articol de Marian Costache
Puteti sa ghiciti ce au in comun agentii de turism, factorii postali, functionarii pentru evidente primare, paznicii si secretarele medicale? Asta nu e banc, desi daca ar fi e poate unul dintre primele cu inteligenta artificiala, pentru ca se pare ca aceste tipuri de joburi vor disparea in urmatorii cativa ani.
Marketerii, ca de altfel si altii care lucreaza in domenii creative, s-au consolat pana acum sub pretextul ca joburile lor sunt la adapost de noua revolutie tehnologica. Pana la urma marketing-ul si si advertising-ul au nevoie de gandire critica si de rationament predictiv, ca de altfel si de intuitie, nu-i asa? Ei bine, exista totusi futuristi care cred ca masinile ii vor da afara si pe marketeri din birouri, mai devreme sau mai tarziu.
Totusi, cati dintre acestia sunt cu adevarat ingrijorati de ceea ce se-ntampla?
Asa cum se pare, probabil ca destul de putini. Asa reiese cel putin dintr-un studiu realizat de Walker Sands, o companie de strategie din Chicago. Conform acestui studiu, pentru care au raspuns in jur de 300 de marketeri, de la toate nivelurile, o majoritate clara, de aproape 61%, nu crede ca tehnologiile de marketing vor ameninta in vreun fel joburile si carierele lor.
Acelasi studiu scoate la iveala faptul ca o treime dintre respondenti crede ca joburile lor sunt mai mult despre creativitate decat despre tehnologie, in orice caz. 41% au spus ca jobul lor este in egala masura despre creativitate si tehnologie, proportie ce a crescut pana la 56%, cand participantilor li s-a cerut sa faca o proiectie pe 5 ani, in viitor.
Studiul nu a putut masura sentimentele de la nivel subconstient, dar cand vine vorba despre tehnologii avansate marketerii ar trebui sa se simta oare amenintati?
In vreme ce o mare parte din profesiile din zona de Marketing si Advertising au fost deja influentate masiv de tehnologia digitala, si spunem asta luand in calcul doar miscarile produse de social media sau de programmatic media buying, expertii pretind ca Inteligenta Artificiala are niste capabilitati modeste. Daca insa, asa cum se pare, Inteligenta Artificiala va evolua pe o scara ampla, ne putem astepta la o dominanta extinsa in urmatorii ani, iar daca acest lucru se va intampla, chiar si talente alese, precum gandirea creativa sau intuitia, ar putea trece in sarcina unor procesoare.
Deocamdata oamenii sunt pregatiti sa accepte continut creativ realizat de alti oameni. Ce se va intampla in clipa in care ei se vor obisnui cu un continut creat de masina?! Ce se va intampla cand aceasta va deveni noua normalitate?! Trebuie sa recunoastem ca exista in consumatori aceasta abilitate incredibila de a-si adapta asteptarile.
Pentru unii asta poate parea un vis infricosator dar pentru Jon Wuebben, fondator si CEO la Content Launch si autor al cartii Future Marketing, aparuta in 2017, dezvoltarea rapida a tool-urilor digitale este in masura sa afecteze industria intr-un mod mai putin extrem.
Wuebben leaga momentul de acum, marcat de evolutia AI si IoT, de acela de la inceputul anilor ’80, cand PC-ul abia aparuse iar industria de software incepuse sa se dezvolte. Ce a urmat dupa aceea au fost 15 ani, in care intregi industrii au fost create, companii la care nici nu visam. La o adica, la inceputul anilor ’90 nimeni si nimic nu a prezis aparitia Google sau Facebook.
Pana la urma, daca traiectoria trecuta a tehnologiei poate prezice in vreun fel viitorul, atunci se prea poate ca avansul Inteligentei Artificiale sa faca ceva similar cu ceea ce a facut prima generatie de computere, cu doua generatii in urma. Probabil ca vor fi eliminate multe joburi, intr-adevar, dar totodata multe altele vor fi create.
Revenind la Marketing si Advertising, e posibil ca masinile sa poata crea continut intr-o maniera “value for money”, dar e foarte putin probabil sa poata imagina noi dorinte si nevoi. Cu alte cuvinte, va fi mereu de noi, la pedale!
Categorii:Online, Opinii, Uncategorized
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.