Antreprenor = eternul învățăcel. Cu Sorin Matei despre workshop-urile Empretec, tango, Krav Maga și cum devii (sau rămâi) un antreprenor bun

Sorin Matei e antreprenor, Expense Reduction Analyst și trainer Empretec (un program de training intensiv pentru antreprenori, bazat pe un format conceput de Universitatea Harvard și preluat de ONU). Cu Empretec a organizat (până în pandemie) workshopuri cu peste 2000 de participanți și aproape 100% evaluări pozitive.

Asta a făcut Sorin Matei până acum, pentru că e mereu la începutul unor noi explorări antreprenoriale. Și mai e dansator de tango argentinian cu experiență, trainer de Krav Maga, și un om de business și de viață care le zice cum le gândește și cum le învață, constant, din aventura numită „viață de antreprenor”. Unui astfel de un om care învață constant, îi învață și pe alții cum să își maximizeze potențialul și oportunitățile antreprenoriale, și care a avut mai multe „noi începuturi”, i-am adresat cateva întrebări, care vă pot da idei productive și vouă.

un interviu de Cristina Enescu Aky, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Cum arată „antreprenorul de succes” în contextul dificil al anului 2021, și cum arată exemplul opus?

Este un moment perfect pentru a vedea antreprenorii care se uită după oportunități respectiv oportuniștii. Acum sunt atâtea probleme de rezolvat. Sunt mulți care au ieșit din piață și vor ieși și mai mulți. Antreprenorul de succes va oferi soluții pentru problemele existente într-un fel diferit față de cum o făcea înainte, mai bine, mai optimizat și – sper eu – mai corect.

Ce este programul Empretec și ce îl diferențiază?

Workshop-urile Empretec sunt în Romania din 2003, de pe vremea când, dacă vorbeai cuiva despre antreprenoriat, omul se gândea imediat la domeniul construcțiilor. Sunt mulți acum care citesc câteva cărți sau au ceva experiență de business și fac „pe genunchi” un curs de antreprenoriat, sau și mai rău – „capturează” fonduri europene și vând apă la preț de vin. Evident că cei ce vor veni la ei, aparent cu costuri zero, de fapt vor plăti ulterior prin faptul că nu au primit un training util, și vor învăța din mers, poate pierzând clienți sau contracte.

Empretec este un program ce are la baza cercetările psihologului american David McClelland pe antreprenori de succes. Rezultatele studiului au fost prelucrate si transformate într-un workshop de către cei de la Harvard University, de unde a fost preluat de United Nations și astfel a ajuns în Romania. Workshop-ul se organizează în țări considerate piețe emergente. Revenind la ce diferențiază acest program de multe altele: în această era a transparenței, vă invit să căutați orice feedback negativ legat de Empretec. Eu nu am găsit. Cred că asta spune ceva. De asemenea, întrebați în mediul de business și de antreprenoriat dacă a urmat cineva Empretec (sunt aproximativ 2000 de absolvenți în toată țara) și stați de vorbă cu acei oameni. Veți remarca la ei în primul rând o schimbare de energie când vor începe să vă dea detalii despre acest program.

Cui se adresează acest workshop?

Empretec este potrivit pentru antreprenori ce au o creștere de care nu sunt mulțumiți, pentru cei care vor să își diversifice activitatea dar sunt în pană de idei, pentru antreprenorii de succes care vor să facă și ceva diferit, pentru cei ce nu știu cu „ce se mănâncă” antreprenoriatul și, înainte de a-și investi economiile, vor să facă un fel de test, să vadă în ce măsură asta li se potrivește. Empretec nu este însă potrivit pentru cei care sunt încă studenți, sau cei care sunt atât de cruzi în zona de business încât experiența profesională de dinaintea atelierului este irelevantă.

Ce know-how te recomandă ca facilitator Empretec?

Este foarte important să ai o experiență antreprenorială și de business consistentă pentru a susține acest program. Bunăoară am fost la un program de antreprenoriat promovat de o entitate juridică ce în mod uzual preda MBA. Întro-zi, acei oameni și-au zis că știu să facă și antreprenoriat (poate uitând că de obicei absolvenții de MBA sunt angajați de antreprenori). I-am întrebat pe traineri dacă ei înșiși au experiență antreprenorială. Vă las să vă imaginați răspunsul.

De ce trebuie să treacă participanții printr-un proces de selecție preliminar?

Pentru că este un workshop intensiv și se lucrează cu tot grupul, iar intensitatea workshop-ului este dată de puterea grupului. Nu e suficient să aibă banii de înscriere și să își dorească să participe la Empretec doar pentru că au auzit că schimbă traiectoria de business a participanților. Dacă este cineva nu este într-o stare optimă din punct de vedere fizic sau psihic, lucrurile nu vor fi corecte nici față de acea persoană, nici față de grup. De aceea avem un interviu prealabil cu potențialii participanți pentru a vedea daca într-adevăr li se potrivește programul.

Ce feedback-uri te-au impresionat de-a lungul anilor de Empretec?

Feedback-urile noastre sunt bune, din ele creștem. Ce pot spune este că, dacă acum 18 ani exista cumva o bariera de limbă (atelierul fiind în engleză), acum el are precizia și eficiența unei operații cu laser. Nu toți antreprenorii suportă să se vadă în oglindă pe parcursul atelierului. Însă la final oamenii se prind că lumea de business e plină de măști, iar la Empretec au ocazia să se vadă așa cum sunt și au și posibilitatea de a lua decizii în direcția schimbării optime. Dacă doresc acest lucru, evident.

Peste 98% din feedback-uri sunt excelent sau foarte bine. Imaginează-ți că pentru unii participanți uneori au apărut și decese ale unor persoane apropiate pe parcursul celor 9 zile de atelier. Oamenii au mers la înmormântări și cele necesare, după care s-au întors și au continuat workshopul.

Cum totul poate fi îmbunătățit, însă, la capitolul „sugestii” pentru Empretec am putea trece unele detalii legate mai mult de logistică și de organizare. Sau poate că ritmul este uneori foarte (prea) intens, însă e limpede că acest ritm nici nu se adresează absolut oricui. La fel cum nici antreprenoriatul nu e pentru oricine.

Cum merg aceste workshop-uri mai departe, post-pandemie?

În acest an avem în plan să susținem unul sau două workshop-uri, la București și Galați. Mai departe lucrurile își vor relua cursul. Într-un fel pandemia nu este decât o lecție pe care o avem de învățat cu toții. Presupunând că suntem pregătiți sau dispuși să învățăm. (Pentru alte detalii și datele exacte ale următoarelor workshop-uri urmăriți http://www.apar.biz).

Ce face mai exact un Expense Reduction Analyst?

Optimizarea de costuri a făcut parte din lista mea de experiențe antreprenoriale. Lucram pe costuri operaționale, cu companii cu cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro), din domenii destul de variate. Ideea e că, odată ce ajunge la o cifra de afaceri mare, orice companie poate avea cheltuieli importante precum transport, telecom, print, servicii de IT, chirii și multe altele, iar acestea pot fi optimizate.

Antreprenor vs. intraprenor – asemănări, deosebiri?

Intraprenorul este mai mult un concept… „nice to have” în multinaționale, de obicei. Adică ți se dă un buget pe mână și trebuie să aduci bani prin niște proiecte diferite de activitatea companiei. Ca intraprenor poți avea un șef căruia îi raportezi rezultatele. Cea mai mare diferență este că, dacă e să folosesc o metaforă, și intraprenorul și antreprenorul merg pe o sârmă subțire, cu o prăjină în mână, străduindu-se să își mențină echilibrul și să avanseze către un obiectiv. Antreprenorul însă nu are plasă de siguranță.

Mai ales în timpuri complicate precum cele de acum, ce skill-uri sunt indispensabile antreprenorilor, indiferent de domeniu?

În ultima vreme observ că există o mulțime de guru motivaționali care vorbesc despre tot felul de skill-uri. Cred că e nevoie să lucrezi inteligent și să ai rezultate, să faci lucruri palpabile. De peste 30 de ani în România puțini produc valoare adăugată. Și în zona de business am devenit prea buni la a face mișto-uri, când ar fi bine să ne străduim mai mult să facem lucruri, și să învățăm să le facem tot mai bine. Pentru că cei ce fac, într-adevăr, mai și greșesc. Perfecți sunt doar cei ce nu fac.

Cum te-au îmbogățit artele marțiale (Krav Maga) și tangoul argentinian ca om, antreprenor și trainer?

Amândouă sunt de fapt metode de comunicare. În tango comunici cu partenera, cu ceilalți dansatori, cu podeaua, cu muzica. Fără vorbe. În Krav Maga poți de asemenea comunica cu mai mulți, dar fiind o artă marțială de autoapărare creată pentru trupele de elită, metoda de comunicare e diferită, orientată spre eficiență. Din ambele pasiuni, înțelegând ce pot face cu corpul meu, am devenit mai smerit, mai cu picioarele pe pământ și mai în echilibru.

Câțiva oameni care te inspiră?

Gandhi, Jeff Bezos, Elon Musk, Richard Branson, Tim Ferriss, Malcolm Gladwell.

Ce continui să înveți și astăzi?

Ca antreprenor, pe măsură ce învăț, îmi dau seama de fapt cât de prost sunt.

Câteva sugestii pentru antreprenorii care sunt într-un blocaj?

Să accepte blocajul în care se află, și faptul că un antreprenor are multe eșecuri și niște reușite. Le mai sugerez să vină la Empretec. Și să se înconjoare cu oameni care chiar fac ceva și sunt buni în ceea ce fac, dar buni și ca oameni.

Un gând despre:

Multitasking: L-am practicat. Mă străduiesc să îl scot din program. E nociv pentru consistență.

Stres: Totul pleacă de la „mansardă”. Nu contează ce ni se întâmplă, contează cum reacționăm la ceea ce ni se întâmplă.

Comunicare în situații de criză: Stabilește-ți obiectivul și mergi în acea direcție.

Lifelong learning: Rămâi prezent. Viața e ca un tren. Vrei să iei cu tine persoane potrivite atunci când oprește într-o gară.

Succes: O utopie. Cum îl măsori? La final, de ce trăim?

Eșec: Nu există. Există doar „modalități de învățare”.

Cele mai importante principii care te ghidează în activitatea ta: autenticitatea, smerenia și faptul că, în ciuda evidențelor, este foarte posibil uneori să mă înșel. Înainte de a face ceva mă pun în locul partenerilor mei; dacă nu îmi place ceea ce văd, îmi revizuiesc atitudinea.