Interviu de Marian Costache
Am stat de vorba zilele trecute intr-un interviu cu Andreea Zainescu – Business Development Manager la compania Invent New Business, cu ocazia primei lor aparitii intr-un articol in spatiul public.
M.C.: Sunt la curent cu cateva campanii interesante in care ati fost implicati, dar, pentru ca sunteti o companie specializata iar lumea s-ar putea sa va stie mai putin, am sa te rog sa-mi spui cateva cuvinte despre voi. Cum a aparut firma voastra si ce nevoi crezi ca a acoperit in piata de OOH & Proiecte Speciale?
A.Z.: Invent New Business este o agentie specializata de Proiecte Speciale pentru OOH, infiintata in urma cu cativa ani. Eu am venit in firma in 2014 si la momentul respectiv am vazut ca majoritatea clientilor doreau sa dezvolte un proiect pornind de la o simpla idee si cautau un furnizor care sa le ofere exact lucrul asta. Poate din acest motiv am fost alesi noi in diferite situatii, pentru ca am dezvoltat ideile lor fara a-i agasa cu intrebari referitoare la materiale, culori sau alte specificatii tehnice, de exemplu.
Cu alte cuvinte, am simtit ca exista clienti care duc lipsa de cineva care sa le inteleaga nevoile pe partea de Proiecte Speciale si ne-am transpus cu usurinta in postura lor si de-acolo am putut sa construim.
M.C.: Va diferentiati prin calitate sau doar prin viziune?
A.Z.: As mentiona aici felul in care lucram pe idei, pana cand le transformam in ceva concret. Ideile dintr-o cerere de oferta sunt in general in forma bruta. Adesea ele trebuie dezvoltate/adaptate si apoi puse in opera in proiect.
M.C.: Oare de ce companii mari de productie publicitara nu au intotdeauna disponibilitatea si timpul necesar dezvoltarii de proiecte speciale?
A.Z.: Nu neaparat ca nu au disponibilitate, ci mai degraba nu au department care sa se ocupe de acest lucru. Pentru asa ceva trebuie sa existe niste oameni care sa gandeasca mai intai proiectul, iar mai apoi sa-l lanseze in productie.
M.C.: Am inteles. Deci, voi acordati timp, va transpuneti in postura clientului, fie ca e client final, fie ca e agentie de media, intelegeti nevoile de comunicare si gasiti solutiile.
A.Z.: Da. In plus, pentru ca pe zona noastra concurenta este acerba toata lumea incearca sa ofere viteza, dar nu toti ofera pe langa viteza si calitate. Pentru ca, in momentul asta, clientii cer atat viteza cat si calitate, dar mai ales costuri reduse. Un alt atuu, care cred eu ca ne diferentiaza in categoria in care evoluam, este disponibilitatea. Nu ma refer aici doar la disponibilitatea din punct de vedere Client Service, ci si din punct de vedere al oamenilor de teren, al echipelor de montaj.
Ce mai facem, intr-un mod absolut natural, pentru ca asa ne-am si definit, este intersectia de canale de adresare a audientei si implicarea de gadgeturi in solutiile pe care le recomandam. Daca vrei, acesta ar putea fi unul din principalii diferentiatori. Nu l-am mentionat de la inceput, pentru ca operam cu el by default.
M.C.: Inteleg.
A.Z.: Lucram cu pasiune ceea ce facem si raspundem prompt clientilor, pentru simtim adesea ca empatizam cu ei. Asta poate si pentru ca avem sansa sa lucram cu oameni cu care impartim acelasi sistem de valori. In privinta inventivitatii, repet, suntem specializati pe Proiecte Speciale, iar inspiratia face parte din uneltele noastre.
M.C.: As vrea sa-mi povesteti putin despre clientii vostri, mi-ar placea sa-nteleg ce companii mizeaza atat de mult pe Proiecte Speciale.
A.Z.: Majoritatea clientilor nostri sunt agentii de media, de creatie, sau chiar agentii de BTL si PR. Dintre acestea imi face placere sa mentionez: McCann Professional Communication, BV McCann Erickson, Initiative Media, GMP, Pandorra Story Style, Media Consulta, PI2, Yalco; cu ei am lucrat pentru branduri precum: Orange, Coca-Cola, Fanta, Adobe, Lidl, Good Mills, Banca Transilvania, Napolact si multe altele.
M.C.: Ai putea sa mentionezi cateva din proiecte cele mai dragi voua? Stiu ca s-ar putea sa fie greu sau imprudent, dar sunt suficient de vechi in bransa sa stiu ca unele proiecte ajung sa fie mai aproape de inimile colectivului.
A.Z.: Primul proiect la care ma gandesc a fost evenimentul organizat anul acesta in februarie la Radisson Blu, pentru Coca-Cola HBC. In fiecare an, se realizeaza o intalnire a celor mai puternici executivi ai Coca-Cola HBC, pentru a discuta rezultatele financiare de anul trecut şi pentru a trasa direcţiile viitoare de dezvoltare ale grupului. Tara se alege, de regula, prin rotatie, iar Romania nu a mai organizat de ceva vreme aceasta intalnire, de aceea in acest an a fost aleasa.
M.C.: Ce vi s-a cerut sa faceti?
A.Z.: Ni s-a cerut sa amenajam intr-un timp scurt trei sali de conferinta cu diferite teme. Datorita importantei proiectului am inteles de la inceput ca trebuie sa livram la un nivel de calitate ireprosabil.
M.C.: Cum s-a-ntamplat mai exact?
A.Z.: Intr-o sala am abordat o tematica specifica HORECA, in alta sala am avut o tematica legata de tineri si preocuparile lor, iar in cea de-a treia sala a trebuit sa redam o bucata dintr-un parc.
M.C.: Imi dau seama ca aceste sali marcau anumite momente de consum si trebuiau sa comunice anumite stari.
A.Z.: Da. Am reusit, ca pentru acest proiect sa replicam o portiune dintr-un parc, cu un chiosc, cu verdeata, cu alei, cu bancute etc. si am venit cu input-ul nostru pe implementare, ca sa iasa totul impecabil.
Un alt proiect de care-mi aduc aminte cu placere a fost pentru Anchor Group, pentru Ziua Indragostitilor, cu panourile care s-au expus in Plaza Mall si in Vitan.
Pentru acelasi client, Anchor Group, prin agentia Pandorra Story Style, am avut gardul cu lacatele pentru indragostiti si am recreat astfel o mica bucatica din Paris.
M.C.: Imi dau seama ca si aici lucrurile s-au bazat pe comunicarea unei anumite stari si ca Anchor a reusit astfel sa adune o multime de indragostiti.
A.Z.: Un alt proiect cu o idee interesanta in spate a fost cel de la metrou, pentru ceasurile Guess. Au fost 12 modele de ceasuri care pareau ca sunt purtate de calatori in clipa in care acestia se tineau de manerele de siguranta.
M.C.: Imi dau seama ca a fost delicat cu derularea campaniei.
A.Z.: Caroli a venit la un moment dat cu o cerere speciala privind transformarea unei statii RATB intr-o casuta. Proiectul s-a numit “Casa Carolistilor” si ne-a reusit cu brio.
M.C.: Cum se-ntampla cand primiti comenzile astea?
A.Z.: Primim o intrebare cu o poza atasata: “Poti sa faci asta?”
M.C.: Aha.
A.Z.: Pentru Casa Carolistilor am pus acoperis, jgheaburi, pazie, si am transformat statia intr-o casuta, atat cat am putut adapta proiectul, in functie de locatie. Ne-a iesit foarte bine, asta in conditiile in care nici clientul nu credea ca vom reusi.
Nu vreau sa inchei trecerea in revista a proiectelor fara sa mentionez proiectele Lidl, intr-unul dintre acestea fiind implicat si MVcom, exclusiv pe partea de comunicare vizual-olfactiva.
M.C.: Imi dau seama ca Lidl, prin agentia Initiative, v-a solicitat in niste proiecte de amploare, in care nu faceti doar productia speciala si atat, ci oferiti si media la Metrou.
A.Z.: Intr-adevar, Lidl este un cont mare pentru care oferim si media. Campania de-acum are cateva particularitati deosebite printre care si poarta cu aroma de paine proaspata.
In seara cand am montat acel set-up, a trecut o doamna impreuna cu sotul ei. Doamna a spus: “Miroase aici a dimineata!” Ni s-a parut tuturor absolut fantastic. N-a spus ca miroase a paine proaspata sau ceva similar, desi era evident. Mi-am dat seama atunci ca mintea doamnei respective a transpus-o in fractiuni de secunda intr-un moment foarte drag ei, anume momentul in care pregateste micul dejun pentru familia ei.
M.C.: Era 22:30 si ei ii mirosea a dimineata.
A.Z.: Da. Comunicarea vizual-olfactiva e un domeniu care nu inceteaza sa ne uluiasca. Unele asocieri sunt fantastice.
M.C.: Mecanismul olfactiei a inceput sa fie inteles relativ de putina vreme. Din cate stiu eu, abia prin 2007 sau 2008 s-a luat premiul Nobel pentru Biofizica, privind descifrarea lui. Revenind la publicitate, oamenii inhaleaza anumiti vapori de aroma, ceea ce simt trece cumva pe sub radarul publicitatii pe care fiecare dintre noi il are intr-o oarecare masura si activeaza imagini din memoria de lunga durata, cu transpunerea la nivel de fractiuni de secunda in starea afectiva corespondenta, in cazul de fata una absolut minunata.
A.Z.: Contul Lidl este intr-adevar amplu si avangardist si poate si din acest motiv ne place atat de mult. Campania “Meriti sa fii surprins” e mult mai mare si include si alte doua proiecte speciale pe pasajele de la Piata Victoriei si Unirii, ambele decorate cu Lidl – DeLuxe.
M.C.: Imi dau seama ca a fost intuit potentialul metroului ca fiind al unui canal cu audienta mare si cu trafic cuantificabil. Ce anume va propuneti pentru viitor, cum simtiti piata anul acesta?
A.Z.: Am fost invitati de cateva agentii de media sa venim cu idei de proiecte, mai ales ca la metrou poti face o gramada de lucruri minunate.
Pentru viitor ne-ar placea ca pe mediile cunoscute cum ar fi OOH-ul clasic sau mobil si-n plus pe metrou sa putem veni cu solutii care sa implice gadgeturi sau abordari neconventionale/atipice, pentru a mari paleta de adresare. Vrem sa surprindem consumatorul prin aportul tehnologiei, pentru ca piata e satula de panourile clasice si de genul asta de expunere si cauta sa fie altfel. In concluzie, ne dorim sa fim cat mai cunoscuti, din acest motiv am ales sa spargem gheata si sa vorbim astazi pentru prima data despre noi.
M.C.: Multumesc si felicitari pentru tot ceea ce faceti! Succes pe mai departe!
Categorii:Interviu, Uncategorized
2 răspunsuri »