pozitii de raspundere ar fi mai echilibrati, mai functionali intr-un sistem corect de valori?! Am discutat zilele trecute cu Andreea Dana Alionte, Life & Business Coach si Ambasador International Coaching Federation (ICF). Am dorit sa aflu ce anume traiesc oamenii in aceste zile, in care sentimentul de incertitudine se acutizeaza, precum si cateva din detaliile acestui tip de consiliere.
un interviu de Marian Costache, din seria #perspective
Avand in vedere contextul actual, generat de pandemie cat si de razboiul din Ucraina, care sunt “durerile” pentru care clientii acceseaza serviciile de Coaching?

Intotdeauna clientii vor avea aceleasi provocari ale vietii, indiferent de contextul social si economic, cred eu. In contextul actual s-au acutizat anumite “dureri”, sa le spunem asa. Clientii ma apeleaza mai des pentru anumite provocari in comunicare. Pentru ca asa cum stim, la job, majoritatea si-au mutat cu biroul acasa si-atunci au provocari in a manageria relatiile profesionale, relatiile de familie, in a armoniza aceste doua aspecte ale vietii. Au provocari in a-si folosi timpul eficient, in a-si organiza activitatile, astfel incat sa se dedice, pe langa activitatile profesionale, si activitatilor de relaxare si celor concentrate pe anumite hobbyuri, gasirea unui echilibru de tipul life-work.
Tot contextul actual a accentuat ingrijorarile si limitarile in plan financiar, cu care se confrunta din ce in ce mai multe persoane. Asa cum stim, inflatia a crescut, incasarile oamenilor sunt oarecum aceleasi, iar dorintele sunt tot aceleasi sau chiar mai multe si totodata mai scumpe. Astfel, toata lumea e preocupata sa gaseasca solutii eficiente ca sa-si indeplineasca majoritatea dorintelor.
#burnout
Oamenii apeleaza la mine si pentru probleme legate de burnout, o asa numita epuizare la locul de munca. Aceasta duce uneori si catre epuizare emotionala. Am clienti si pe zona de consiliere vocationala, care isi doresc sa-si gaseasca un job care sa se potriveasca valorilor, credintelor si talentelor lor.
Eu cred ca exista un fenomen real de burnout, in zona corporatiilor, si lumea a devenit din ce in ce mai creativa in a gasi solutii. Am observat ca exista un trend si in schimbarea locului de munca, “Marea Demisioneala” dupa cum spun unii, dar aceasta poveste este despre a-ti gasi resursele si despre a le valoriza la locul de munca. Atata vreme cat vocatia ta nu este pusa in valoare la actualul loc de munca, apare in mod natural nevoia interioara de a pleca intr-un loc unde te simti valorizat.
Cred ca daca cei care au competente de a decide ar intelege omul potrivit la locul potrivit, si ar actiona in concordanta, acest trend de “Mare Demisioneala” s-ar calma, si ar exista o mai mare armonie, inclusiv la locul de munca.
Daca ar fi sa te gandesti la o situatie de viata in care ai ajutat, care este top-of-mind?
Cea mai frumoasa amintire pe care o am, legata de experienta mea din ultimii 8 ani, este momentul in care una din clientele mele, dupa ce a facut un proces complet de Coaching de 8 luni, m-a invitat la nunta ca invitat special. Am avut astfel ocazia sa-l cunosc pe sotul ei, cu care nu ar fi fost impreuna daca nu ar fi urmat acest proces de Coaching. Pentru ca la inceputul acestuia voia sa caute fericirea in bratele altui partener.
Mi s-a parut o incununare minunata a unui proces de Coaching, iar acum imi trimite poze cu familia fericita si cu cei doi copii ai lor. Aceasta ar fi cea mai de suflet amintire.
Ce metode folosesti? Ce te face pe tine unica?
Ce cred ca ma face unica in primul rand este empatia pe care o manifest in relatia cu clientii mei. In ceea ce priveste metodele folosite, am la baza metodele care mi-au fost predate in cadrul Scolii Internationale de Coaching din Canada, in urma cu 8 ani. Pe parcursul ultimilor ani, am avut o intentie clara de formare continua, asadar am mai urmat cursurile a doua scoli de Coaching, una din Suedia, cealalta din Israel, si cred in aceasta perfectionare continua.
Metodele pe care le folosesc sunt unice, pentru ca ele sunt de fapt un mix, intre toate metodele pe care le-am studiat de-a lungul anilor si le adaptez in functie de provocarea cu care vine clientul la mine, in sesiunile unu la unu.
Ce as vrea sa precizez in mod esential este faptul ca in cadrul sedintelor mele iau in mod specific in calcul creierul nostru, care este un muschi. Avem emisfera stanga, care se ocupa de procesele rationale si de luarea deciziilor, si emisfera dreapta unde este sediul intuitiei, inovarii si creativitatii. In cadrul sesiunilor unu la unu facem un antrenament al mintii care-l pune pe client in contact cu solutii inovative, solutii la care pana atunci nu s-ar fi gandit, in mod normal, cu toate ca in aparenta avea toate informatiile.
Avand acest antrenament, dupa ce procesul de Coaching se incheie clientul va putea sa manifeste aceste abilitati, dobandite in timpul acestor sesiuni de Coaching cu mine, si pe mai departe, fara ajutor. Cred in redobandirea autonomiei.
Ce beneficii au clientii tai, dupa ce trec printr-un proces de Coaching? Exista beneficia de parcurs? Exista beneficia de ciclu complet?
Cel mai mare castig, in urma unui proces de Coaching, este redobandirea increderii in puterea personala. Acesta este un beneficiu atat de parcurs, cat si de ciclu complet, dar mai exista si beneficia colaterale. Clientul intra in contact cu propriile valori, cu propriile resurse, cu calitatile pe care sigur ca le stia, dar acum le constientizeaza. Cand acestea sunt constientizate, le poate utiliza mult mai usor, increzator, curajos, le poate valoriza, atat in cariera cat si in relatiile personale, in familie, in orice context al vietii sale.
Ce este minunat la Coaching, si cred in aceasta “magie” a Coaching-ului, este faptul ca aceste beneficii raman la client. Relatia de parteneriat intre Coach si Coachee nu creeaza dependenta. Este o relatie care se termina atunci clientul si-a indeplinit obiectivele stabilite la prima sedinta si cand simte ca este din nou autonom, increzator in sine si in capacitatile lui, de a face fata provocarilor vietii.
Exista vreun client care ti-a spus ca a facut mai multi bani, de cand lucrati? Ca a fost mai bine apreciat la birou sau in afacerea pe care o conduce?
Impactul nu este doar financiar, sunt mai multe domenii ale vietii. E si zona de cariera, e si zona financiara, e si zona de relatii. In urma procesului de Coaching multi dintre ei au avut curajul sa-si manifeste calitatile, resursele interioare, si automat au fost valorizati de cei cu decizie, de catre sefi. Asta s-a reflectat si in salariul dobandit.
Accentul se pune in totalitatea vietii, n-as putea sa separ un anumit domeniu de toate celelalte. Pentru ca atunci cand se lucreaza pe un domeniu, sa zicem cel financiar, are impact si in zona de relaxare, de exemplu. Ai mai multi bani sa mergi in zona de hobbyuri, ai mai multi bani sa-ti scoti partenera in oras. Sa-ti iei mai multe carti, daca ai acest hobby, sa calatoresti. Deci sunt mai multe lucruri care converg in zona de armonie.
Cum ar fi daca factorii de decizie din Romania si-ar asuma ca sunt oameni incompleti, perfectibili, astfel sa accepte sa treaca printr-un proces de Coaching? Ce anume s-ar schimba in societatea romaneasca, ce s-ar observa?
Foarte buna intrebare! Eu pot sa vorbesc din experienta cu factorii de decizie din domeniul educatiei. Am fost in doua proiecte care au oferit Coaching directorilor de scoli, din Romania. Pot sa spun ca impactul nu a fost doar la nivelul directorului respectiv, la nivel de persoana. S-a vazut in urma procesului de Coaching desfasurat timp de 6-7 luni ca s-a schimbat atat modul de raportare al acestor directori la colegii lor, cat si la nevoile pe care le exprimau elevii in scoala.
Atmosfera s-a schimbat si ea, a devenit mult mai deschisa, mult mai receptiva catre solutii inovative, si au aparut niste initiative locale cu adevarat necesare si care raspundeau nevoilor reale, nu doar nevoilor imaginate de catre factorul de decizie.
Asa cum o piatra aruncata in apa creaza efectul de unda – cercurile concentrice care se imprastie – asa cred eu ca la nivel de scoala, institutii, este nevoie de Coaching, ca mai apoi, prin undele acestea, sa fie impactate cat mai multe persoane si sa apara o schimbare reala.
Deci da, cred ca e nevoie de Coaching si de aceea misiunea mea ca Ambasador al International Coaching Federation, care este o organizatie non-guvernamentala internationala, este sa facem public Coaching-ul profesionist, sa aducem la cunostinta cat mai multor persoane, indiferent de mediu (antreprenorial, educativ, etc.), despre beneficiile Coaching-ului si incurajarea experimentarii lui. E mai important sa-l experimenteze decat sa se vorbeasca despre el.
Deci da, cred in puterea transformationala a Coaching-ului!
Ai mai vedea posibil ca in lumea actuala cu atata poluare, inclusiv comunicationala, sa se mai nasca un lider, care sa nu-si facut macar in parte terapia, care sa nu fi trecut printr-un proces de Coaching?
In contextul actual, din ce in ce mai multi lideri, antreprenori, directori de companii, au in spatele lor un Coach, poate si un Terapeut. De multe ori exista echipe Coach-Terapeut. Gradul de dezvoltare a liderului se reflecta in propria activitate, in propria afacere, are un foarte mare impact. Atunci, daca ma intrebi pe mine, eu fiind Coach si ambasador al Coaching-ului profesionist, sigur ca nu cred ca este posibil sa existe un impact atat de mare al liderului, la nivel international, fara sa existe temele facute.
Cred in puterea transformationala a Coaching-ului, ca e nevoie de Coaching, mai ales in zonele cu factori de decizie, ca mai apoi sa se propage unda schimbarii catre toate categoriile de oameni, angajati, soloprenori, tot.
E scump sau e ieftin sa apelezi la un Coach profesionist?
Este ieftin. Raportat la impact si la cat de mult poti scuti din cautarile, pe care oricum mintea noastra le face, este ieftin.
Am grija atunci cand ma intalnesc pentru prima oara cu un client sa fie atat de interesanta discutia, incat sa fiu intrebata despre pret abia la final. De obicei, intalnirile mele cu potentialii clienti sunt intalniri deschise in care exploram beneficiile Coaching-ului, si de multe ori se lasa si cu o experimentare de sesiune unu la unu. Asa ca in mod natural, aspectul finaciar vine la final si el reflecta de fapt valoarea pe care simte clientul ca o poate primi in urma unui proces de Coaching si in urma recalibrarii lui la un sistem de valori sanatoase, constiente si manifestate in acord cu situatiile concrete, din viata de zi cu zi.
Oamenii sunt tentati mai intai sa experimenteze, sa inteleaga, sa simta, si abia apoi intreaba pretul. Eu percep acest parcurs drept un compliment.
Categorii:#perspective, Interviu, Opinii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.