Dacia a lansat Parfumul de Poveste la Gaudeamus

Am fost implicat de curand alaturi de Publicis, intr-un proiect foarte interesant pentru Dacia, MVcom raspunzand de partea olfactiva a povestii. Prin urmare, am fost vineri seara la Gaudeamus sa vad cum a functionat activarea si ce succes de public a avut. Cu ocazia asta am stat de vorba cu Luiza Vrinceanu, Senior Account Manager Publicis.

Poza 1

M.C.: Ce-ar fi de spus despre povestea aceasta cu Gaudeamus?

L.V.: Acesta este cel de-al saselea an in care suntem partener Dacia la Gaudeamus. Dacia este partenerul de traditie al Gaudeamus si noi alaturi de Dacia.

M.C.: Dacia fiind client Publicis…

L.V.: Proiectul acesta se scoate la pitch in fiecare an si Publicis castiga pitch-ul in fiecare an, din 2009 incoace.

M.C.: Ha, ha, ce tare e asta!

L.V.: Da. Ideea este ca e greu ca-n fiecare an sa vii cu o idee noua. Practic, tu trebuie sa te depasesti pe tine. Tu ca agentie, trebuie sa te provoci si sa depasesti calitatea muncii tale din anul anterior.

M.C.: Adica intri in competitie si cu tine, nu numai cu ceilalti participanti.

L.V.: Nu numai cu ceilalti participanti la pitch.

M.C.: Nu s-a pomenit in acesti sase ani sa fie doua idei la fel?

L.V.: Unul dintre secretele succeselor din toti acesti ani este ca nu am considerat proiectul o simpla sponsorizare si ne-am uitat dincolo de cei 30 mp ai standului. Am castigat pitch-ul de fiecare data cu un alt concept, comunicand dintr-un unghi diferit, in fiecare an.

M.C.: Cu o idee originala.

L.V.: Exact! Am plecat de la „Dacia incurajeaza cititul in orice forma”, „Cititul accelereaza imaginatia”, ca exemple dezvoltate in anii anteriori si anul asta am mers un pas mai departe.

M.C.: Inca o-ntrebare, poate usor inoportuna. Ce interes are Dacia sa fie la Gaudeamus, de ce vrea sa fie aici?

L.V.: Dacia sustine toate initiativele culturale romanesti sau mare parte dintre ele. Este partener de traditie la Festivalul Enescu, la Festivalul de Film Francez si sustine cum spuneam, initiativele culturale romanesti sau care vin pe filiera francofona.

M.C.: Da, am inteles.

L.V.: Anul asta a fost un pic mai dificil pentru noi sa identificam teritoriul de comunicare si sa avem acea idee care sa faca standul sa arate fresh si sa-i faca pe oameni – avand in vedere ca suntem si aici la intrare – sa spuna inca o data: wow!

Trebuie sa recunosc, in anii anteriori erau atrasi la noi la stand poate si datorita faptului ca la sfarsitul targului se castiga in urma unei tombole, o masina Dacia.

M.C.: Aha!

L.V.: In ultimii trei ani nu cred ca am mai oferit nicio masina, iar anul asta am revenit la bunul obicei. Premiul de anul acesta este o Dacia „Logan 10 ani”, editie limitata dedicata romanilor, lansata la inceputul anului cand Logan a implinit 10 ani de fabricatie in Romania.

M.C.: Deci anul acesta ati vrut sa iesiti inca o data din umbra, fata de alte proiecte care sunt aici la Gaudeamus.

L.V.: Exact! Am vrut sa iesim din tipare si daca pana acum am mizat cumva pe componenta vizuala, pentru ca de-a lungul anilor am reinterpretat coperti de carti celebre, anul asta ne-am gandit sa mizam si pe componenta olfactiva. Cartea, pe langa informatia pe care ti-o ofera, are si acest miros specific.

M.C.: Are emotie, daca ma-ntrebati pe mine…

L.V.: Da, emotie pe care poti s-o asociezi cu un miros, pentru ca de regula asa cum madlena lui Marcel Proust te ducea in trecut, accesand memoria involuntara, asa si-un miros poate sa te poarte inapoi la niste evenimente, emotii…

M.C.: Am inteles, si-asa a aparut MVcom in poveste.

L.V.: Da, aveam nevoie de un partener care sa ne-ajute sa…

M.C.: Care sa ofere solutia olfactiva.

L.V.: Da, insa cred ca e mai mult de-atat. Intr-adevar, nu ne-am dorit niste mirosuri clasice, uzuale si-ntalnite in mod curent, am vrut sa fie ceva mai special.

M.C.: Parfum de Poveste…

L.V.: Parfum de Carte sau Parfum de Poveste, asa se numeste conceptul. Pe plasma de-aici ruleaza un carusel cu zece coperti de carte, iar vizitatorii sunt rugati sa-si aleaga o carte din carusel si sa asocieze cartea respectiva cu unul dintre mirosurile de la stand.

Poza 2

M.C.: Am inteles, asa a aparut ideea.

L.V.: Apoi a trebuit sa realizam, asa cum povesteam, legatura dintre parfumuri si carti, ca sa-i punem pe oameni in legatura cu cartile. Am lansat pentru asta o aplicatie de Facebook. In cadrul acesteia oamenii puteau sa-si aleaga cartea preferata si sa spuna cu ce miros asociaza cartea respectiva. La final, ceilalti useri puteau sa voteze daca sunt sau nu de acord. Dupa toate acestea, echipa Dacia a ales asocierile cele mai reusite dintre o carte si un miros.

Cinci dintre mirosurile cele mai populare au luat forma de odorizant de masina. Acestea sunt stantate si au o grafica cu trimitere directa la numele cate unei carti. Binenteles, cum spuneam, sunt impregnate cu mirosul asociat cartii respective. Pe spatele fiecarui odorizant este un QR code cu un link catre o librarie de audiobook-uri, o selectie de titluri pe care noi le punem la dispozitie.

Poza 3

M.C.: Inteleg.

L.V.: Aveti aici „Poveste de Craciun”, care miroase a scortisoara.

M.C.: Ce impact au avut odorizantele si standul cu parfumuri de poveste?

L.V.: In primul rand, clientul a cumparat ideea cu felicitari si cu aplauze. Aceasta a fost ideea care ne-a castigat pitch-ul. Apoi am avut un trafic spectaculos la stand, asa cum inca se poate vedea.

M.C.: Deci practic Scent Marketingul a vandut proiectul asta.

L.V.: Da! Aici parfumurile se simt de la distanta iar asta ii intriga pe vizitatori.

Poza 4

M.C.: La Gaudeamus publicul e mai deschis la minte, oricum.

L.V.: Da, insa suntem aici la standul Dacia. Nu comercializam nimic si totusi oamenii sunt atrasi de vizual si de miros. Sunt curiosi si vin si intreaba, sunt condusi apoi pe tot drumul asta de la carte la miros, primesc odorizantul si sunt incurajati sa acceseze libraria de audiobook-uri si sa se bucure de povesti.

M.C.: Splendid!

L.V.: Si sa ia practic cartile cu ei la drum, sub o noua forma.

Poza 5

M.C.: Eu sunt incantat. MVcom vinde vizual olfactiv de vreo cincisprezece ani. Proiectul acesta este insa unul nefacut pana acum. E o directie in care nimeni n-a avut curajul sau inspiratia sa mearga. Din cauza asta atunci cand am auzit de proiect am zis: wow! E drept c-am avut acelasi tip de reactie si la proiectul facut de Paste, anul trecut…

L.V.: Aaaa, cu mirosul de cozonac.

M.C.: Acolo mi s-a parut si numele foarte tare: „Eau de Cozonac”!

L.V.: Cred ca ideea vine de la acelasi om din creatie, daca nu ma-nsel. Initial noi plecasem cu gandul c-am putea avea miros de carte noua si carte veche dar asa cum ne spuneati astea sunt mirosuri ostile si sunt mai greu de sintetizat, daca nu chiar imposibil.

M.C.: Exact! N-a dezvoltat nimeni directia asta, nu ca ar fi tehnic imposibil de dezvoltat un asemenea parfum/miros/aroma. Fiind insa ceva perceput ca si ostil, nu s-a facut cercetare pana acum.

L.V.: Se pare ca atat noi cat si userii de pe Facebook am gasit niste asocieri care s-au dovedit a fi potrivite si la final toata lumea e fericita.

M.C.: Am inteles.

L.V.: In incheiere cred ca ar trebui spus ca in cautarea ideii de anul viitor cred ca ar trebui sa ne-ntalnim mai devreme si sa ne spuneti ce noi inventii, patente ati mai obtinut si sa brodam o idee pe marginea solutiilor pe care ni le puteti oferi.

M.C.: Tot in zona de MULTIsenzorial urmeaza sa avem curand un proiect interesant, dar pentru moment nu pot sa va spun mare lucru. Pot sa precizez insa ca e vorba de o campanie outdoor pe care o veti vedea curand pe strada prin Romania, deoarece e vorba de o campanie nationala.

L.V.: Sunt foarte curioasa, abia astept sa vad campania sau macar newsletter-ul.

M.C.: Revenind la proiectul pentru Dacia, felicitari inca o data pentru idee si pentru deschidere, ma bucur c-am avut ocazia sa lucram din nou impreuna!

L.V.: Multumim si noi!

N.R.: Case Study-ul campaniei aici https://www.facebook.com/153556174679046/videos/vb.153556174679046/990681230966532/?type=3&theater