O zi faina, Ziua Publicitatii

articol de Andreea Timofte

Azi avem  parte de o premiera pe blog! Mai facem un pas spre ceea ce ne-am propus initial cu WeInvent, sa fie un loc al colaborarii, in care colegii sa-si poata scrie parerile lor despre industrie, evenimente si tot ce e mai neconventional si frumos, a se intelege bine facut si cu un twist de imaginatie, in advertising. Articolul de mai jos e scris de colega noastra, Andreea Timofte, General Manager MVcom, fiind si primul ei post pe blog. Welcome on board, Andreea, si La Multi Ani pentru maine!

andreea

Saptamana trecuta, IAA Romania a organizat a 3-a editie a Zilei Publicitatii. Surprinzator, audienta majoritar studenteasca a dat un aer fresh evenimentului, iar unii dintre speakeri au folosit ocazia pentru a-si reaminti si transmite tips&tricks de pe vremea cand erau inca aspiranti in aceasta industrie.

Maria Predoiu – presedinte IAA Romania a deschis evenimentul, iar Rodica Mihalache (Head of Consumer & Business Insights) si Andreea Grigoriu (Consumer Strategist) de la Starcom au asigurat incalzirea pentru panelurile zilei, prin prezentarea Consumer Report 2016, aflat tot la a treia editie, descris ca o enciclopedie anuala ce urmareste facilitarea intelegerii consumatorilor romani. Informatiile ating capitole precum: Technology Usage, Content & Entertainment, Brands & Shopping si Trends in action.

Acum, dintre cele 4 paneluri, cel mai incisiv a fost categoric, primul. Dedicat marketingului si tehnologiei, panelul moderat de George Buhnici (realizator IlikeIT) a generat o serie de discutii legate de potentialul tehnologiei, dar si de limitarile ei. Cum ar fi de exemplu VR-ul (virtual reality) care, desi extrem de atragator, nu este inca suficient de mainstream ca sa poata fi deocamdata exploatat la adevarata capacitate.

In alta ordine de idei, Dragos Stanca (Fondator ICEEfest) recomanda, avand in vedere tendintele, stapanirea Data Managementului, pentru obtinerea de performanta in advertising in viitorul nu foarte indepartat.

Cum in panel era prezent un singur reprezentant din partea clientilor, Bogdan Lupu (Head of Digital Marketing Carrefour Romania), intrebarile privind aplicabilitatea si gradul de ocupare al digitalului in media planul unei campanii, s-au indreptat exclusiv catre el. S-a folosit exemplul unei campanii de deschidere aflata in plina desfasurare in Piatra Neamt unde, digitalul ocupa pana-n 10% din total media plan, ceea ce a starnit nemultumirea celorlalti speakeri din panel. Acum, fie vorba intre noi, sunt inca multe branduri al caror public si obiceiuri de consum media, cer mai degraba expunere offline, cu aplicabilitate locala.

A urmat panelul dedicat Educatiei, dominat de tonul academic dar care, datorita invitatilor n-a fost nici pe departe unul scortos. Dan Petre (Partener D&D Research) a moderat discutia privind disputa cunostintelor dobandite in scoala vs. experienta. In sensul asta, deosebit de pertinenta a fost remarca Mariei Predoiu care, la intrebarea cine poarta responsabilitatea formarii talentelor, a raspuns cu: „nu e niciodata in camera”. De fiecare data, e altcineva responsabil (fie scoala, fie industria, studentii sau uneori chiar, legislatia).

andreea-3

In argumentarea rolului educatiei, Dumitru Bortun (Prof. Dr. – FCRP – SNSPA) a subliniat ca Universitatile (ca univers al valorilor), livreaza oameni capabili sa invete pentru tot restul vietii, nu sunt scoli de meserie. A atras atentia ca angajatorii nu stiu ce sa le ceara absolventilor, iar investitia in formarea talentelor, ar trebui sa continue si dupa angajare.

Mihai Coman (Prof. Dr., Decan FJSC), a tras un semnal de alarma si asupra legislatiei restrictive, care impiedica dezvoltarea unui cadru profesoral complex, care sa includa mai multi profesionisti, in timp ce Mihaela Ginju (Director Executiv Fundatia Erudio) a subliniat importanta soft skills-urilor in obtinerea de performante, indiferent de segmentul in care activezi, pana la urma.

Concluzia panelului a fost una suficient de clara: e nevoie colaborare si dezvoltarea unei punti intre mediul academic si industrie.

Cel de-al treilea panel, a jonglat in jurul Romaniei, ca hub creativ local. Oportunitati si limitari. In panel insa au fost invitati care au reusit si reusesc si deci, ideea e cat se poate de valida si plina de speranta insa, asa cum spunea Andrei Bortun (fondator Romanian Design Week), pentru a fi hub, trebuie sa fi gazda. Iar asta e greu de facut fara sustinerea din partea administratiilor, fara parteneriate public-private. S-a luat exemplul Clujului, de unde erau prezente pe scena, doua cazuri de succes: TIFF prin Tudor Giurgiu (regizor si fondator TIFF) si UNTOLD prin Adrian Chereji (Marketing & Communication Director Untold). Ambii au sustinut ca suportul administratiei locale a fost foarte important in reusita lor, dar ca in general lipseste spiritul pro-schimbare.

andreea

Teodora Migdalovici (Fondator The Alternative School si Ambasador al Cannes Lions in Romania) a scos insa in fata proiectul The Alternative School, dezvoltat fara vreo sustinere din partea oficialitatilor, rezultatul unei initiative personale. Rezultatele sunt din ce in ce mai vizibile si-n plus, asa cum au sustinut si Mihnea Gheorghiu (director de creatie Publicis) si Catalin Dobre (creative director McCann) aduc un plus de notorietate Romaniei. Initiativele personale, dar si premiile castigate de agentiile romanesti la festivalurile internationale, cresc vizibilitatea Romaniei, worldwide.

Ultimul panel a fost cat se poate de aplicat, dezvoltat in jurul lansarii Effie Insight Book. Ce urmaresc juratii in evaluarea cazurilor inscrise si cum motiveaza Effie clientii si agentiile, s-au discutat in panelul moderat de Roxana Baias. De la Razvan Mircea (marketing director Strauss Balkans), am aflat ca pentru clienti, Effie este cel mai important festival de publicitate pentu ca scoate la suprafata eficienta relatiei dintre client si agentie.

andreea-2

Alexandra Iavorschi (Managing Partner Starcom Mediavest) a indemnat la curaj, curajul de a incerca lucruri noi, iar Diana Flutur (Life and Business Coach) ne-a incurajat, declarand ca romanii sunt foarte creativi dar, cu prea putina incredere in ceea ce pot sa faca.

Una peste alta, o zi faina, cu discutii cat se poate de aplicate contextului actual. La after party-ul by Grolsch / ExperimentalistRO & Carrefour Romania noi n-am ajuns, dar daca ati fost voi, asteptam niste poze.