Referentialul Arhetipurilor Personale, o metoda prin care poti lucra in cadrul comunicarii de orice fel si care nu ghiceste in globul de cristal

Am stat de vorba zilele trecute cu Monica Magureanu, deoarece se afla anul acesta in fata unei noi provocari, aceea de a comunica despre o metoda de lucru in care este certificata ca trainer, o metoda ce permite multiple aplicatii practice inclusiv in Comunicare. Despre aceasta metoda, a Referentialului Arhetipurilor Personale, va vorbi chiar creatorul ei, Georges Colleuil, cu ocazia seminarului introductiv in simbolistica Tarotului de Marseille. Detalii aveti si in evenimentul de pe Facebook – https://www.facebook.com/events/2068896709883982/

IMG_9926

un interviu de Marian Costache

Cum te-ai intalnit cu Referentialul Arhetipurilor Personale?

Eu sunt un om de Comunicare, de Relatii Economice Internationale, de Master in Piete Financiare, de MBA, si lucrez de cand ma stiu in Publicitate. Am fost intotdeauna pasionata de simbol, simbol atat prin prisma activitatii pe care eu o desfasuram, atat in campanii publicitare cat si in gestionarea echipelor de oameni, dar si la nivel personal. Intotdeauna m-au atras secretele.

Iata cum, dupa un timp, adica vreo 6 ani de zile, o buna prietena de-a mea, cu aceeasi formare, lucrand intr-o multinationala in departamentul de Marketing si Comunicare, a decis sa mearga la Facultatea de Psihologie pentru a se cunoaste mai bine, ea pe ea insasi.  La aceasta facultate a aparut o formare, iar stiindu-ma pe mine cu toate simbolurile, cu tarotul, cu rozacruce, cu secretele templierilor, mi-a spus formarea asta e pentru tine, vino sa vezi o formare de psihoterapie prin tarot.

Iata asa in 2014 l-am cunoscut pe Georges Colleuil, am cunoscut-o pe Claudia Savu, cea care a adus de fapt metoda Referentialului in Romania. De-atunci lucrez cu ea, m-am format in aceasta metoda si am si preluat anul acesta organizarea scolii din Franta.

Ce este Referentialul Arhetipurilor Personale?

Ca sa revin la intrebarea ta, se pare ca noua in comunicare ne plac parantezele mari, Referentialul Arhetipurilor Personale este o metoda prin care poti lucra mai multe aspecte. Poti lucra la nivel personal, in dezvoltarea ca individ, in potentarea anumitor competente si anumitor abilitati. Este o metoda prin care poti lucra cu grupuri, fie ele departamente, grupuri de lucru, grupuri de proiect, sedinte de brainstorming, sedinte creative, sedinte de briefuri in copywriting, s.a.m.d.. Este o metoda care se aplica cu succes, daca oamenii rezoneaza cu acest tip de metoda, in cadrul comunicarii de orice fel. Fie ca este vorba de un interviu de angajare, de o sedinta de coaching, de o sedinta a boardului sau de o sedinta de creatie.

Ce presupune?

Presupune lucrul cu unul dintre cele mai vechi deck-uri, ale Tarotului de Marseille si nu presupune in niciun caz divinatie. Asocierea cu divinatia a venit in momentul in care a aparut tiparul si aceste deck-uri au putut fi tiparite. Reprezinta o codificare a cunostintelor, pentru ca acest deck era folosit in preajma anului 1600, in scoli, copii invatau dupa acest deck.

Ca sa clarificam putin termenii, deck inseamna un joc de carti. Daca ne uitam la jocurile noastre de carti, actuale, tarotul este un precursor al jocurilor de carti. Pe scurt, el este format din 22 de carti, arcane majore se numesc, care reprezinta ceea ce Jung numea Arhetipuri. Probabil ca cei din Comunicare sunt familiarizati cu “Calatoria Eroului”, sunt familiarizati cu Arhetipul Mamei, Arhetipul Zeitei, Arhetipul Tatalui. Mai sunt 56 de arcane minore, care sunt de fapt cele care stau la baza jocului de carti actual, cu 4 suite. Acum noi stim de romburi, stim de trefla, stim de inima neagra. Atunci erau bastoane, erau monede, erau cupe. Doar ca pe drum, functie de istorie, 4 dintre ele s-au pierdut.

Fie ca este vorba de Cavaler, in jocul actual de carti nu avem Cavaler. Fie ca e vorba de Regine in Spania, daca veti cumpara un pachet de carti din Spania, veti vedea ca nu are Regine. Acum ar trebui un exercitiu de reflectie, sa vedeti de ce, istoric vorbind, Spania a decis sa nu aiba Reginele in cartile de joc. Avem si-un Nebun, care este Joker-ul din zilele noastre. Cam asta sta la baza metodei.

20190403_124558

Ce face metoda?

Nu ghiceste in globul de cristal. In niciun caz. Pleaca de la data nasterii, pe baza unor calcule numerologice se calculeaza 14 case, ce reprezinta diferite aspecte la nivelul personal al individului: personalitate, resurse, provocari, cautari, misiune, etc.. In baza acestui cadru, furnizat de metoda, incepe lucrul cu grupul, individul, interviul de angajare, in care folosindu-ne de un cadru incarcat de simboluri, legende, mitologie, dar si de trairile persoanei pentru care se calculeaza, incepe o calatorie. Procesul de comunicare este pana la urma o calatorie.

Functie de obiectivele intalnirii, daca ne dorim sa evaluam drumul de dezvoltare al unei campanii si ne dorim sa facem un brainstorming, setam ce lucram din harta respectiva, care este de fapt Referentialul Arhetipurilor Personale.

Cine este Georges Colleuil?

L-am cunoscut in urma cu 5 ani si a fost un wow! Georges este un om frumos, imi place sa cred ca inainte de toate suntem oameni si apoi incepem sa avem roluri. Printre rolurile lui Georges sunt acelea de cercetator in Istoria Religiilor, filozof, psihoterapeut si regizor de film, mai nou. Anul acesta are un film, “La Vengeance d’Arianne”, care va intra in Festivalul de la Cannes. Este o persoana pasionata de simbol, un scriitor. Ca o paranteza, exista deja o carte de-a lui, tradusa in limba romana, la Editura Nemira – Cheia Terapeutica a Simbolurilor.

El a descoperit tarotul la Facultatea de Filozofie si a dezvoltat aceasta metoda tocmai pentru a servi unui cadru de comunicare. Este un om pe care-l poti cunoaste in perioada 15-17 Aprilie, va fi aici la Bucuresti pentru o serie de workshop-uri, o serie de workshop-uri introductive in aceasta metoda dar si in simbolistica Tarotului de Marseille. Este prima oara in 4 ani, cand el deschide aceste seri tuturor celor interesati, indiferent daca au facut sau nu cursuri inainte, in aceasta metoda. Vor fi trei seri pline de simboluri si intelepciune, si cu ce va pleca fiecare, depinde fix de obiectivele fiecaruia.

Detalii despre  seminarul introductiv in simbolistica Tarotului de Marseille, din 15-17 Aprilie, cu Georges Colleuil, puteti obtine si cu un e-mail la adresa rap@pandorrastyle.ro