Despre Cupa Agentiilor la Gatit, intr-un dialog cu Marin Preda si echipa IQads

Sapatamana trecuta a avut loc un eveniment foarte interesant, din punctul meu de vedere, care confirma inca o data faptul ca-n foarte multe dintre agentiile de publicitate sunt oameni gata sa probeze orcand deschiderea catre gandire laterala si multisenzorial. Cum asta mai simplu decat … GATIND?!

(Acum la ora la care am pus in pagina aceste randuri, e deja oficial ca Starcom a fost castigatoarea cupei. Vedeti mai jos cu ce anume au dat lovitura de gratie juriului.)

IQads a organizat evenimentul, asa ca m-am invitat ca blogger de Neconventional ce ma gasesc, la o sueta cu de-acum binecunoscutul si simpaticul Marin Preda, mereu tonic si inspirat. Iata mai jos redactarea discutiei noastre:

marin colaj 1

M.C.: Actiune! Motor!

M.P.: Gata! Oala e deja incinsa. Doua contexte, acum ca e totul multisenzorial… Ca loc suntem la KUXA, ca eveniment suntem la Cupa Agentiilor la Gatit, care e dupa Cupa Agentiilor la Fotbal, urmatorul…

M.C.: Urmatoarea cupa interesanta.

M.P.: Urmatoarea cupa interesanta pentru oamenii astia din publicitate si din marketing. Suntem la finala Cupei Agentiilor la Gatit, deci, in ziua a treia. Am avut cele mai bune echipe din prima zi si doua cele mai bune echipe din a doua zi. Acestea doua pe care le vedem acum sunt ultimele doua echipe din patru care se, n-as zice intrec, gatesc fiecare cat poate mai bine si-o sa aflam la final de tot rezultatele de la cei 6 membri ai juriului. Cam asta as spune de intro. Altceva? Pun eu intrebarile?

M.C.: Ha, ha, ha! Pai, rolul cupei asteia?

M.P.: Intrebarea pe care mi-ar placea s-o aud … Pai, rolul cupei e in primul rand distractie intr-un alt fel pentru publicitari.

M.C.: Vad ca oamenii sunt pasionati clar, ca daca nu erau pasionati…

M.P.: Oamenii sunt pasionati, i-am speriat poate cu comunicarea, ca le-am zis ca daca stiu sa gateasca perfect, hai sa vina sa gateasca. Probabil ca era mai bine daca le-am fi spus sa faca…

M.C.: O mancarica…

M.P.: Probabil ca era mai bine sa le fi spus daca vor sa se faca intr-un fel cunoscuti cu ceea ce stiu sa gateasca mai bine, sa vina. Constata si Monica, la-nceput comunicarea a fost aspirationala, poate prea aspirationala… Ideea e ca pana la urma au venit 17 care au putut sa-si rupa din timp intr-o perioada aglomerata din an, Octombrie.

M.C: Deci a durat 3 zile.

M.P: Gen 1:45, mai concret.

M.C: Aha, pentru fiecare echipa.

M.P: Fiecare echipa avea 1:45 in primele doua zile si daca merita 1:45 – 1:30 in finala. Timpul de gatit a fost cu totul 1:30 in fiecare din zilele astea.

M.C.: Fiecare echipa din cele de-acum, a gatit de cate ori?

M.P.: O data.

M.C.: Nu. Cele care au ajuns acum in finala?

M.P.: Ah, o data plus inca o data. De doua ori, cele mai bune 4. Ok. Altceva?

M.C.: Hai sa dam o tura!

M.P.: Hai! Da’ Monica tre’ sa dea o tura cu noi. De ce faci poza cu peretele cand “musteste” de oale in jur? Aha, la panou… Ea e Miki, ea face poze. Acum, i se fac poze.

Mihaela Craciunescu: Eu nu ies foarte bine-n poze!

6

M.P.: Avem doua mese de lucru, ca la Master Chef. Asta e echipa Starcom sunt niste profesionisti ai bucatariei. Desi trebuia sa dau un premiu, le-am ascultat povestile despre Mos Craciun din prima lor prezentare de ieri.

M.C.: Si ce gateste Starcom?

M.P.: Treaba se-ntampla asa: ei trag un brief surpriza, deci nu-l stiu decat la fata locului si afla care-i proba. Proba lor este: “Cum v-ati demonstra maiestria cu un desert cu fructe?” Si iata ca din fructele pe care le avem au ales perele!

M.C.: Brief-ul e doar asa de scurt? Un desert cu fructe? Atat?

M.P.: Astea-s brief-urile mai scurte de-acum. In prima zi erau mai elaborate si mai pe mood: “Ai ajuns acasa. Ai aflat ca prietena a fost concediata. Trebuie s-o-mpaci cu ceva, cu un ingredient secret. Si ingredientul secret era…”

M.C.: Da’ ceva cu mai putina conotatie negativa nu se putea?

M.P.: Asa suna brief-ul pe care l-am tot dat exemplu inainte sa-nceapa evenimentul, adevaratele brief-uri oficiale au fost altele. Au fost mai frumoase: “Convinge-ti copilul ca exista Mos Craciun”, cu un ingredient surpriza.” Doua puncte, urma ingredientul surpriza. In prima zi echipele au avut de folosit un ingredient intr-o mancare ne-desert, iar astazi doar desertul.

M.C.: Am inteles. Acum Starcomul trebuie sa gateasca desertul lor cu fructe. Cine a ales dintre ei?

M.P.: Norocu’! Si echipa lor e formata din 4, cineva de la ei a tras la sorti. A-nceput cronometrul dupa ce ambele echipe au tras simultan la sorti si-avem o ora jumate cu ce-avem p-aici.

M.C.: Hai s-o-ntrebam pe Irina. Irina, ce desert pregatesti aici?

marin colaj 2

Irina Ernszt: Facem un desert cu nuca si ciocolata si punem alaturi o para fiarta in vin cu condimente.

M.P.: Treaba a fost si mai sofisticata astazi pentru ca a venit Horia Varlan sa ne spuna live niste feedback-uri. Astea au fost in stilul lui, pe sleau, si au fost foarte de bine. Dupa ce-au gatit cele doua echipe a fost foarte apreciata si cantitatea de produse gatite in 90 de minute, comparabila cu a unui bucatar profesionist. A fost punctat si felul in care arata farfuria. In cazul uneia dintre echipe n-avea nicio legatura cu gustul de-acolo, gustul fiind acru dar aspectul foarte bun. Well, si mai avem putin pana aflam si castigatorul.

M.C.: Hai sa facem si niste poze individuale.

M.P.: Hai!

M.C.: Irina, Brandusa, Marian si Alexandra. Asta-i echipa Starcom care gateste ceva…

M.P.: Cu pere! Ca sa nu le zicem secretul de pe-acum, reteta va fi publicata saptamana viitoare pe Mixtopia, la sectiunea de Cooking. Vor fi postate toate cele 17 plus 4 retete din finala, ca sa poata gati si altii ca niste publicitari.

M.C.: Si-alaturi pe cine avem?

M.P.: Avem Geometry Global, fostul G2 pana acum o saptamana, cu de toate. Asta nu e o gluma e chiar numele lor.

M.C.: Buna ziua! Tema este?

M.P.: Cu vanilie! Deci tot asa, fara mood, cu ingredient principal si toate celelalte ingrediente de la Coseli, cei care fac arome pentru dulciuri.

M.C.: Emotii? Da’ si ei au pere?

M.P.: Si ei au pere. Ce ciudat?!

M.C.: Toata lumea se implica, vad ca toata lumea are ceva de facut.

M.P.: Toata lumea. D-asta au venit patru.

marin colaj 3

Mihaela Craciunescu: Inteleg ca sunt oribila dar imi place asa de tare ca sunt trei domni la un loc si gatesc. Mi se pare absolut incredibil!

M.P.: De ce?

M.C.: Vezi unde stau misoginii, cu-adevarat? Ascunsi…

M.P.: Dar ti se pare asa pentru ca e un payback sau pentru ca e frumos barbatul privit in bucatarie?

Mihaela Craciunescu: Foarte frumos! Foarte… Amandoua!

M.C.: Adica e sexy?

Mihaela Craciunescu: N-as merge pana acolo.

M.C.: Da’ pana unde?

Mihaela Craciunescu: Partial e un fel de razbunare si-mi place pentru ca sunt buni!

M.C.: Ha, ha, ha! Ok. Hai sa degajam d-aici.

M.P.: Sa mergem. Astea-s toate ingredientele, toate nebuniile. In rest avem si cateva activari. De la Robofun avem niste tigai care numara LIKE-urile de pe Facebook ale agentiilor in timp real, cu mecanisme magice. Asta nu-i o gluma! Mai avem, tot de la Robofun, ca sa-nchei cu ei…

M.C.: Robofun ce vand?

M.P.: Robofun inventeaza. Vand inventii. Sunt ca voi dar sunt pe electro-mecano-robotica. Vand idei spectaculoase la nivel tehnologic, implementate pana la capat. Mai avem implicarea Verla, care sunt furnizori de ingrediente pentru industria publicitatii.

M.C.: Stiu. Sunt si furnizorii nostri.

M.P.: Au inventat impreuna cu noi, toate panourile de-aici. Cratita cu imagini e ceva frumos… Tot de la Robofun avem Kitchen Simphonizer. Acest instrument la care poti sa canti genial.

M.C.: Poza?

M.P.: Puteam sa fiu aici, domnisoara in verde dar sunt in general mai pudic, vreau sa-mi customizez panoul cu aragazul asta, pe care am sa-l pun in fata.
M.C.: Ce tare e asta cu aragazu’! Adica nu te vezi altfel decat la aragaz?

marin colaj 4

M.P.: Iti recomand o poza cu Monica. Ea are un rol vital.

M.C.: Monica e mult mai expresiva. Monica, lamureste-ne te rog asupra rolului tau vital, asa cum zice Marin. Nu stiu la ce anume se refera.

M.P.: Totul e greu de cuprins in cuvinte.

Monica Dudau: Eu am tinut legatura cu agentiile. Am coordonat campania de comunicare a Cupei.

M.C.: Am inteles. Ai facut… Tu ai facut munca si Marin incearca acum sa faca vrajeala.

M.P.: A-mpacat orgoliile fierbinti ale agentiilor care…

M.C.: Da’ de ce fierbinti?

M.P.: Pentru ca stii cum e… Cand nu gasesti muguri de pin e o…

Monica Dudau: Da. E tragic!

M.P.: E o chestie de viata si de moarte.

M.C.: Ha, ha, ha! Mai spune-mi o data cum e cand nu gasesti muguri de pin!

M.P.: Am mai facut chestii, am facut cadouri pentru agentii, tot cu Verla. Pentru ca agentiile au fost silitoare am facut frumosii pufi, cu logo-ul lor. Uite! Afara, mai miroase a menta… Poate stii de acesti baieti buni?!

M.C.: Eeee, acu’ si tu…

Cristi Avram: Ce faci? Vrei sa-mi faci o poza?

M.C.: Am venit sa va vad. Da. Esti fara papion si mult prea sobru.

M.P.: Mergem sus?

M.C.: Da.

M.P.: Ele sunt VIP (Voluntari pentru Idei si Proiecte). Uite ca inca mai putem gusta din astea! Vreau sa-mi dau cu parerea despre niste bucatarese apreciate de Varlan. Vreau sa contrafac aceasta poza cu putina ciocolata adevarata.

marin colaj 5

M.C.: Da’ e cam demolata.

VIP: A fost devorata!

M.C.: Da’ a avut… Initial, a avut aspect?!

VIP: A avut, a avut.

M.P.: Asta-I mousse-ul care l-a dat pe spate pe Varlan! Toate mancarurile au ajuns de la parter la etajul unu direct, fara ca eu sa pot sa… Acum vreau sa incerc si eu ceva verificat. Cum vi s-a parut azi, ca nu v-am intrebat?

VIP: Foarte funny! Azi a fost un pic mai stresant, ca nu stiam ce si cum…

M.P.: V-a-ntrebat Sonia care a fost prima experienta culinara? Eu stiu ca urma sa va puna niste intrebari customizate pentru azi. Unde anume v-a ajutat gatitul, in viata?

VIP: Am invatat sa gatesc de la bunica, de la mama mea, de la prietene. Asta m-a ajutat pentru ca am fost plecata cu Work&Travel in State si a trebuit sa gatesc totusi. In fiecare zi trebuia sa-mi fac pachet, seara trebuia sa gatesc pentru mine, si asa.

M.C.: Si mousse-ul asta era pentru pachet?

VIP: Ha, ha, ha! Nu. A fost foarte apreciat mousse-ul.

M.C.: Alea din spate sunt tigaile de care ziceai? Aha, cate una pentru fiecare agentie… Ele de fapt ce sunt? Banuiesc ca sunt niste computere mici. Niste computere mici, de mana…

25

M.P: Prind wirelessu’ mult mai bine decat un smartphone, in sensul ca au o antena cat toata suprafata lor.

M.C.: Ok. Inteleg ca asta a fost turu’. Acum sunt 4 finaliste: Starcom, Geometry Global, VIP si Jazz Communication. Si-n finala mare?

M.P.: Asta e. Nu mai e o finala mica si una mare. Cele 4 din finale sunt notate si asa se stabileste ordinea finala: 1,2,3,4. Plus premiile speciale: Cea mai Frumoasa Farfurie, Cel mai Interesant Nume, Cel mai Bun Teamwork.

M.C.: Aha, am inteles. Sunt tot felul de premii, ca sa…

M.P.: Sa plece lumea fericita.

M.C.: Bine. Pai am inteles in mare despre ce-a fost vorba. Am inteles ca oamenii vor sa probeze practic deschiderea, pe langa pasiunea pentru gatit. E-n regula. E prima editie?

M.P.: Da. E prima. La fotbal a fost a 5-a. Si vrem sa organizam mai multe cupe, o sa ne gandim exact pentru ce.

M.C.: Stii ce cred eu?! Cred ca aici lipseste galeria, spre deosebire de fotbal!

M.P.: In primele zile au fost si sustinatori mai multi.

M.C.: Multumesc Marin, sper sa-nchei cu bine si-acest eveniment. Sa ne revedem cu bine!

M.P.: Merci, pa!