articol de Marian Costache
Spre final de februarie am fost invitat la Hilton Garden Inn la un business breakfast, cu ocazia prezentarii unor studii de caz, pentru castigatorii de anul trecut, ai editiei nationale Produsul Anului. Evenimentul a fost deschis de Mihaela Paduraru – Country Manager “Produsul Anului” Romania.
Ca o parere personala, avand in vedere toate cifrele care mi-au trecut prin fata ochilor, Produsul Anului este un tool de marketing eficient, pentru ca se pare ca intotdeauna consumatorii vor tine cont de recomandarile altor consumatori. Sigur ca putem discuta foarte mult despre cum este evaluata inovatia sau cum se desfasoara cercetarea dar cateva lucruri sunt clare, distinctia Produsul Anului ajuta fortele de vanzare la listarea de produse noi in KA, e de natura sa creasca vanzarile mult peste asteptari si nu in ultimul rand bucura si tine coagulate echipele de Marketing & Sales.
Anul aceasta, se va desfasura a 9-a editie a competitiei, inscrierile fiind deschise pana pe 15 Martie.
Dupa aceasta data, produsele intra in atentia unui Comitet Etic, format din profesionisti din zona de comunicare media si jurnalisti, care valideaza inscrierile. Produsele validate sunt declarate finaliste si vor intra in studiul de piata realizat pe un esantion de minim 4,000 de consumatori, reprezentativ la nivel urban, in urma caruia consumatorii vor decide castigatorii Produsul Anului®.
Gala de decernare a premiilor va avea loc pe 23 Mai, iar eticheta Produsul Anului® va putea fi folosita de produsele castigatoare imediat dupa anuntarea oficiala a rezultatelor, timp de 12 luni, pe toate mediile de comunicare, pe teritoriul Romaniei.
Mihaela Paduraru
Produsul anului este o competitie, prezenta in mai mult de 40 de tari, lansata in urma cu 30 de ani. Extinderea retelei are loc de la an la an, anul trecut am deschis piata din China. In Romania suntem prezenti din 2009. Am cautat de la an la an sa deschidem noi industrii si noi categorii si am adaugat pe parcurs categoria Pharma si suplimentele alimentare, produsele electrocasnice, de anul trecut avem si serviciile bancare iar din acest an inclusiv bricolaj.
Deoarece este o competitie, ca sa te poti inscrie, produsul tau trebuie sa indeplineasca neaparat anumite criterii. Primul si cel mai important este ca trebuie sa reprezinte o noutate, o inovatie la nivel de categorie sau o noutate d.p.d.v. al unui produs deja existent, pe care il imbunatatiti. Poate fi o noutate legata de packaging, produs, formula, functionalitate, o noutate care raspunde unor nevoi ale consumatorilor.
Al doilea criteriu important este ca produsul trebuie sa fie prezent in piata, cat mai raspandit si cat mai la indemana consumatorului.
Al treilea criteriu este ca acesta trebuie sa fie pe piata cu maxim 18 luni inainte de studiu, iar studiul are loc in luna Aprilie. Pentru editia din 2018, un produs trebuie deci sa fie pe piata, lansat sau relansat intre 1 Octombrie 2016 si 31 Martie 2018.
Practic, in competitie nu se gasesc toate produsele de pe piata din categoriile respective, pentru ca nu toate produsele sunt eligibile in acelasi timp. In plus, producatorii sunt cei care decid daca participa sau nu, daca promoveaza produsul impreuna cu logo-ul “Produsul Anului” sau nu.
Produsul Anului nu este o distinctie pe care o companie o poate avea daca si-o doreste, ci daca si-o doreste trebuie neaparat sa participe si sa lase consumatorii sa decida daca o vor acorda sau nu produsului inscris de compania respectiva.
Produsul Anului este un instrument de marketing care ajuta cresterea vanzarilor, ajuta la cresterea canalelor de distributie, ajuta fidelizarea consumatorilor, fiind de fapt un endorsement, o recomandare a consumatorilor pentru consumatori.
Avem un studiu de caz cu un produs lansat de curand, la momentul editiei, care a participat, a castigat, a comunicat, si intr-un an de zile a detronat liderul de piata din categorie.
Avem astazi aici doi dintre castigatorii editiei de anul trecut, mai exact Catalina Serafini, Marketing Manager Loncolor si Cristina Miclea, Director de Marketing Albalact, ca sa ne vorbeasca despre experienta cu Produsul Anului.
Catalina Serafini, Marketing Manager @ Loncolor
Loncolor Expert Oil Fusion a castigat anul trecut titlul de Produsul Anului, in categoria Vopsea pentru Par. Noutatea in ceea ce priveste Expert Oil Fusion consta in aceea ca ofera o noua tehnica de preparare. Toate produsele de pe piata aveau uleiurile integrate in vopsea. Ce-am facut noi a fost sa scoatem uleiurile si sa le punem separat, consumatorul putand astfel sa le vada si sa le controleze.
Vopseaua permanenta pentru par Expert Oil Fusion contine 6 uleiuri natural, 100% naturale, pentru o experienta similara celei de la SPA.
Odata ce am realizat toata aceasta inovatie am castigat premiul Produsul Anului, deoarece consumatorul a vazut care este inovatia si a recunoscut-o ca atare. In continuare, am pus logo-ul pe ambalaj si ne-am mandrit cu el peste tot.
Dupa o comunicare 360 de grade facuta in perioada Noiembrie-Decembrie ne-a fost usor sa masuram avantajele in urma distinctiei obtinute pentru acest brand.
Pentru noi, distinctia “Votat Produsul Anului®” castigata in 2017 de Loncolor Expert Oil Fusion a fost in centrul campaniei noastre de comunicare si a determinat o crestere de vanzari spectaculoasa in hypermarketuri, canalul principal de distributie. O astfel de distinctie este si un argument in discutia cu partenerii nostri de distributie, care stiu ca eticheta Votat Produsul Anului® este un magnet pentru consumatori.
Cristina Miclea, Marketing Manager @ Albalact
Albalact este cel mai mare producator de lapte din Romania, din 2014. A avut intotdeauna amprenta de producator care aduce foarte multa inovatie.
Am castigat titlul de Produsul Anului cu o inovatie de ambalaj pentru laptele Zuzu, in 2015, si cu o inovatie de reteta, cu iaurtul Stors, in 2017.
In 2015 am pus logo-ul pe toate ambalajele de butelca de lapte, pe 7,5 milioane de ambalaje. L-am pus in toate machetele de presa si in toate cataloagele. Din pacate campania TV se terminase si n-am putut sa mai punem logo-ul acolo.
Ce-am obtinut dupa aceea este faptul ca vanzarile la SKU-ul de lapte, la 1,8litri, la 1,5% grasime, sunt egale cu cele pentru laptele la 3,5%. Inovatia aceasta ne-a ajutat sa devenim numarul 1 pe piata, incepand dupa 2014.
O alta inovatie, cea pentru care am fost premiati anul trecut, este despre iaurtul stors, un iaurt desavarsit. Pana la lansarea lui am lucrat 3 ani si jumatate. Nu e un simplu iaurt, e un alt tip de iaurt. Daca un litru de iaurt obisnuit se obtine dintr-un litru de lapte, un litru de iaurt stors se obtine din 3 litri de lapte.
Iaurtul stors nu este un iaurt gras ci unul care contine foarte multa proteina, care ofera o foarte buna consistenta. Este recomandat pentru toata lumea, pentru ca nu e gras si ofera o foarte buna satietate.
Dupa ce am castigat distinctia in 2017 am pus logo-ul pe toate ambalajele, in toate machetele de presa, in Social Media, l-am listat in toate conturile, unde am avut capete de raft cu logo-ul Produsul Anului. Ne-a ajutat foarte mult distinctia pentru ca retailerii erau destul de reticenti.
In mare majoritate a cazurilor, colegii nostri s-au dus la retaileri cu prezentarea Zuzu Stors – Produsul Anului si practic am obtinut niste suprafete mai mari la raft.
Produsul anului ne aduce in primul rand noua satisfactii. Echipa de marketing afla prima despre toate aceste distinctii si se bucura cel mai zgomotos. De fapt e un prilej de mandrie pentru intreaga organizatie, oamenii de vanzari negociaza in baza lor, iar oamenii de productie le primesc uneori cu ochii in lacrimi.
Categorii:Evenimente, Interviu, News, Opinii, Uncategorized
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.