Despre crize, flexibilitate si succes la a III-a editie a Design Thinking Forum

Cu aproape o luna inainte de cea de-a treia editie a Design Thinking Forum care va avea loc pe 18-19 septembrie, la Bucuresti, WEINVENT a stat de vorba cu fondatoarele conferintei – Magda Ropotan, de la Design Thinking Society si Madalina Vilau, de la Marketing Insiders Group – despre impactul acestei metode in business, echipe si comunitati, despre crize reale si imaginare, despre smerenie, despre evadarea din zona de confort si despre speakeri unul si unul, invitati de pe trei continente si reuniti la Bucuresti, alimentati de aceeasi pasiune pentru a misca lucrurile, a invata si a impartasi.

interviu de Marian Costache

Cum definiti Design Thinking?

Magda_Ropotan

MAGDA ROPOTAN: Design Thinking este o modalitate de rezolvare a problemelor complexe intr-un mod pragmatic, multidisciplinar, centrat pe nevoile clientului. Desi despre Design Thinking se vorbeste din anii 50, conceptul a permeat lumea de business la finalul anilor 90, ca urmare a popularizarii acestuia de catre Universitatea Stanford din Statele Unite si povestilor de success venite dinspre companii de renume, precum P&G sau SAP. Astazi Design Thinking este adoptat de foarte multe organizatii din intreaga lume care se confrunta cu probleme ambigue, complexe sau care doresc sa inoveze. Exista chiar si un Design Value Index care masoara peformanta financiara a companiilor care folosesc Design Thinking, fata de cea a companiilor din indexul Standard & Poor. In 2016 acesta a fost de 211%.

Ce incercari traieste lumea business-ului actual, fie ca e vorba de Marcomm sau nu? Suntem sau nu in criza? Adreseaza Design Thinking acest subiect?

1_DSC5018_madalina_Vilau

MADALINA VILAU: Design Thinking e o metoda care te ajuta sa navighezi cu o mana mai sigura prin incertitudini. Incercarile prin care trece business-ul contemporan, dincolo de marcom, sunt cam aceleasi. E constanta senzatia ca traim o criza permanenta sau ca ne pregatim pentru una majora. Asta e frecventa pe care functioneaza business-ul de mai bine de o decada. Schimbarile prin care trecem – politice, economice – dau tonul pentru ea. Generatia mea are nevoie de flexibilitate si de adaptare la blocajele pe care le vezi zilnic si pentru care nu te pregateste nicio scoala de business. E greu sa ramai in permanenta deschis la minte, sa iesi din zona de confort – fie ea de business sau personala. Eu vad in Design Thinking o metoda care iti poate arata directia, iti ofera ghidaj si-ti arata Nordul, intr-un mediu care arata ca o ecuatie cu multe necunoscute. Si asta pentru ca in Design thinking cautam sa gasim solutii pornind de la problemele si nevoile reale ale oamenilor. Cum background-ul meu e in zona de customer experience, m-am bucurat ca metoda pune pret cu adevarat pe feedbackul clientului, pe ce se simte, se aude si se vede din partea utilizatorului final, pentru orice produs sau serviciu pe care il pregatesti pentru piata.

Ce aduce nou si substantial Design Thinking Forum, in zona de evenimente de business?

MADALINA VILAU: Anul asta avem 2 abordari – una practica si una teoretica. Interesul este atit de mare, incat workshopurile, care acopera partea aplicata din Design Thinking, sunt sold out. Agenda evenimentului e de foarte buna calitate. Speakerii, care vin din medii foarte diferite – business, antreprenorial, corporatist, social, negociere de pace, audit, consultanta, stiinte comportamentale sau creativitate –  au o tinuta profesionala admirabila si poate ce e cel mai important, sunt oameni care lucreaza cu pasiune. Am reusit sa bifam si capitolul diversitate identitara, caci vorbitorii nu sunt doar din Romania – ei vin din Statele Unite, Suedia, Danemarca, Italia. Design Thinking Forum e printre putinele din Europa care abordeaza topicul intr-o cheie atit de diversa si de substantiala.  Ai cu ce sa pleci de-aici.

MAGDA ROPOTAN: Participantii la conferinta au ocazia sa se conecteze cu o comunitate de oameni interesati de inovatie si transformare, care creste de la un eveniment la altul. Comunitatea Design Thinking Romania reuneste pe social media – Facebook si MeetUp – peste 1300 de oameni. Periodic, o parte dintre acestia se intalnesc in evenimente, atat in Bucuresti cat si in tara.

dtf19-banner-1140x438px-we-invent-2

Top 3 beneficii pentru participantii la Design Thinking Forum. Top 3 beneficii pentru organizatiile care practica deja Design Thinking.

MADALINA VILAU: Experienta reala de business, calitate a continutului, expunere la expertiza internationala, sunt trei beneficii de care se pot bucura toti participantii la eveniment. Cum de la o editie la alta nu reluam informatiile, ci venim in permanenta cu studii de caz si concluzii de ultima generatie, continutul va fi substantial si revelator si pentru cei cu expertiza in domeniu.

Design Thinking-ul a devenit o moda in lumea moderna a business-ului din afara Romaniei. Cum faceti sa-l scoateti din zona de moda corporate si sa-l setati ca norma la noi?

MAGDA ROPOTAN: Sloganul evenimentului de anul acesta este “Beyond the hype”. Asta pentru ca simtim si noi ca este momentul sa avem o discutie mai de profuzime si sa ne uitam la Design Thinking din perspective diverse. Unul dintre speakerii evenimentului este Jeanne Liedtka, autor cunoscut, cu un MBA la Harvard si academician celebrat in categoria celor mai influenti 50 de ganditori cu impact in revolutionarea business-urilor contemporane. Jeanne a publicat recent in Harvard Business Review rezultatele unui studiu de peste o decada, in care si-a propus sa raspunda la intrebarea “De ce anume functioneaza Design Thinking in business”. Va fi extrem de intersant sa aflam de la Jeanne povesti si experiente la prima mana. De asemenea, ne vom uita la Design Thinking si din alte unghiuri si vom afla de la ceilalti speakeri perspective inedite: cum este folosit in negocierile de pace, in adoptarea de modele de business exponentiale sau cum s-a transformat lumea serviciilor Big4.

dtf2019-carton-speaker-jeanne

MADALINA VILAU: Mi se pare ca in general, chiar daca suntem din ce in ce mai sofisticati din punct de vedere tehnologic, avem nevoie de o revenire la acele valori fundamentale, de baza. Design Thinking face lucrul acesta, te readuce cu picioarele pe pamant si te conecteaza cu lumea din jur, intr-o cheie relevanta. Cumva inspirat de modul de gandire din Design Thinking, in zona de leadership se vorbeste din ce in ce mai des despre smerenie. Sa fi discutat acum cativa ani despre smerenie intr-o organizatie in care subiectele fundamentale se invart in jurul unor formule de tipul KPI sau ROI ar fi fost o blasfemie. Flexibilitate, deschidere la nou, democratizarea procesului creativ si capacitatea de a-I asculta pe ceilalti, fie ei angajati sau audiente – Design Thinking le integreaza frumos pe toate. Daca nu doar intelegi, ci si aplici asta, ai iesit din zona de moda corporatista si ai integrat DT ca mod de viata profesionala. Ca mod de viata punct, pana la urma.

 

******

Cei interesati isi pot achizitiona biletele pentru conferinta din data de 19 septembrie aici:

https://designthinkingforum.ro/shop/design-thinkers-track-conference-day/?fbclid=IwAR0-UBMbiRbIJWQpNBI15JqiSnAC2_gDTGVlbPY9SG7wVCZGRPZJzUa6j1M

Workshopurile din data de 18 septembrie sunt deja sold out.

Mai multe despre fondatoarele Design Thinking Forum:

MAGDA ROPOTAN:

https://designthinkingforum.ro/speaker/magda-ropotan-2017/

MADALINA VILAU:

https://designthinkingforum.ro/speaker/madalina-vilau-2/