Iubirea inteligenta artificial

articol de Marian Costache

Primavara este mereu ca o promisiune, o promisiune despre vara ce va veni dar si una pe care ne-o facem noua insine. Si ca orice promisiune, e aproape intotdeauna plina de proiectii, care mai mult ne incurca, de fapt.

Apropo de proiectii “de primavara”, nu stiu daca stiti dar milioane de oameni isi cauta perechea pe Internet, iar in procesul deschiderii inimii lor multi isi deschid si portofelele, cazand prada infractorilor.

1

O echipa de cercetatori britanici sustin ca au creat un algoritm care detecteaza “schemele” de dating, protejand astfel foarte multi oameni de la a experimenta deopotriva probleme sentimentale si finaciare, dupa o astfel de inselaciuine. Majoritatea schemelor de acest fel urmeaza un pattern previzibil. Un “actor” creaza un profil fals si convinge victima de o conexiune amoroasa. Odata ce victima lasa garda jos tzeparul cere bani, cadou sau imprumut, in functie de gradul de naivitate al victimei.

Echipa de cercetatori de la Universitatea din Warwick a pregatit un algoritm ca sa analizeze profile false de dating, uitandu-se la elemente comune intre ele. Au scanat apoi profile de pe site-uri de dating, cu acest algoritm, uitandu-se dupa informatii demografice, fotografii sau alte date biografice, care ar fi putut fi fake. Conform unui comunicat de presa, doar 1% dintre profilele desemnate de inteligenta artificiala ca fiind fake au fost de fapt adevarate, desi comunicatul nu precizeaza cate profile au fost scanate in total cu AI.

2

Doar in Marea Britanie, in 2017, mai mult de 3000 de oameni au pierdut in medie fiecare aproximativ 14600USD, prin acest tip de frauda. Conform cercetatorului Tom Sorell, oamenii pierd si altceva pe langa bani, daca ajung sa fie victime intr-o astfel de schema de online dating. Pe deasupra, uneori sunt atat de incurcati incat nici nu reclama cazul autoritatilor. Sorell si restul echipei de cercetare lucreaza sa imbunatateasca competentele algoritmului de AI, astfel ca acesta sa poata fi utilizat de platformele de dating.

Noi credem ca e treaba pe zona asta, pentru ca se poate imbunatati astfel experienta de brand, pe care acest tip de platforme incearca sa o construiasca. Sigur ca ar fi minunat sa va cautati partenerul in viata reala si sa nu va grabiti apoi sa desfaceti portofelul, indiferent daca e primavara sau nu.

Daca vi se face totusi chef de flirt online e bine sa stiti ca nu tot ceea ce zboara online se poate si inghiti ca atare. Merita, deci, sa va tineti proectiile mai pititite, pentru ca daca le ghiceste vreun escroc e posibil sa ramaneti si cu buza umflata si cu portofelul dezumflat.