Economia colaborativa nu mai este demult un concept sau un moft, ci este in mod clar o etapa. Facuta chiar sa schimbe fata lucrurilor, ar spune fanii ei ferventi, pentru ca deblocheaza mare parte din resursele nefolosite in industrie si nu numai. De cand Uber, Airbnb si Booking reprezinta un succes atat de mare, foarte multi antreprenori proiecteaza modele inspirate cumva dintr-un mindset similar.
Deoarece publicitatea exterioara romaneasca, a se citi Outdoor sau OOH, duce lipsa de foarte multe lucruri, cum ar fi o reglementare unitara sau un studiu de audienta, acum ca treaba cu audienta se va rezolva era nevoie de un agregator de oferte. Asa a aparut ADselect.ro, o platforma care isi doreste sa agrege oferte de pe toate suporturile prezente in OOH-ul romanesc, pusa in opera de cei de la Ingenios.
Am stat de vorba cu Cosmin Popa, CEO @ Ingenios, artizanul acestei platforme.
un interviu de Marian Costache
Pentru cine crezi ca este mai avantajoasa platforma ADselect.ro?
Platforma noastra ADselect este dedicata atat furnizorilor cat si clientilor de tip agentii sau clienti directi. In acelasi timp integreaza si furnizorii de servicii sau primariile.
Solutia este mai avantajoasa in etape. Prima oara este mai avantajoasa pentru furnizori, pentru ca-si fac managementul intern. Apoi va deveni interesanta pentru clienti, pentru ca-si vor putea face agregarea ofertelor de la furnizori mult mai usor. In a treia etapa poate ca va fi utila si pentru clientii finali, pentru ca ei vor avea o viteza mult mai mare de a primi pozele de catalog sau pozele martor de decorare.
Este o platforma in dezvoltare si ea va agrega in timp noi functionalitati, in functie de cerintele pietei. Pe masura ce se dezvolta, va putea primi noi prioritati.
Concurentii se vor putea supraveghea reciproc?
Nu, concurentii n-ar trebui sa se vada reciproc, singurul lucru care conteaza e relatia de la client la furnizor. Un furnizor poate sa cumpere de la un alt furnizor, pentru ca el are de raspuns la o oferta mult mai mare. Atunci este in avantajul unui furnizor mare sa cumpere de la furnizori mici, astfel incat sa poata raspunde la cerintele unui client mare.
De exemplu, sunt retelele pentru operatorii de telefonie mobila sau bancile sau FMCG-ul, care au nevoie de multa publicitate. Retelele sunt anuale si-atunci au nevoie de multi furnizori in puncte strategice.
Ce impact va avea platforma in privinta preturilor?
Platforma nu va avea un impact imediat in privinta preturilor, pentru ca nu isi propune sa umble la preturi. Suntem doar un intermediar, in furnizarea de servicii de interconectare. Politica noastra va fi sa luam o taxa de mentenanta si sa ne putem mentine la nivel de salarii personalul care deserveste dezvoltarea de noi functionalitati. Preturile efective trebuie coroborate cu informatii de la BRAT, cu studii de audienta, cu alte aspecte tehnice. Noi sigur nu vom interveni in aceasta zona, decat prin facilitarea de oferte mai bune.
Crezi ca outdoor-ul mobil poate fi integrat in platforma voastra?
In platforma noastra putem sa integram orice furnizor de publicitate stradala. Outdoor-ul mobil beneficiaza de informatii tehnice, de o trasabilitate ridicata a traseului, care sunt extrem de importante coroborate cu studiul de audienta.
Cred ca outdoor-ul mobil poate acoperi zone foarte interesante, unde transportul in comun nu ajunge sau in zone in care se doreste localizarea. De exemplu, outdoor-ul mobil se poate invarti in jurul unei pizzerii si poate sa fie extrem de util pentru vanzarile locale. Asta este si esenta outdoor-ului.
Campaniile scurte pot fi gestionate mai usor?
Platforma ajuta si pentru campanii scurte, care tin cateva zile. E o problema in politica de vanzare pe piata. De obicei e bine sa fie vanduta cel putin o saptamana, pentru ca sa aiba timp decoratorii si neutralizatorii, in cazul panourilor clasice, sa intervina.
In cazul celor digitale, cred ca viteza de lansare a unei campanii poate sa fie foarte mare. De exemplu, daca vine o echipa care a castigat un premiu in afara si cineva vrea sa dea instant o mica campanie de promovare, in contextul respectiv, cred ca o campanie scurta e foarte utila, mai ales daca se poate sa fie la locul potrivit.
Cu ce solutii de pe piata se poate integra platforma ADselect?
Platforma noastra trebuie sa se integreze cu sistemele financiar contabile, pentru ca noi oferim trasabilitatea pana la generarea de facturi, pornind de la operatiunile care se-ntampla si sunt trasabile in sistem. Binenteles, daca un client este suficient de mare si are o baza mare de clienti, putem sa facem servicii de integrare cu orice platforma de tip CRM.
Binenteles ca se pot face pe viitor integrari cu companii de curierat, cu companii de productie publicitara, de exemplu pentru postere sau pentru diferite formate de mash-uri. Pentru acestea din urma comanda poate deveni astfel mult mai rapida.
De cand va deveni viabila platforma?
Platforma ADselect este deja functionala. Avem in urmatoarele doua luni o suita de clienti care vor incepe sa foloseasca platforma, cu servicii de mentenanta lunara. Dupa urmatoarele luni, cand vom face urmatorul val de extindere, probabil ca vom testa imediat si agentiile, care sunt cel mai mare consumator si cel mai mare magnet pentru furnizorii de publicitate. In timp, ne asteptam ca foarte multi furnizori mici si companii mici, de tip agentie de publicitate, sa inceapa sa utilizeze sistemul, pentru ca noi vom incerca sa-l standardizam. Aceasta standardizare vine si cu un awareness pe piata, cu o invatare a modului in care trebuie facute lucrurile, intr-un mod destul de predictibil.
Daca lumea s-a obisnuit sa-si foloseasca “Word-ul” ca sa editeze niste evenimente, atunci stie ca acea solutie este cea mai utila si a invatat s-o foloseasca. Trecerea la alte solutii mai putin facile probabil va fi un dezavantaj. Pe asta mizam noi, in mod special, pentru ca ADselect va fi platforma care va intermedia standardele de comunicare.
Cum sunt preturile pentru cei care vor sa se-nscrie in ADselect?
Platforma noastra a beneficiat de finantare din fonduri europene, prin Programul Operational Competitivitate, si din aceasta perspectiva noi nu vom vinde efectiv licentele, ci vom oferi un serviciu.
Cel mai simplu mod la care ne-am gandit, pentru furnizori va fi un pret per fata, in sistemul clasic. In momentul in care va fi vorba de video, va fi un pret per spotul video, care se va difuza. Preturile vor varia in functie de volumul de fete, care vor fi oferite catre vanzare si de volumele financiare, ca si aici e o negociere.
Nu avem o chestie fixa dar avem si un anumit numar de clienti vechi, care dau un anumit volum de mentenanta lunara si au avut si costuri de investitie. In cazul unor clienti precum agentiile sau al unor clienti care vor sa aiba platforma “on premises” si nu “in cloud”, din motive de securitate, in aceasta situatie probabil ca vom fi cu 30% mai scumpi decat pentru varianta “in cloud”.
De ce hub de servicii si nu marketplace?
ADselect nu are cum sa fie un marketplace, cum este eMAG in Romania sau cum este Amazon worldwide, pentru ca vanzarea nu se va face pe baza unor solutii prestabilite. Fiecare fata sau panou publicitar are un specific anume, nu este un produs standard. Are niste particularitati, are o anumita zona, are un anumit interes, o anumita forma de a-si atinge obiectivele, din punct de vedere audienta. Atunci nu putem sa vorbim despre un format standard de vanzare, trebuie sa lasam furnizorul sa inteleaga nevoile clientului si sa-i dea o oferta pe masura, astfel ca oferta sa fie specifica pe acele nevoi.
Daca discutam de o situatie in care e vorba de produse speciale, restrictionate, alcoolice, etc., atunci oferta trebuie sa contina doar anumite tipuri de fete. Daca discutam despre servicii bancare, atunci fetele trebuie sa fie in proximitatea bancilor. In situatii din acestea trebuie mereu sa intervina un vanzator, care sa stie ce sa faca.
Noi ne dorim ca prin aceasta platforma sa optimizam procedurile de ofertare si de decizie, pentru ca si ceea ce urmeaza, monitorizarea si agregarea financiara de la final, sa fie mult mai usor de facut. Astfel ca vor fi mult mai putini oameni care opereaza sau din timpul celor care opereaza sa ramana mai mult, pentru a construi oferte mai de calitate.
Categorii:Antreprenori, Campanii, Interviu, MVcom, Neconventional, News, Online, Opinii, Outdoor
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.