Moment Istoric: stirile online le-au depasit pe cele din ziare in 2010

La finalul anului 2010, numarul celor care citeau stiri pe internet l-a depasit pe cel al traditionalistilor. I-am numit aici traditionalisti pe cei care inca mai au placerea de a rasfoi un ziar la o cafea. Asta imi aduce aminte de un prieten care acum vreun an, la o serata prelungita, tragea de noi sa iesim la un “brunch”.

La ora 10 sa fim primii pe Lipscani sa punem tara la cale, in timp ce rasfoim The Times, cu o ceasca anti vant asezata elegant pe sectiunea care nu prea ne intereseaza.
Astazi deja faptul mi se pare retro vintage. Cand ai I pad, I phone si alte “I” – uri , parca nu-ti mai vine sa iesi din casa, doar asa, ca act social.

Dar asta e doar un preambul pentru a mai aduce aminte inca o data de cat de rapid se schimba lumea in jurul nostru. Anul trecut sumele cheltuite in presa online le-au depasit pe cele din cea scrisa.

Intr-un studiu condus de Pew Project pentru Excelenta in Jurnalism se arata ca 41% dintre respondenti isi citesc stirile online, fata de 31%, reprezentand cei care inca citesc stirile in ziare.

Pe grupa de varsta situatia e si mai si: 65 % dintre cei intre 18 si 29 de ani au raspuns ca internetul e principala lor sursa de stiri.
Si pentru ca vorbeam mai sus despre cheltuielile pentru publicitatea online, acelasi studiu arata ca in 2010 s-a cheltuit mai mult cu aproape 14 % pe publicitatea online fata de cea din presa scrisa.

Atat timp cat o publicatie precum The New York Times afirma ca zilele ziarelor sunt numerate, e clar ca avem de-a face cu o cadere usoara dar sigura a tiparului. In viitor, ziarul va fi ceea ce e acum vinilul pentru colectionari.

O piesa de colectie, pentru cunoscatori, de citit sambata dimineata la o cafea pe Lipscani.

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea companiei MVcom. Orice feedback din partea dumenavoastra este binevenit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s