Anca Iuhas (Mullen): ” Prin natura publicității, mi-ar plăcea să contribui prin a schimba mentalități”

Mullen a anunțat numirea Ancăi Iuhas în funcția de Head of Strategy, un profesionist cu aproape 20 de ani de experiență în publicitate. În noul rol, Anca va fi responsabilă de dezvoltarea și execuția inițiativelor strategice, consolidând produsul agenției din acest punct de vedere. Expertiza sa contribuie la dezvoltarea soluțiilor creative multi-channel, bazate pe analiza datelor și insights, dar și a soluțiilor și activărilor din întreg spectrul marketingului experiential, pe care agenția le oferă.

un interviu de Romanița Oprea

Anca Iuhas, Head of Strategy @ Mullen Lowe

Ce reprezintă pentru tine departamentul de strategie?

Este locul din care pot să contribui, să adaug valoare echipei și proiectelor pe care le facem împreună.

Ce te-a atras cel mai mult la acesta?

Te obligă să fii tot timpul alert, să fii mereu atent la semne, la oameni, la viață, să cauți mereu un unghi interesant de a privi cu alți ochi ceea ce pare obișnuit. Te ajută să apreciezi viața, în ansamblul ei, mai mult.

Cât de importantă este cercetarea de piață în strategia publicitară în 2023?

Strategia este o parte dintr-un întreg, produsul publicitar finit este „produsul” creativ care trebuie să aducă valoare adaugată businessului, oamenilor, pentru că ajunge la oameni, prin media, cu bugete serioase în spate. Este cea care construiește relații pe termen lung cu cei pentru care a fost gândită. Iar cercetarea, orice fel de cercetare, aduce mai multă înțelegere în proces, deci este esențială.

Ce este cel mai important în strategia din publicitate?

Cel mai important este să adauge valoare muncii de echipă în cât de multe aspecte se poate, în primul rând aducând eficiență în procesul creativ.  

Ce îți plăcea cel mai mult la publicitate în 2000-2006?

La vârsta pe care o aveam atunci, îmi plăcea totul. Atunci am descoperit că există și că îmi place această specializare de „strategic planning” prin cartea lui Jon Steel, care m-a dat pe spate și m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de meserie. Apoi, am fost și eu, printre mulți alții, absolut entuziasmată de „Power of dreams” a lui Honda și am devenit fan absolut a lui Russel Davies, care a venit și în România. Le sunt super recunoscătoare celor care au făcut posibilă venirea lui. Am primit „pe pile” o invitație la Ateneu să îl văd și cred că dacă mai trăia Kurt Cobain și venea în România, eram cam la fel de entuziasmată. 

Atunci am văzut campanii, TVC-uri pe care nu cred ca le voi uita vreodată – Skittles, Nike, Playstation, Fedex și multe altele. Era mai multă libertate de exprimare și mai mult umor în advertising. Probabil și pentru că era mai puțină competiție pe entertainment, nu apăruseră încă social media, vloggerii sau influencerii, serviciile de streaming, smartphoneul, abia se nășteau primele bloguri.

Care ai considera că sunt cele mai bune schimbări și de ce?

Toate schimbările sunt bune. De obicei schimbările vin tocmai să facă lucrurile mai bune, se nasc din tensiune, nu din confort, din nevoia de a evolua. Internetul, stiința, educația, psihoterapia, medicina, mentalitățile etc au evoluat și au îmbunătățit viețile oamenilor, iar publicitatea, care reflectă și se conectează mereu prin context cultural, a evoluat în pas cu ele.  

Tu ce ai mai schimba acum?

Orice nu funcționează, orice ne ține pe loc, orice ne face să ne cheltuim energia degeaba. În zilele noastre, multe din aceste lucruri țin mai mult de interior decât de exterior. Și prin natura publicității, mi-ar plăcea să contribui prin a schimba mentalități. De la food waste la creșterea conștiinței civice, orice inițiativă a unui brand poate să contribuie pozitiv cu ceva.

De ce îți este dor de perioada de început și de ce?

Îmi amintesc cu plăcere perioada de început, dar iubesc vremurile în care trăim. Fiecare an aduce ceva interesant. Și chiar când sunt situații dificile, felul în care se mobilizează oamenii în general și românii în special mi se pare frumos. Chiar cred că trăim în prezent în cea mai bună lume din cele care au fost până acum, la oricare perioadă mă gândesc. Și că sunt foarte multe posibilități și foarte puține limite exterioare, indiferent ce ne propunem.

Ce ți-ai fi dorit să nu se schimbe?

Cum ziceam, nu mă prea ancorez de trecut. Dar dacă ar fi ceva, poate procesul prin care se iau decizii – apariția prea multor filtre, complicarea lanțului decizional uneori până  la lipsa totală a spontaneității.

Ce îți dorești de la publicitate în 2023? Dar de la postul de Head of Strategy al Mullen România?

Mi-ar plăcea să facem campanii frumoase în timp ce ne bucurăm împreună de munca de zi cu zi. Sper să adăugăm clienți noi în portofoliu, să creștem calitatea proiectelor pentru clienții actuali prin noul departament de Data și să îmbrățișăm oportunitățile pe care le aduce dezvoltarea AI-ului.

Ai mentori? Dacă da, care și de ce?

Fiind o industrie tânără, la prima generație în România, cred că primul meu mentor a fost Jon Steel și toți oamenii din spatele campaniilor pe care le-am admirat din afară și pe care i-am căutat și despre care am citit. Dar consider că am învățat ceva de la toți oamenii cu care am lucrat și de la care am primit feedback și le sunt recunoscătoare.

Ce sfaturi ai da clienților în publicitatea lui 2023?

Să aleagă agenții în care au încredere și cu care pot construi relații pe termen lung, să cultive relația și să investească în ea, să încerce să înțeleagă agenția, să ceară lucuri care pot fi făcute, cu răspundere și să fie exigenți cu ceea ce primesc. Să aibă curaj să facă proiecte îndrăznețe, de care să fim mândri cu toții. Lucrurile valoroase nu ies întâmplător, întotdeauna este un client pregătit și exigent în spatele unei campanii de succes.

Pitchurile să fie mai colaborative și transparente. La fel ca în dating unde îți alegi partenerul, ar trebui să fie transparente, bazate pe respect reciproc și să ofere suficient timp de pregătire.

După peste 20 de publicitate, ce te mai emoționează/ atrage la această industrie?

Aceleași lucruri ca la început, ai ocazia să te conectezi cu niște oameni, să îi inspiri, să îi faci să zâmbească, să le transmiți mesaje frumoase care să ajute și businessuri să crească, și să atingi și niște oameni, să contribui cu ceva pozitiv, orice. Fiecare proiect este o oportunitate de a exprima mesaje care să aducă o valoare atît în business cât pentru oameni.

Cum găsești inspirație?

Ieșind din lumea mea și intrând în lumile celorlalți. Dacă îți propui să observi, aproape orice ieșire te ajută să vezi lucruri noi. La un concert, la ședința cu părinții, la muzeu, la Lidl la cumpărături sau la mall, ca să nu vorbim de internet și accesul la „data”, care a dus multă lumină în proces.

Care crezi că sunt principalele calități ale unui bun strateg?

La prima vedere, curiozitatea, deschidere la tot ce e nou, răbdarea, conștiința de sine, bun simț, putere de convingere, claritate în gândire și puțină logică, o minte antrenată prin citit și expunere la cultura de toate felurile, entuziasm pentru idei și creativitate, simțul umorului, rezistența mentală, exersarea și cultivarea flexibilității și disponibilitatea de a învăța și a fi atent și alert tot timpul la ce se întâmplă în jur.