Pana acum eram obisnuiti sa auzim de “facial recognition” in filme SF sau in tehnologia folosita de politie pentru prinderea infractorilor. Lucrurile s-au schimbat. Publicitatea e urmatorul domeniu in care metoda isi face debutul.
Imagineaza-ti urmatorul scenariu. Esti la mall, in fata unui panou, pe care deodata apari tu, in picioare ti se pun niste adidasi de la magazinul de la etajul 2, esti pieptanat cum se face la salonul de la etajul 3 din mall.
Pare ca panoul te cunoaste mai bine decat crezi. Si chiar asa e. Iti stie varsta, pentru ca ti-a scanat trasaturile faciale si in functie de asta iti afiseaza produsele care ti se potrivesc.
Primii care au folosit tehnologia pe un panou publicitar sunt The Venetian, un ansamblu hotelier din Las Vegas, sugerand trecatorilor restaurante si cluburi din zona. Kraft Foods Inc. si Adidas spun ca ei planuiesc sa experimenteze modelul pentru produsele lor.
De asemenea, un grup de patroni de baruri din Chicago au folosit facial recognition pentru a surprinde vibe-ul din unele pub-uri si a folosi mai departe informatia in aplicatii mobile. “Asa putem spune celor care ies noaptea in oras ce fel de lume e in barurile respective, pentru a merge la sigur”, spune Cole Harper, unul din fondatorii SceneTap, firma care face aceasta aplicatie.
Pana acum, tehnologia a fost folosita cel mai mult in Japonia, si nu doar de catre magazine de haine sau restaurante. O folosesc si bancile, mai ales pentru a afisa mesaje diferentiate, in functie de varsta si sex.
Pe de alta parte, aceasta tehnologie iti invadeaza domeniul privat, adunand date personale, in scop comercial. Reactiile nu au intarziat sa apara. Dupa ce Facebook a dat drumul la o aplicatie vara trecuta care iti recunostea prietenii pe baza fotografiilor, multi au obiectat, spunand ca aplicatia e foarte invaziva.
Google, de asemenea, a trebuit sa renunte la o aplicatie care permitea userilor sa fotografieze cu mobilul pe cineva, dupa care puteau sa caute mai multe poze cu acea persoana pe internet.
Ulterior, compania a renuntat la aplicatie, intrucat, putea fi folosita in scopuri bune, dar mai ales in foarte multe situatii deloc nobile.
Cert e ca aplicatia castiga teren, si asa cum s-a intamplat cu orice tehnologie noua la inceput, e folosita mai timid. Probabil va cunoaste boom-ul comercial, atunci cand cineva va gasi o utilizare unanim recunoascuta ca fiind folositoare pentru toata lumea.
Categorii:Campanii, Neconventional, News, Outdoor