articol de Marian Costache
E o adevarata nebunie, mai ales in ultimul an, despre ceea ce inseamna privat, viata privata, date personale, etc, si ce nu. Nu mai e demult un secret ce face Facebook pe zona asta, si cum si-a cladit de fapt un model de business din a vinde datele noastre personale. Cand am vazut, insa, informatiile de mai jos mi-am dat seama ca, indiferent ce ne-am inchipuit ca ne promite GDPR, in materie de privacy, este doar un fum, extrem de straveziu.
Da, conform Bloomberg, nici Google si nici Mastercard nu sunt straine de “tranzactionarea” comportamentelor noastre de cumparare.
Google si Mastercard au avut un parteneriat secret in ultimul an, in baza caruia compania de carduri a share-uit date, privind tranzactionarile din US, cu Google.
Anul trecut Google a anuntat lansarea Store Sales Measurement Service, prin care gigantul IT spunea ca poate colecta aproximativ 70% din tranzactiile din US, facute cu cardurile de credit si debit, prin intermediul unui parteneriat cu un third-party, fara a preciza care este acest third-party. Acum stim ca unul dintre acesti parteneri este Mastercard, dar e foarte posibil sa fie vorba de mai multi.
In cadrul acestui parteneriat Google urmareste daca achizitiile offline sunt influentate de ad-urile online. Stim ca suna simplu, dar va asiguram ca nu e. Mai clar, Google va inregistra daca ai dat clik pe o reclama online si apoi ai cumparat acel produs, 30 de zile mai tarziu. Compania va spune apoi advertiser-ului ca achizitia a fost facuta intr-un magazin fizic sau nu, chiar daca Google si Mastercard pretind ca datele sunt anonime, pentru a proteja identitatile persoanelor.
Nici Google si nici Mastercard nu au anuntat public acest parteneriat, pentru negocierea caruia a fost nevoie de patru ani. Google a raportat chiar plati de milioane de dolari catre Mastercard, pentru date privind tranzactiile, pretinzand ca lucreaza la un sistem superior de criptare.
O declaratie oficiala din partea Google anunta ca gigantul IT nu are acces la nicio informatie personala de pe cardurile de debit sau credit ale partenerilor, si mai mult decat atat ca nu au fost share-uite date personale cu acesti parteneri.
Mastercard a avut de asemenea propria declaratie oficiala, care a reasigurat pe toata lumea despre confidentialitatea asupra datelor, pretinzand ca intr-o tranzactie ei vad numele retailer-ului si totalul comenzii, dar nu si alte date specifice.
Daca tot va povestim despre asta, e bine sa stiti ca puteti opri Google de la a mai colecta datele voastre, privind tranzactiile cu Mastercard, dezactivand “Web and App Activity”, din contul vostru Google.
In trecut Google a mai “calcat pe bec”, oferind advertiser-ilor date despre consumatorii care au dat click pe o reclama si apoi au intrat intr-un magazin fizic. Atunci au facut asta cu ajutorul Location History, din Google Maps. In acel caz, insa, era greu de spus daca shopper-ul chiar a facut o achizitie sau doar s-a plimbat printr-un magazin. Posibilitatea de a conecta cumva comportamentele online si offline ale unui shopper este foarte importanta pentru advertiser-i, care adesea nu stiu daca reclamele online au efecte in achizitiile offline. Google mai butoneaza la o solutie tehnica, pentru a conecta cele doua lumi, solutie ce are la baza tehnologia Bluetooth.
Ca o concluzie personala in toata povestea asta, cred ca si in Marcomm e nevoie de constiinta si implicit de autocenzura. Tehnica permite, la un nivel tot mai accesibil, sa ne uitam unii in vietile altora si viceversa. Cu toate astea, nu suntem cu totii dispusi la asemenea mizerii. Pentru ca pana la urma, vorba celor de la Manic Street Preachers, “if you tolerate this, your children will be next!”
Later edit – declaratia de presa a Mastercard Romania
Categorii:News, Online, Opinii, Scandal, Uncategorized
1 răspuns »