Suntem un neam de pastilati

articol de Dr. Like

De ceva timp am reinceput sa urmaresc televizorul. Sau el ma urmareste pe mine. Ii dau drumul sa curga acolo peste mancare, peste sunetele de afara sau discutiile din cap. Nu comentam content-ul aici, aia va fi alta discutie. Acum e doar despre pauza publicitara. De dimineata la pranz si seara. Concluzia, oricum ai da-o e una infricosator de groasa: prea multe reclame la pastile.

Hai sa vedem. In primul rand, multi vor zice ca sunt de fapt prea putine pastile si reclame la ele, la cati bolnavi avem, la cat de jegosi suntem etc. Pe aia, ii rog sa se uite si mai mult la reclame, poate-si revin.

In al doilea rand si eu am lucrat pentru industria asta si imi asum ca sunt si am fost parte din jocul murdar. Si inca ma uit dupa o solutie.

Din calupul publicitar, fie el in prime time sau nu, se disting clar numarul enorm de reclame la pastile, inserate strategic printre produsele de mancare. Iti dau problema si solutia dupa. Smart. Ai mancat ca un porc aseara sau ti-a facut cu ochiul spotul dinainte? Acum ai produsul X care te scapa de toate astea.

Normal ca majoritatea sunt televiziuni private si marii bani vin de la clientii acestor farmacii, concerne, corporatii, care tre’ sa-ti vanda boala cat mai mult. Dar mai da-o-n tableta mea!

Nu sunt adeptul prea multor reglementari la TV sau al CNA-ului, insa  in cazul de fata e nevoie de o lege, regula, ceva, prin care lumea sa nu mai aiba acces la toate variatiunile astea. Medicul recomanda, specialistii propun, actorii devin doctori, e un pic cam mult.

Tigarile cand erau calare pe TV, cat de cat, stiai ca e un viciu, te afumai pe barba ta. Dar aici ti se prezinta prea multe variante de insanatosire, prea multe retete imbunatatite o data la cateva secunde. Accentul e pus in ultima perioada pe arsuri la stomac, pe chestii legate de prostata. Apar branduri noi zi de zi, se ia numele bolii si se adauga un sufix fortat si gata e cutia. Asa mi s-a parut intr-o zi ca aud vorbindu-se la TV despre … Prostadult, parea un nume decent de medicament. Si daca nu ar fi o adevarata inflatie, o problema care tine pana la urma de viata si de moarte sau si mai rau, de sanatatea fizica si mentala de zi cu zi a individului, poate nu am fi abordat-o atat de abrupt. Dar nu e frumos sa vezi generatii depinzand de flacon, de unguent si retete incalcite, cand multe din probleme ar putea avea o rezolvare mai simpla, fara a o da in extremisme a la Steer. Chiar daca o avem de cand lumea, poate e momentul sa scapam de acest prost obicei.

Acum, scuipatul in public s-a facut, probabil ar trebui sa avem si o solutie la cantitatea de retete si tratamente promise la TV si la indignarea asta. Nu o avem, trebuie cautata in fiecare din noi, cum stim mai bine, e sigur acolo. In schimb avem un singur sfat: fiti mai sanatosi, mai multa natura si mai intrebati si medicul si farmacistul din cand in cand, nu doar pe ala de la TV!