GPS mandria tarii!

Mama, mama ce mai lucrare!

Pana acu’ vreo doi-trei ani era aproape prohibitiv pentru Romania sa-ti inchipui o flota monitorizata prin GPS. Era foarte greu si scump, imposibil sa te mai gandesti la alte aplicatii, de exemplu sa te salute un panou mobil cand trece prin fata casei tale sau alte chestii similare …Iata ca Europa s-a mai scuturat de inca un “jug” american si a lansat o retea proprie de sateliti care face posibila si pentru noi, romanii de rand, monitorizarea prin GPS.

Nu vreau sa subliniez cat au cazut tepele la carburant si ce evaziune fiscala s-a starpit in tarisoara asta, ca oricum nu se vede in maldaru’ de tepe care merg inca din plin …Vreau doar sa va rog sa va lasati mintea sa “zburde” un pic …Sa va ganditi ca sunteti in masina si in mers sistemul de navigatie va spune, trecand pe langa diverse magazine, unde e berea cea mai ieftina.

Trecand pe langa cateva restaurante, unde sunt mese libere, care este numarul de telefon, daca au sau nu muzica live, etc.Va rog sa va ganditi cum ar fi ca sistemul GPS al masinii voastre sa poata interactiona cu un panou fix sau mobil de pe strada, care, “simtindu-va”, vi s-ar adresa direct:

“Buna seara Dom’ Popescu. Ce seara minunata! Nu-i asa ca Mercedesul dvs. merge excelent?!

„De unde stie panoul ca pe Popescu il cheama Popescu.De unde stie ca are Mercedes?

De unde stie ca e “pe-aproape”? Simplu, Popescu insusi a comunicat datele sale si ale SIM-ului de navigatie pe care-l foloseste atunci cand s-a inscris intr-un un program de informare in trafic despre rute aglomerate si/sau avantajoase, starea vremii, curs valutar, oferte speciale in retele diverse de magazine, s.a.. In plus, GPS-ul masinii comunica la un server central, in mod permanent pozitia. Astfel cand Popescu se afla in fata panoului GPS-ul lui va “stimula” panoul sa publice/adreseze un mesaj personalizat.

Pare SF? Nu e, sau mai degraba nu mai e! Si asta nu e decat inceputul … din fericire sau nu.

Categorii:GPS

2 răspunsuri »

  1. … din fericire sau nu.
    Acesta va fi viitorul.
    Oare ce poate fi mai dorit de către creatorii de publicitate decât o „reclama” ce, cu o precizie de laser chirurgical, este servita direct unui consumator atunci când acesta are nevoie?
    Deocamdată asistam la mici încercări si ne găsim inca pe un porţiune de nişa in advertising-ul personalizat.
    Doar câţiva entuziaşti ii întrezăresc potenţialul si adaptează noile tehnologii creionând viitoarele forme de advertising.
    Este o piaţa foarte promiţătoare de aceea, atunci când cei ce au ceva de spus pe pieţele financiare îşi vor da cu adevărat seama de potenţialul acestei noi forme de comunicare, vom asista la o „explozie” a fenomenului. Deocamdată nu prea au timp pentru ca sunt ocupaţi cu marile schimbări ce se conturează la orizont, dar vor venii cu siguranţa pe aceasta noua piaţa.
    Google are deja in vizor aceste forme de localizare-personalizare a advertising-ului , in Londra se plimba deja pe străzi autobuze ce distribuie reclama cu conţinut personalizat in funcţie de localizare inca din Octombrie 2006,
    (Viacom Outdoor a dotat câteva autobuze cu un sistem de afişaj digital legat la un sistem GPS
    [ http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1184037,00.html ].) iar in NY toate taxiurile vor fi dotate cu receptoare GPS conform unui program lansat de municipalitatea orasului-
    (http://home2.nyc.gov/html/tlc/html/industry/taxicab_serv_enh.shtml).

    Si la Bucureşti s-a încercat introducerea unui astfel de sistem pe autobuze. Eu sunt plecat de ceva timp din România si am acces la aceasta informaţie doar din mas media.
    Se pare ca la noi inca se întâlnesc micile ciubucareli si treaba nu merge chiar aşa de bine
    [ http://www.gardianul.ro/2008/05/26/gluma_zilei-c1/sistemul_de_urmarire_a_traficului_in_pana-s114352.html ] ,sau poate ca se doreşte sa „nu meargă” aşa de bine si sa fie „îmbunătăţit” de cineva ce a întrezărit adevărata valoare a acestui sistem.
    Oricum, lumea se mişca, si inca repede.
    Trăim repede-repede si nu mai avem timp, am învăţat sa ocolim reclamele iar cei ce le fac vor trebui sa dezvolte noi trucuri
    pentru a ne stimula dorinţa.
    E o permanenta „cursă” a minţilor deschise ce caută noi si noi forme de manifestare a inteligentei
    – lucru ce nu poate decât sa ducă la ceva …bun sau poate nu.