Vlad Ilicevici: “Holzstock e un festival mic și intim, dar cu un vibe foarte european și mișto”

Holzstock Festival 2023 se întâmplă anul acesta între 18 și 20 August la Hosman, Sibiu, între zidurile unei biserici medievale fortificate, de unde se văd Făgărașii și lunca Oltului. Locul e perfect și groove-ul general e unul cât se poate de pozitiv și relaxat, după cum spune și Vlad Ilicevici, directorul muzical al festivalului.

Ediția de anul acesta ne întâmpină cu un mix de garage, post-punk, shoegaze, ba chiar și prog și post-metal, iar printre numele prezente se numără: Cardinal, Baby Elvis, Vague (Au), The Nuggers, Astro Generale, D.E.N.I.S., Plant, Bad Decisions și Orkid. Am stat de vorbă cu Vlad Ilicevici (Music Director) și Ira Buian (Managing Director), pentru a afla mai multe despre culisele festivalului și cum mai e să faci un festival indie în 2023.

un interviu in exclusivitate pentru WeInvent, din seria #perspective

Ce surprize pregătești anul acesta pentru Holzstock și ce s-a schimbat față de anii trecuți?

Vlad Ilicevici (Music Director): Încă de la primul line-up pe care l-am făcut la Holzstock în 2021, ne-am propus să susținem cum putem scena emergentă a muzicii indie/ alternative de la noi alăturând headlinerilor (Vița de Vie, The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, Argatu etc.) trupe valoroase și cu un public propriu din ce în ce mai consistent, dar care sunt sub radarul festivalurilor mari de la noi (Gunshee, Coven Clash, The Different Class, Orkid). De anul acesta ne propunem să nu mai avem headlineri și să ne dedicăm exclusiv trupelor mici și medii pe care le considerăm relevante pentru evoluția micii scene indie/ alternative din România.

Cum e să faci un festival de rock între zidurile unei biserici? Zi-ne mai multe de locație și împrejurimi

Ira Buian (Managing Director) Festivalul se desfășoară la Ansamblul Bisericii Fortificate din Hosman. Din acesta fac parte biserica, ce datează din secolul al XIII-lea și fortificațiile din secolul al XV-lea, clasate în grupa A pe lista monumentelor istorice, dar și fosta casă parohială, ce activează astăzi ca centru de tineret, clădirea fostei școli și căminului cultural, șura și curtea casei parohiale. Pe scurt, fiecare colț al ansamblului servește un rol în timpul evenimentului și poate fi explorat de către participanți, ideea de bază în spatele Holzstock Festival fiind valorificarea acestor clădiri de patrimoniu.

Clădirile pe care astăzi le numim monumente istorice au fost construite cu un scop și, timp de secole, au deservit comunitățile respective. Conservarea și restaurarea lor este foarte importantă pentru noi și constituie o mare parte din activitatea nostră din cursul anului. De asemenea, considerăm că aceste spații trebuie folosite în continuare la potențialul lor maxim și nu tratate doar ca exponate de muzeu. Aceste două valori merg foarte bine împreună, atât timp cât conștientizăm valoarea istorică a monumentelor și respectăm principiile de conservare în desfășurarea evenimentelor culturale.

#vizibilitate

Punctual, în cazul Hosman, Ansamblul Bisericii Fortificate revine la normalitate în cursul a două zile după Holzstock, toată infrastructura evenimentului fiind provizorie, fără să provoace modificări ale integrității clădirilor.

Holzstock Festival constituie un eveniment care sporește vizibilitatea monumentului și a nevoii de fonduri și experți în domeniul conservării și al restaurării. Tracțiunea festivalului atrage parteneri și fonduri, iar nevoia de a pregăti locația pentru festival aduce un impuls suplimentar pentru a finaliza lucrările la timp. De exemplu, anul acesta a fost reparată o secțiune a incintei fortificate exterioare, care se deteriorase considerabil în ultimul an datorită unei grinzi putrede și reprezenta un pericol, ceea ce a făcut necesară restricționarea accesului. Mulțumită partenerului nostru, Fundația Bisericilor Fortificate, au fost efectuate lucrări de reabilitare, iar zona este din nou deschisă publicului.

Scena este amplasată pe dealul din curtea parohială, cu turnul bisericii în fundal și o priveliște a munților Făgăraș în lateral. Șura este loc de relaxare la umbră în timpul zilei și ring de dans pentru afterparty. Fosta școală și vechiul cămin cultural vor găzdui ateliere și expoziții. În fiecare zi vor exista tururi ghidate ale bisericii.

Ce ne poți spune despre line-up-ul de anul acesta? Am văzut că e și o trupă din Austria, Vague.

Vlad Ilicevici: Am pregătit un mix de shoegaze, indie, garage, punk, post-punk și chiar și ceva prog și math post-metal, numai bun pentru publicul nostru uber-cool & uber-nice.

Cardinal, Baby Elvis, The Nuggers și frații lor Astro Générale, Bad Decisions, D.E.N.I.S. și Plant, sunt fix act-urile românești care ar rupe scenele din lumea întreagă în momentul ăsta. Și sunt convins că asta se va întâmpla la un moment dat. Nivelul de energie al fiecărui performance îi va surprinde chiar și pe cei dintre voi care sunt familiarizați cu înregistrările de studio ale trupelor din line-up.

Ne propunem totodată să aducem din ce în ce mai multe trupe din afară și ne bucurăm maxim să îi avem în line-up-ul de anul acesta pe Vague, un superb cvintet de New Wave/ Psych-Pop/ Krautrock/ Shoegaze din Viena/ Berlin.

Cum arată publicul ideal la Holzstock și cum stați cu promovarea și biletele?

Vlad Ilicevici: Suntem privilegiați să avem un public pe cât de eterogen și eclectic, pe atât de cool, energic, relaxat dar și cât se poate de disciplinat atunci cănd vine vorba de curățenie și conviețuire în camping. Avem în fiecare an mulți participanți din vestul Europei (Germania, Austria, Olanda, Belgia, Elveția, Franța) dar și tineri și familii din România. Holzstock e un festival mic și intim, dar cu un vibe foarte european și mișto.

Cu promovarea nu excelăm, suntem o echipă foarte mică și fiecare dintre noi face cât de mult poate în privința asta.

Cu toate astea ne bucurăm maxim că, deși anul ăsta nu mai avem headlineri, s-au vândut la fel de multe abonamente și bilete ca anul trecut. Vrem cu siguranță să creștem încet-încet, însă ne dorim să păstrăm confortul unui festival mic, intim și relaxat, în care toată lumea se simte bine tot timpul, vibe-ul de petrecere relaxată între prieteni și, pe cât posibil să evităm cozile imposibile la bere, mâncare și toate celelalte facilități, care îți taie un pic cheful la festivalurile mari.

Ce se mai întâmplă în festival, pe lângă partea muzicală?

Ira Buian: Ca în fiecare an, ne prezentăm cu o gamă largă de ateliere și activități conexe. Printre acestea se numără câteva activități devenite tradiție la Holzstock Festival: yoga de dimineață sau Ceramica de Nocrich, Cercetașii ne-au fost alături de la primele ediții.

Cu ajutorul partenerului nostru, Centrul Cultural German Sibiu, vor fi disponibile 3 ateliere noi anul acesta: tir cu arcul și un atelier de traforaj, pirogravură și pictură de la Primitive Entertainment și Kinderuni, o activitate în limba germană pentru copii și adulți. De asemena, o să învățăm despre albine și miere, să croșetăm, cum să plantăm și îngrijim plantele de casă și multe altele.

Printre activitățile conexe se numără:

Plimbarea cu Mocănița din Valea Hârtibaciului – Asociația Prietenii Mocăniței

Drumeție în împrejurimile satului – Asociația ARNI

Proiecție de film – Centrul Cultural German Sibiu

Zi-ne mai multe despre afterparty-urile de la Holzstock

Vlad Ilicevici: Wow, afterparty-urile sunt sweet AF, în jurul unui mare foc de tabară, pe o pajiște, în fața unei șure, la 2 minute de mers de main stage. De muzică se ocupă NotSoCommonDJ aka George de la Expirat – a făcut asta și anul trecut și a fost perfect – care reușește tot timpul să facă mixul perfect de muzică alternativă de dans și petrecere.

Cât de greu este să realizezi un festival în România în 2023?

Vlad Ilicevici: Într-un fel sau altul, organizez festivaluri de când mă știu, se fac în curând 20 de ani.

Și nu a devenit deloc mai simplu, ba din contră.  Și este cu siguranță mult mai complicat atunci când încerci să schimbi rețetele clasice. Cu toate astea, fix demersurile astea sunt cele pe care eu unul le consider vitale – cele care își propun să gasească mereu chestii noi, să promoveze fix ce alții ocolesc. Din punctul meu de vedere, unul din rolurile primordiale ale unui eveniment de genul ăsta este să pună umărul la crearea unei scene/comunități/ industrii diverse, consistente și consecvente de muzică (sau orice altă formă de exprimare creativă, pe care respectivul eveniment o are).

În plus, așa cum povestea Ira mai sus, Holzstock pune umărul cât se poate de clar și activ la restaurarea patrimoniului din Hosman și ajută cum poate comunitatea locală.

Care e cea mai simplă modalitate de a ajunge din București la festival?

Ira Buian: Pentru cei care doresc să vină cu mașina, călătoria durează aproximativ patru ore și jumătate. Dacă optați pentru Valea Oltului, vă recomandăm să alegeți autostrada între Boița și ieșirea „Agnita”. Am pregătit o parcare pentru a nu aglomera satul. Pentru cei care călătoresc cu autobuzul sau trenul și sosesc în Sibiu, există un grup de „ridesharing”: https://www.facebook.com/groups/947418629652576/