Am stat de vorba zilele trecute cu Paul Cioc, un tanar publicitar, co-fondatorul studioului de creatie Storywood, lansat in acest an. Paul este un creativ, cu ADN de entertainer, si ne-am bucurat sa-l vedem pe drumul antreprenoriatului. L-am rugat sa ne spuna povestea proaspatului business, in maniera si culori proprii.
interviu de Marian Costache
Cum a aparut Storywood?
Dupa ce mi-am dat demisia de la stapanire, in Martie anul asta, am inceput sa caut tot felul de zone de colaborare. Nu e atat de “glam”, pe cat spun altii ca e atunci cand iti dai demisia.
Practic am stat mult timp cu pisica, ne-am cunoscut mai bine, ne-am intrebat ce vrem sa facem in viata noastra. Noroc ca a aparut Cristina, cu cafelele ei, Cristina zisa si Cristina Badea, Supermama. Cu Cristina ma cunosteam din momentul in care faceam noi niste reclame, ea fiind partea de productie. Am vrut mai mult, si unul si celalalt, si de-aici a iesit Storywood. Dupa niste cafele, prin Septembrie a aparut firma, o firma care-si propune de fapt sa fie un hibrid intre o casa de productie, un studio de creatie si o agentie de publicitate.
Combinam experienta mea de publicitate cu experienta ei de productie. Cristina e foarte desteapta, ea a lucrat zece ani in cercetare, asta inseamna ca ma ajuta destul de mult si in zona de strategie. Noi functionam ca o agentie, in care clientul primeste un produs final, de obicei video. Ne axam pe zona de video, fie ca vorbim de video online, fie ca vorbim de tvc-uri, fie ca vorbim de VR, etc..
Practic nu mai exista terti, noi cand venim cu o prezentare venim cu tot, de la propunere de creatie si tot ce stie sa faca o agentie, pana la zona de locatie, casting si tot. Avem astfel produsul final si clientul nu mai pierde timp. Basically e vorba de timp si de faptul ca exista tot felul de povesti frumoase, care merita spuse.
Care sunt diferentiatorii vostri? De ce-ar lucra cineva cu Storywood?
Ca prim diferentiator, si cel mai important lucru ce-l pot sesiza, e stilul de munca. Adenium Film, care e casa de productie mama, a lui Storywood, vine cu experienta de productie. Eu vin cu zona de creatie si astfel clientul in loc sa aiba account, are producator. Diferenta asta o sa o simta clientii care au lucrat pana acum cu case de productie, mai ales in ceea ce inseamna diferenta dintre prezentarea de pitch si ce iese la final. Noi in momentul in care cream un script, deja account-ul, care de fapt este producator, stie si locatia, are casting-ul in minte. Deja incepem sa discutam despre treatment, vorbim despre cum cautam regizorul, cine e regizorul. Deja venim cu o gandire putin mai in fata pitch-ului. Nu mai trebuie sa stea clientul dupa aceea sa spuna “ok, bun, hai sa cautam regizorul”. Noi deja venim cu propunerea de regizor, deja venim cu lucrurile, iar oamenii chiar stiu ce vorbesc.
In afara de mine, care stiu doar publicitate, colegii mei chiar stiu foarte bine productie, si ei stiu foarte bine zona asta. Daca eu scriu acolo ca o sa se-ntample ceva, ei o sa stie foarte clar cu ce camera o sa filmam, care e cel mai bun DOP cu care am putea filma chestia asta. O sa stie totul si astfel totul va merge putin mai repede.
Simplificarea asta de organigrama se va regasi cumva si in bani?
Evident, time is money, si odata ce reducem timpul dintre o idee propusa si un produs final, reducem si costurile iar asta ne poate diferentia. In loc sa mai avem timpi morti, in loc sa mai avem middle-men, care plimba mail-uri, care dau telefoane, care cauta lucruri, ei bine pe astea le facem noi direct.
Sa ne imaginam ca vine clientul la account, la agentie, agentia da la casa de productie mai departe, casa de productie da la regizor. In cazul nostru, clientul ne spune noua, noi spunem regizorului. Asta inseamna ca reducem timp, reducem bani, pentru ca nu mai sunt atatea persoane implicate in lantul asta, iar lucrurile se fac mai rapid si mai eficient.
In ce proiecte ati fost implicati pana acum?
De-a lungul scurtei existente de pana acum a lui Storywood ne-am intins pe tot felul de zone, lucru care ne-a facut sa ne exersam muschiul creativ. Ironia face ca desi noi spunem ca suntem in primul rand un studio de creatie audio-video, primul nostru proiect a fost un eveniment. Evenimentul de la E! Entertainment a fost organizat de noi. Au fost doua zile la Predeal, pe care a trebuit sa le organizam, si am facut-o cum am stiut noi mai bine, bagand putin si zona de video si de experienta.
Oamenii care au fost acolo s-au putut bucura de o invitatie in studioul virtual al stirilor E!, unde au trebuit sa fie chiar ei prezentatorii. De dimineata am inceput cu makeup si cu tot ce trebuie ca sa fii vedeta, dupa care au intrat in studio. Odata intrati in studio au intrat in edit. Edit-ul s-a facut in real time, pentru ca seara am vazut produsul final. Am facut stiri E! Entertainment intr-un studio, pe green screen, si asta a fost primul nostru proiect.
Am mai avut colaborari in zona de CSR si de social, unde am reusit sa ajutam in niste organizatii foarte interesante, la nivel international, in a da voce unor copii. Am participat la Day Of General Discussion de la Geneva, pentru care am creat 15 video, in care copii care sunt human rights defenders, in diferite colturi ale lumii, ne povesteau problemele cu care se intalnesc ei. A fost un proiect interesant si eyes opener, cu siguranta si de suflet, pentru ca ne-a aratat cum stau lucrurile si intr-o alta realitate. Copii din Iran, din alte locuri unde lucrurile nu stau chiar atat de bine, si-au spus povestea. Pe filiera asta am tot facut mai multe proiecte pe zona de social, pe care o sa le vedeti in curand.
Ne-am dus si in zona de arta, si am creat clipul, care a fost si pe TV si OnLine, l-au vazut bucurestenii mai ales, in multe zone, pentru Festivalul Capitalelor Natiunilor Centenare, un festival de teatru, organizat de Teatrul Dramaturgilor Romani si de Teatrul de Comedie. Noi am facut spotul de promovare, inclusiv headline-ul si toate celelalte lucruri.
Suntem mandri ca suntem super castigatorii unui super pitch. Cand o sa apara clipul deja o sa stiti despre ce e vorba. Ne ocupam de imaginea unui super serial.
Astea sunt lucrurile cu care ne putem mandri public, toate asigura un start bun in ceea ce inseamna Storywood, si cu siguranta ca exista tot felul de lucruri pe care am putea sa le facem.
Ce-ti doresti pentru viitor?
Mi-as dori pe termen scurt, si mai apoi pe termen lung, sa ne pozitionam foarte clar in zona de content creators si in zona de video. Sa intelegem, nu numai noi dar si toata piata care se duce in zona asta, cat de important este sa spui o poveste. Sper sa ajungem sa cunoastem clienti cu care sa ne potrivim 100% si cu care sa facem tot felul de proiect frumoase.
Vrem sa intram in zona de Marketing Video Experimental, vrem sa ne ducem in VR, vrem sa ne ducem in zona in care consumatorul devine focusul nostru, si sa spunem povesti cat mai dragute despre branduri si nu numai, despre oameni, pentru ca pana la urma Storywood despre asta este. Este despre cum spui o poveste frumoasa in cateva frame-uri.
Categorii:Antreprenori, Campanii, Interviu, Neconventional, News, Opinii, Uncategorized
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.