Imaginile anamorfice au inceput in ultima perioada sa apara din ce in ce mai des in campaniile romanesti. Cele mai multe la metrou sau in supermarketuri, iar majoritatea vin de la clienti cu o doza mai mare de adrenalina. Am stat de vorba cu Dan Vezentan, Creative Partner New Folder, pentru a ne clarifica de ce intoarcem capul mai des dupa o imagine 3D pe care toata lumea o calca in picioare.
Interviu de Andrei Hategan
Ce inseamna anamorphic image, de unde provine termenul asta complicat si cat de cunoscut e la noi?
Anamorfoza isi are inceputurile in Renastere, cand s-a folosit prima data in pictura murala si in cea de sevalet. Consta in realizarea unei imagini deformate care privita dintr-un anumit punct se compune firesc si da senzatia de tridimensionalitate. In publicitatea romaneasca tehnica e inca fresh, de aici si interesul crescand al agentiilor pentru realizarea campaniilor in maniera asta.
Voi faceti de ceva timp asta (proiecte bazate pe anamorphic images). Imi poti spune cine a dat trendul la noi, cine le-a adus pentru prima oara pe masa clientilor?
Graffiti BBDO a fost prima agentie care a folosit tehnica aceasta intr-o campanie pentru Adrenaline (Pepsi). A fost si primul nostru proiect anamorfic realizat pe un floorsticker.
Cum sunt privite de catre clienti, fiind totusi proiecte speciale, deci care implica un oarecare nivel de convingere, mai mare decat de obicei?
Au fost curajosi la primul proiect, pentru ca nu era testat genul acesta de imagine la noi. Dupa prima campanie cererea a crescut si din partea altor branduri.
Cat costa sa faci asa ceva, sa zicem, comparativ cu niste printuri normale?
Costa ceva mai mult, pentru ca, pe langa compositing si CGI se adauga verificarea locatiilor, masuratori, schitele, deformarea anamorfica si asistenta la montaj. Costul mai difera si in functie de complexitatea productiei, daca implica productie foto si in functie de numarul locatiilor.
Iti trebuie aprobare speciala pentru a face un print anamorfic?
Pana acum, proiectele noastre au fost montate in statii de metrou si mall-uri, unde agentiile de media s-au ocupat de aprobari. Nu stiu daca e nevoie de o aprobare speciala, dar intotdeauna s-au implementat in locatiile propuse initial.
Cat de mult se lucreaza la un print anamorfic si care este durata de viata (in cat timp se sterge)?
Depinde de complexitate. Daca ilustram un obiect (de obicei packshot), livram imaginea in 5-6 zile. Cand lucram la o imagine complexa unde avem sedinte foto + CGI ,atunci intreaga productie ajunge la 10 -12 zile lucratoare. De obicei floorstickerele stau o luna lipite in locatie, asa ca pentru perioade mai lungi nu pot sa va dau un raspuns. Sunt oricum rezistente la trafic greu.
Apropo de trafic, care sunt reactiile oamenilor la fata locului?
Reactiile sunt diverse. Unii trecatori par curiosi, dar privesc din unghiul total opus, altii se orienteaza destul de repede si isi fac si poze, le mai si posteaza pe ici- colo, in general asa ceva atrage atentia intr-o locatie. Primul feedback il primim char in timpul montajului (care se face noaptea) , de la doamnele care se ocupa de curatenie si de la agentii de paza 🙂
Cum de ies asa de bine si ne pacalesc atat de mult, incat par reale?
Cel mai important e sa tinem cont de locatie si punctul din care va fi privita lucrarea, iar daca imbunatatim brief-ul primit de la agentie si deformam imaginea dupa regulile anamorfozei, totul iese bine. In cele mai multe cazuri replicam 1:1 podeaua locatiei, ca sa integram cat mai bine zonele de transparenta si umbre aruncate peste podea.
La New Folder faceti si graffiti anamorphic?
Am facut niste teste la un moment dat pentru un proiect, dar nu s-a mai realizat. Suntem absolventi de pictura si grafica, asa ca daca e vorba de pictat sau desenat putem mazgali ceva 🙂
Pe outdoor mobil cum se comporta?
Nu pot fi facute. Punctul de statie s-ar schimba permnent si doar intamplator s-ar putea citi anamorfoza.
Am inteles. Ne spui cate ceva despre proiectele de care esti cel mai mandru?
Bineinteles, cele mai spectaculoase sunt si cele mai mari ca intindere. Pentru Volksbank (Graffiti BBDO) am avut cea mai mare suprafata de acoperit in statia Aurel Vlaicu, unde provocarea era sa proiectam o imagine (fotografia unui peisaj) pe toata statia, de la podea la coloane si continuind pe un perete. La Romtelecom HBO (GMP) am realizat un proiect cu supereroi in care am facut o anamorfoza complexa si continuare cu branding 2D pe restul statiei Unirii.
Un alt proiect fain a fost pentru Jacobs (Cohn & Jansen), unde am creat niste pahare gigant (photosession + retouching), din care iesea un pai supradimensionat continuat pe coloana statiei de metrou. Partea mai dificila a fost la continuarea imaginiii de pe podea pe stalp, unde am am avut 2 tipuri de deformari diferite.
Cel mai recent proiect s-a desfasurat la metrou pentru concertul Roger Waters. Imi poti spune mai multe? A cui a fost ideea, cat de greu a fost de implementat?
Cu ideea a venit agentia 23 Communication si la partea de implementare nu pot sa spun ca a fost mai dificil decat alte proiecte. Am avut un packshot de Ciuc si bucati de zid cazute pe podea care trebuiau sa respecte anumite proportii si sa aiba o textura anume.
Daca as fi client, cum m-ai convinge ca o imagine 3D e mai penetranta decat un print obisnuit?
As incerca sa te conving sa faci cu noi atat printul obisnuit de campanie (CGI, foto, retouching) , cat si anamorfoza pentru aceeasi campanie 🙂
Care sunt agentiile cele mai dornice de anamorphic prints?
Pana acum, cele mai multe proiecte le-am facut cu Graffiti BBDO si Cohn & Jansen.
Cat la suta din business-ul vostru reprezinta proiectele de acest tip?
In jur de 15 %.
Zi-ne o locatie impresionanta din Bucuresti unde ar merge un print anamorphic si eventual un brand/personalitate care s-ar preta unui astfel de proiect.
Ar putea fi cel putin interesant un proiect anamorphic pe un tavan imens, cu o compozitie baroca.
Categorii:Neconventional
1 răspuns »