Marius Istrate (Chief People Officer UiPath): „UiPath este cecul in alb pentru schimbare”

Am stat de vorba cu Marius Istrate, Chief People Officer UiPath, cu ocazia evenimentului  “Learning Bites #2: 2020 Learning & Development Trends”, organizat de Qriser in parteneriat cu Mindspace. L-am intrebat, printre altele, daca oamenii din UiPath sunt 100% deschisi pentru Learning & Development si care dintre retetele de succes UiPath ar putea fi urmate si de Qriser . Despre aceste lucruri, precum si daca UiPath este in masura sa stearga individualitati de business-uri, brand-uri, companii, intr-un interviu oferit in exclusivitate platformei WeInvent.

Interviu de Marian Costache

Care anume, dintre retetele de succes UiPath, ar putea fi aplicate Qriser?

Raspunsul asta are mai multe paliere. Pe de-o parte exista un lucru care a facut si face parte din filozofia UiPath, acela de a crea editii pentru o comunitate, fie editii ale software-ului nostru dar si academia, deci instrumente de invatare pentru comunitate.

UiPath s-a nascut “open-by-default”, spunem noi. Adica “deschis”, ca setare default. Noi am facut asta si pentru ca suntem o companie de tehnologie. In mediul ingineriei, ceea ce-nseamna open source si software deschis exista de foarte mult timp si comunitatea open source a avut un impact in accelerarea adoptiei anumitor tipuri de solutii. E o lectie pe care UiPath a invatat-o, e o lectie pe care companiile de tehnologie, in general, au invatat-o.

Iata ca si Microsoft, unde s-a dus un razboi greu impotriva a ceea ce-nseamna open source, a trecut pana la urma si a achizitionat o companie care este esenta open source-ului. Eu cred ca exista loc pentru asta si in celelalte tipuri de business, in orice tip de business, de fapt.

Lumea este mai deschisa, nu gratie UiPath. Lumea este mai deschisa pentru ca avem la ora actuala mijloace de comunicare,  care ne permit sa facem lucruri inimaginabile, sa transmitem un mesaj de la Tokyo la Seattle si sa avem o solutie implementata in 24 de ore. Asa ceva nu era posibil, din nefericire, pana nu demult.

Avem posibilitatea asta, e ceva ce si platformele de Learning pot disemina, pe de-o parte, si cineva trebuie sa poarte flacara si stindardul a ceea ce-nseamna open-by-default. Platformele pot face asta si apoi business-urile in general pot adopta metoda asta, de-a face business. Eu unul cred cu tarie in ea. Porneste prin a oferi ceva, prin a adauga valoare, in mod gratuit, unei comunitati, asa cum am vazut ca s-a intamplat aici, in seara asta.

UiPath este o companie care schimba alte companii. Este un soi de “cec in alb” pentru schimbare. Sunt oamenii din UiPath 100% deschisi pentru Learning & Development?

UiPath are potentialul de a schimba extraordinar de multe lucruri, nu doar in mediul de business, ci si in serviciile publice. Si in domeniul public noi avem foarte multi clienti. Nu in Romania, in USA si in tarile nordice, din Europa. Am vazut ce-nseamna schimbarea asta, am vazut ce se-ntampla. Avem un “cec in alb”, pentru a schimba felul in care functioneaza institutii si companii, in general.

Ce am incercat noi sa facem a fost sa democratizam automatizarea si a 4-a revolutie industriala. E un leitmotiv si un lucru extraordinar de important, pentru noi. Empower the people! Da-le puterea! UiPath, in clipa in care merge intr-o companie sau intr-o institutie publica, nu taie joburi. Nu asta se-ntampla. Cum spunea cineva, la un moment dat, in mod eronat, ca UiPath iti face din 7 angajati 2. Nu, UiPath iti face, din 7 angajati, 7 angajati care fac ceva realmente util cu timpul lor, din momentul in care incep sa foloseasca solutia UiPath.

Avem acest “cec in alb”, trebuie sa spun, in mod transparent, ca UiPath nu face proiecte de implementare, nu este specializarea noastra. UiPath este o companie software, noi vindem licentele de software. Ulterior, exista companii partenere care chiar sunt specializate in transformare digitala si care pot oferi un sfat coerent, util, clientilor nostri, despre cum sa se gandeasca la intregul proces, nu doar la adoptarea software-ului si la a face deployment la o licenta, la un robot software, ci la intreaga transformare a business-ului. Si la competente si la ce inseamna schimbari in materie de Learning & Development. Deci, partenerii nostri sunt pregatiti sa raspunda unor intrebari de genul asta.

Acceptam ca exista o responsabilitate pe umerii nostri, n-am declinat-o niciodata, si raspunsul nostru a fost democratizarea cunostintelor, in acest domeniu.

UiPath este gratuit, UiPath Academy acopera un program de asemenea gratuit, iar ambele directii sunt de apreciat. Este aceasta metoda, de a oferi gratuit lucruri, un tool de recrutare de talente pentru UiPath?

Da, este un tool de recrutare de talente, este un tool de retentie de talente, pentru ca oamenii cred in ceea ce facem si oamenilor le place abordarea asta. Este un tool pentru a crea presiune, in interiorul business-urilor in care mergem si vindem, pentru ca stabilim o relatie la CEO level, la VP level sau la CFO level, si pe de alta parte ai inginerii software din companie, care vin si spun “eu stiu UiPath, e gratuit, l-am descarcat acasa si am facut singur. E cel mai tare tool de automatizare!”

Deci creem presiune din doua puncte, face parte din strategia companiei. Evident ca exista intentia, in spate, de a populariza instrumentul in mediul academic si in comunitatile de dezvoltare software, de a populariza ce facem si ceea ce dorim sa facem, de a atrage talente, atunci cand oamenii isi doresc in mod voluntar sa vina catre noi si sa lucreze impreuna cu noi.

Exista aceste underlying intentions, aceste intentii subscrise efortului asta, de a lansa in mod gratuit cat mai mult material de invatare si cat mai mult continut gratuit.

UiPath isi doreste sa devina un soi de limbaj. In masura in care asta va reusi, cum vor fi pastrate individualitati de business-uri si de companii?

UiPath este intr-adevar un instrument orizontal. El nu este un instrument care poate fi adaptat intr-o singura industrie, intr-o singura verticala de business. UiPath poate schimba felul in care facem educatie, Learning & Development, poate schimba felul in care lucram in institutii publice, poate schimba felul in care producem masini.

La finalul zilei, vom face educatie, vom face Learning & Development, vom produce masini, vom produce camere video si foto, vom continua sa facem marketing. UiPath nu inlocuieste, nu dizloca altceva decat munca repetitiva, care se face in interiorul oricarui tip de business.

Ceea ce ne-a surprins pe noi, este cat de ineficiente sunt business-urile mari, de toate tipurile. Daca acesta este un lucru pe care noi putem sa-l luam din identitatea acestor business-uri, sa nu mai fie asociat brand-ul mare cu lucruri care-l definesc ca plictisitor sau birocratic, daca scoatem asta din identitatea brand-urilor mari, eu cred ca este in beneficiul acestor companii si cred ca este si in beneficiul oamenilor care vor merge sa lucreze acolo, pentru ca vor intalni un mediu mai aerisit.

Qriser.com este un start-up EdTech de tip digital concierge care oferă soluții personalizate pentru orice nevoie de învățare continuă.

Pornind de la înțelegerea fiecărei nevoi, având o comunitate de peste 80 de companii furnizoare de programe de training, coaching, mentorat pe cele mai diverse tematici (soft skills, hard skills sau after-work) și folosind tehnologia ca suport, oferim soluții modulare pentru orice nevoie de învățare continuă.

Dacă ești în căutarea programului potrivit pentru dezvoltarea ta sau a echipei tale, poți să scrii mesajul tău aici, sau direct prin fereasta de Chat din Qriser.com.

1 răspuns »