Elena Udrea si outdoor-ul romanesc in 2011

Citeam zilele trecute ca-n ciuda sarbatorilor sau poate tocmai profitand de reorientarea atentiei generale catre alte teme, Guvernul Romaniei a aprobat in sesiunea din 23.12.2010 un proiect legislativ al carui autor este d-na Ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, acest proiect avand ca subiect reglementarea publicitatii outdoor la nivel national.

Sigur ca parerile sunt impartite, anumiti jurnalisti incercand sa prezinte tendentios initiativa, speculand de mai multa vreme ca-n spatele acestor reglementari s-ar ascunde materializarea unor interese partizane, ca legea n-ar fi aceeasi pentru toata lumea, ca JC Decaux, de exemplu, probabil prin compania care-i reprezinta interesele in Romania, ar fi mai pregatita sa suporte socul.

Va las pe voi sa evaluati polemicile si sa hotarati cum trebuie privita chestiunea, prin prisma intereselor din spatele acestor miscari.

Ce-ar fi insa mult mai interesant de discutat, ar fi dupa parerea mea ce se va-ntampla cu outdoor-ul dupa ce aceste reglementari vor fi cu-adevarat operante. Daca ar fi sa ma refer doar la cateva dintre ele, as mentiona disparitia panourilor din intersectii si instalarea lor la vreo 150 de metri de acestea. Cand spun panouri ma refer desigur si la TV-Screen-uri. In plus nu vor mai putea fi avizate unele peste altele, probabil ca-n functie de trafic, de categoria de artera se va stabili si o anumita densitate a suprafetelor de expunere.

Ah, era sa uit, si banner-ele montate transversal peste arterele de circulatie vor disparea !

Probabil ca mesh-urile, atat de “dragi” noua, vor continua sa existe doar pe ici colo, pe cladirile in constructie.

N-am mentionat decat cateva schimbari ce vor opera de anul acesta si ma gandesc ce efecte in cascada, in toata industria noastra … Vor scadea clar numarul suprafetelor de expunere statica, vor trebui majorate preturile, in conditiile in care firmele de outdoor vor avea costuri mari ca sa relocheze panourile si ceea ce este si mai grav, va scadea audienta noilor panouri instalate dupa noua legislatie, deoarece vor fi vizibile unui trafic mult mai restrans.

Vad, deci, definirea unui challenge complex al industriei in directia cresterii audientei prin echiparea panourilor fie cu productii speciale, fie cu gadget-uri care sa faca legatura intre mesajul expus si internet sau telefoane mobile. Sigur ca acolo unde e cazul s-ar putea apela si la multisenzorial, fie ca vorbim de vizual-olfactiv sau vizual-tactil, de exemplu.

Nu va ascund ca in toata efervescenta pe care o intuiesc in outdoor in acest an si panourile mobile vor trebui sa renunte la a mai rula in coloane mai mari de doua vehicule/echipaje. Acest lucru va fi posibil doar in situatii speciale.

Toata acesta miscare pare pregatita in detaliu si nu cred ca e genul de minune care sa tina trei zile, chiar daca vorbim de Romania. Pretudindeni in Europa outdoor-ul se face mult mai civilizat decat la noi, trebuie sa admitem, cam asta e drumu’ …