Inspiratie vs. Transpiratie

Incercam zilele trecute sa-mi conving amicii despre lipsa activitatii inventive din Romania de acum, ca o consecinta a scaderii activitatii intelectuale in general.

M-am lovit de binecunoscuta expresie „ hai ba Costache, tu stii doar ca romanu’ e inventiv !”. „Nu mai e”, am raspuns eu, gandindu-ma ca romanii nu mai sunt un popor inventiv de foarte multa vreme. Cel putin de prin anii ‘90 incoace …

Indicele de creativitate a scazut drastic. Indicele de creativitate este numarul de cereri de brevet de inventie inregistrate intr-un an, raportat la mia de locuitori. Exista tari, cum ar fi Japonia (indice creativitate 294), Coreea de Sud (indice creativitate 190) sau S.U.A.(indice creativitate 66), care in primul rand pretuiesc foarte mult prin traditie si educatie proprietatea intelectuala si, in plus, au si o politica de taxe, in acest domeniu, favorabila autorilor. Trebuie sa va ganditi ca exista japonezi, de exemplu, care sunt contemporani cu noi si care detin 2-3000 de brevete. In Romania indicele creativitate a ajuns dramatic la 5.8.

Nu ma refer aici ca nu mai sunt romani autentici, oameni simpli, inventivi in adevaratul sens al cuvantului. Nu, nu la asta ma refer.

Ma refer la faptul ca activitatea de cercetare e redusa complet la „tacere”, fara sa avem vreodata vreo sansa sa mai inclinam in favoarea noastra deficitul de cont curent, bazandu-ne exclusiv pe cea mai de pret bogatie a unui popor si anume INTELIGENTA.

Acolo unde, din pura intamplare, statistic, se-ntampla sa mai apara cativa copii sclipitori, ei sunt cultivati din timp si tentati sa plece relativ curand din Romania. In Romania nu ai cum sa visezi ca te vei implica vreodata in fabricarea a cine stie ce avioane …
„Sansa ajuta intotdeauna spiritul bine pregatit”, „Succesul este 30% inspiratie si 70% transpiratie”, maxime d-astea as putea sa va servesc la nesfarsit …

Esentialul este de fapt TRANSPIRATIA! Nu suntem inca dispusi sa ne indreptam spre calea asta. Transpiratia inseamna si rabdare in cultivarea creierelor care apar, si e normal, fiziologic sa apara vreo doua-trei la un milion de „dude”.

Tinerii supradotati vor continua sa migreze in afara Romaniei pana cand un politician vizionar va intelege ca, daca nu se schimba ceva fundamental, Romania va deveni curand „Republica bananiera” ! (asta asa, ca tot e an electoral …)