2Performant, companie romaneasca de tehnologie, s-a listat pe piata AeRo a Bursei de Valori Bucuresti. Compania are un potential ridicat de crestere, fiind direct conectata la dezvoltarea comertului online si la evolutia marketingului digital. Pentru aceste industrii, 2Performant a generat de-a lungul timpului peste 5 milioane de tranzactii online in valoare de peste 227 milioane de euro. Intermediarul cu care 2Performant colaboreaza in vederea listarii la BVB este Goldring, unul dintre cei mai activi brokeri pe piata romaneasca de capital.
Am vorbit cu Irina Dumitrascu, Chief Technology Officer 2Performant, experimentat coder si people manager, cu o experienta importanta in industria digitala, in Ruby, SASS, aplicatii web, pattern-uri de design patterns si OOP. Cu un master in programare pe computer obtinut la Universitatea Politehnica din Bucuresti, profesionista si puternic tehnic informata, Irina Dumitrascu esta pasionata de psihologia si intelegerea oamenilor, precum si de dinamicile interpersonale.
un interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness
Cum ti-ai descoperit pasiunea pentru codare si care au fost cei mai importante decizii pe care le-ai luat in cariera, din punctul tau de vedere? Ai avut un mentor?
Pasiunea mea pentru programare a inceput in anii `90, cand eram in scoala generala. Pe vremea aceea calculatoarele erau foarte primitive, nu exista inca nici Windows, dar am descoperit ca poti genera modele grafice interesante, stil caleidoscop, cu niste matematica simpla si cu functia „circle”. Apoi, in liceu am avut profesori extrem de dedicati, care m-au inspirat si m-au sustinut, in special doamna profesoara de informatica Rodica Pintea. Visam sa iau premiu la Olimpiada Nationala de Informatica, asa ca in timpul liber rezolvam probleme de algoritmi, grafuri, geometrie si efortul acesta a dat roade: am luat premiul doi la Olimpiada Nationala de Informatica in clasa a 11-a si a 12-a si am cladit baze foarte solide de fundamentele programarii.

Am mers apoi la Facultatea Politehnica din Bucuresti, unde am avut din nou niste profesori foarte dedicati. Cel mai mult am lucrat cu doamna profesoara Irina Athanasiu, care pe langa informatiile tehnice, ne-a invatat foarte mult despre partea umana a meseriei, despre colaborarea cu altii, despre cum prezinti ce ai lucrat pentru a capta interesul. De asemenea, am avut privilegiul de a lucra la mai multe proiecte impreuna cu Octavian Costache, care inca de atunci avea, pe langa iscusinta tehnica, un excelent fler si multa perseverenta. Astfel, doizece.ro, primul site de jocuri multiplayer din Romania, la care am lucrat impreuna mai multi ani, la initiativa lui, a devenit unul din site-urile cele mai de succes din tara noastra la acel moment.
Urmatoarea decizie importanta a fost in 2008, cand, inspirata de cei cativa oameni indrazneti care lucrau in Ruby on Rails – atunci un framework web inca necunoscut in Romania si inca nou, aflat abia la versiunea 2 – am invatat RoR si am inceput sa lucrez. Am fost consultant independent si, simultan, digital migrant (am locuit o vreme in sudul Spaniei) si apoi digital nomad (in America de Sud si apoi Europa). A fost o perioada de schimbari intense din care am invatat enorm, atat despre lucruri, locuri, oameni, cat mai ales despre mine.
In 2012 am revenit la un trai stabil, in Bucuresti, unde am continuat sa fiu consultant web, lucrand in principal cu firme din SUA. Dupa cativa ani de la intoarcerea in tara am simtit nevoia sa fiu parte dintr-un proiect in care sa fiu implicata mai mult decat in executie, sa lucrez impreuna cu mai multi oameni, sa creez. Atunci am inceput sa lucrez cu 2Performant, la inceput eram colaborator, apoi programator, team lead si, in cele din urma, asumandu-mi responsabilitatea de CTO.
Cat de greu este pentru o femeie sa razbata in acest domeniu dominat mereu de barbati? Ai simtit-o ca pe o provocare?
Cat de greu este acum nu stiu sa spun, pot in schimb sa ma uit in urma la istoria mea personala si sa creionez cateva exemple.
Mi-a fost foarte greu si foarte usor in acelasi timp. Foarte usor pentru ca mi-a placut foarte mult si am simtit-o ca pe o provocare, iar cand spun asta nu ma refer la „lupta” cu ceilalti, ci la „problema”: la fel ca in multe domenii, si in informatica se discuta in termeni de probleme care trebuie rezolvate, cu anumite constrangeri de viteza, resurse etc. M-a ajutat faptul ca am avut profesori care au crezut in mine si in modul meu de a gandi. Si cred m-a ajutat si faptul ca am fost o adolescenta care nu a pus prea mult pret pe popularitate sau pe ce cred ceilalti. Am avut cativa prieteni cu care m-am inteles bine si asta m-a sustinut. Apoi, la facultate am gasit mai multi oameni din „tribul” meu: oameni care petrec cu drag ore intregi incercand sa rezolve probleme, sa faca sa mearga lucruri si dispozitive. Si atunci a fost mai usor.
In cariera profesionala, mai ales la inceput, m-am lovit de o bariera mai mult sau mai putin constienta, foarte subtila, dar care este mereu acolo, care face sa fie necesar de fiecare data sa dovedesc ca sunt din domeniu, ca sunt competenta, lucru care este automat presupus ca fiind adevarat pentru cei de sex masculin. Iti dau un exemplu banal: anul trecut urmaream un demo al unui produs tehnic, la o conferinta, si cand am intrebat un detaliu tehnic, prezentatorul s-a aratat surprins si apoi a motivat „credeam ca sunteti impreuna”, aratand spre persoana din stanga mea, care era un individ pe care nu il cunosteam.
Intr-o nota mai nostima, mai aud complimente sincere si bine intentionate, de genul „uau, aveti o tipa CTO la 2Performant, tare!”, care, in fond, tradeaza acelasi bias… sa zicem justificat daca privesti din punct de vedere statistic (statistica influentata, cred eu, chiar de biasul de mai sus).
Tragand linie, da, este greu, dar imi place munca pe care o fac, pun suflet si neuroni in ceea ce creez, lucrez alaturi de o echipa extraordinara, avem rezultate foarte bune, iar asta e ceea e conteaza.
Ai introdus diverse metodologii de product development si team management in cadrul 2Performant in care ai introdus concepte de Design Thinking. Spune-ne mai multe despre cum vezi tu functionand Design Thinking-ul?
Design Thinking este o metodologie care ajuta sa intelegi oamenii, ce probleme au, cum gandesc si sa vii cu propuneri de solutii pe care sa le testezi rapid. Pentru ca Design Thinking sa functioneze, este nevoie sa fie aplicat in situatii in care se potriveste: atunci cand problema nu este clar definita, cand exista un nivel mare de complexitate si necunoscut, cand exista putine date pe care sa te poti baza si cand succesul sau insuccesul depinde de oameni.
In dezvoltarea de produs sunt foarte multe situatii in care aceste conditii sunt indeplinite. Nu exista o cale batuta pe care sa mergi, mai ales atunci cand vrei sa rezolvi probleme noi, pentru care nu exista un standard. Ce am observat este ca in multe situatii complexitatea si nivelul de incertitudine, desi sunt mari, nu sunt percepute ca atare… sau este greu sa accepti ca exista. Suntem oameni si este mult mai usor sa incepi un proiect atunci cand il subestimezi major sau cand te pacalesti ca stii destule despre el din doar cateva discutii. O alta tendinta e aceea de a face ce ai facut deja in trecut si a mers, pe principiul „atunci cand ai un ciocan, toate lucrurile par cuie”.
Din perspectiva asta, pentru a face Design Thinking e nevoie ori de o cantitate mare de curiozitate, ori de un grad mare de toleranta la gandul ca nu le stii pe toate, ca s-ar putea sa afli lucruri noi si sa fie mai greu decat sperai. Este nevoie si de ceva timp investit inainte de a incepe efectiv lucrul (nu foarte mult, dar mai mult timp decat “hai sa incercam <prima solutie care apare la orizont> si sa vedem daca merge) si de resurse. Dar promisiunea acestei metodologii este ca vei avea o definitie corecta si clara a problemei si o validare a posibilelor solutii inainte de a le implementa efectiv.
In 2019 am inceput sa folosesc elemente invatate din metodologia Design Thinking in proiectele pe care le aveam in lucru la 2Performant, ingloband tehnici de empatie, definire a problemei si de generare de solutii. 2020 a fost un an surprinzator, la inceput de martie tineam o prezentare despre cum am aplicat Design Thinking la 2Performant si peste putin timp Romania era in stare de urgenta, in plin necunoscut despre ce urma sa se intample cu Covid, cu economia. „Datele problemei” au inceput sa se miste extrem de rapid, in timp ce toti actorii economici luau masuri pentru a face fata crizei.
La 2Performant am beneficiat de faptul ca aveam deja construita o infrastructura puternica, atat tehnic, cat si ca business, iar asta ne-a permis sa avem rapid initiative noi, ca raspuns la schimbarile din piata. A fost o perioada extrem de incarcata, atat ca volum de lucru, cat si ca emotii primare, asa ca din intreaga metodologie Design Thinking am ramas cu mantra „sa intelegem bine problema”.
Imi aduc aminte cu drag o intalnire legata de niste promotii pe care urma sa le derulam, in care eram implicati patru colegi, iar eu tot insistam cu intrebari pentru ca nu era clar ce e nevoie sa facem. Dupa aproape patruzeci de minute in care chiar si eu ajunsesem sa ma intreb „nu cumva exagerez si ii tin pe oamenii astia pe loc cu despicat firul in patru, cand avem atatea de facut?”, un coleg a avut revelatia redefinirii problemei intr-un mod care facea ca solutia sa fie complet diferita de ce aveam pana atunci, mult mai simpla si mai flexibila, atat pe moment cat si pe viitor.
Iar pentru 2021, dat fiind ca avem in fata un an cu perspective si proiecte noi, dorinta mea este sa facem Design Thinking ca la carte, pe cel putin una din initiativele importante.
Ce te-a determinat sa organizezi Hacktoberfest Bucuresti in 2018 si 2019? Ce ti-ai propus atunci cu acest eveniment si cum ai caracteriza intreaga experienta? Ti-ai propus sa o reeditezi?
In 2018 am aflat de Hacktoberfest, o initiativa de impulsionare a contributiilor la open source, sprijinita de cateva companii importante din tech. Mi-am dorit sa particip la eveniment, dat fiind ca majoritatea sistemelor si programelor cu care lucrez sunt open source, si imi doream sa contribui si eu. Am vazut ca in mai multe orase din lume oamenii se strang fizic intr-un loc, in general pe durata unui weekend, in format hackathon, si am cautat rapid Bucurestiul in lista… si nu era.
Atunci mi-a venit ideea organizarii unui eveniment Hacktoberfest Bucuresti si am primit imediat sprijin de la 2Performant sub forma de sponsorizare. Fiind insa vorba de octombrie, una din cele mai incarcate luni, in care ne pregatim de obicei de Black Friday, nu am putut sa imi asum in intregime organizarea. Dupa cateva saptamani de cautat sprijin, am format o echipa de succes cu Digital Ocean Bucuresti si cu RosEDU.
HacktoberFest Bucuresti 2018 a avut loc in Universitatea Politehnica Bucuresti si a fost un eveniment cu multe proiecte, si premii pentru cele mai valoroase contributii. A fost un eveniment de succes, asa ca l-am organizat din nou, dupa aceeasi „reteta”, si in 2019.
In 2020, HacktoberFest global a avut loc, dar dat fiind contextul, nu am mai luat in calcul organizarea unui hackathon fizic. Poate 2021 va fi mai bun din acest punct de vedere.
Cat de mult v-a impactat pandemia si cum v-ati adaptat acestei situatii?
Pandemia a insemnat la nivel global o accelerare a comertului online si o schimbare a obiceiurilor de consum ale oamenilor, care, iata, au alt stil de viata. 2Performant fiind direct conectat la piata e-commerce, a avut parte de un 2020 cu cresteri importante in platforma de marketing afiliat pe care o opereaza. Numai in starea de urgenta, in luna aprilie, numarul si valoarea vanzarilor realizate de magazinele online prin platforma noastra a crescut cu peste 100% fata de aprilie 2019. Apoi, in prima jumatate a anului compania noastra a generat vanzari pentru clientii sai cu 54,1% mai mari, in valoare de peste 27 milioane de euro (TVA inclus). Iar aceste cresteri semnificative au fost percepute si la nivel de business, 2Peformant raportand o crestere a cifrei de afaceri in primele sase luni ale lui 2020 cu 37,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la peste 9 milioane de lei.
Acest lucru a fost posibil si pentru ca am fost pregatiti sa captam cat mai bine cresterea din online, atat ca tehnologie, cat si ca echipa. Cand Romania intra in stare de urgenta, compania noastra avea deja o infrastructura usor de operat si de scalat, in constructia careia am investit timp si bani in anii anteriori. Ceea ce ne-a permis sa avem uptime >99.99% in aceasta perioada, sa crestem odata cu industria e-commerce si sa asiguram servicii de calitate inalta utilizatorilor nostri.
Totodata, echipa era deja obisnuita cu lucrul remote, aveam colegi care lucrau din diferite orase ale tarii, astfel ca work-from-home nu ne-a luat pe nepregatite. Mai degraba as spune ca ne-am concentrat pe rafinarea tool-urilor care sa ne permita sa ne desfasuram activitatea optim de la distanta. Am trecut din modul „uneori remote” la „mereu remote” si am raspuns acestei provocari prin mai multe runde de ajustare a modului in care comunicam, pentru a fi toata lumea la curent cu ce se intampla, dar fara a creste prea mult incarcarea.
Provocarea profesionala a acelei perioade, pentru echipa tehnica, a fost de a raspunde schimbarilor din piata si de a ne adapta rapid tehnologia la deciziile de business si la planul de masuri “TU esti Performant” pe care l-am dezvoltat pentru a ne sustine utilizatorii la inceput de pandemie, sa continue sa faca performanta si sa colaboreze mai usor cu partenerii din platforma.
Cat de mult investiti in tehnologia care va permite sa sustineti un trafic semnificativ in conditiile accelerarii comertului online?
Suntem o companie de tehnologie, astfel ca scalarea acesteia a fost si este o prioritate. Pana acum 2Performant a investit peste 1 milion de euro in dezvoltarea tehnologiei proprii. Asadar, raspunsul ar fi ca investim foarte mult in tehnologie. Pentru a putea sustine volume mari de trafic, mai ales in aceasta perioada in care viata tuturor se muta preponderent in online, este foarte important sa ai o infrastructura tehnica solida.
2016 a fost un an important pentru business si tehnologia noastra, pentru ca 2Performant a migrat atunci catre o solutie tehnica complet noua si ne-am mutat in Amazon Web Services (AWS). Momentul a necesitat investitii semnificative si efortul intregii echipe, dar mai ales al celei tehnice, care practic a rescris complet platforma si a mutat intregul ecosistem de utilizatori de la acel moment pe o infrastructura noua. Iar lucrul acesta ne-a ajutat enorm in ultimii ani, inclusiv in perioada pandemiei.
Dincolo de dezvoltarea tehnologiei, investim permanent timp si efort in actualizarea platformei si in oferirea unei experiente bune de utilizare pentru advertiserii, afiliatii si influencerii din platforma 2Performant. Spre exemplu, anul acesta, in contextul de pandemie, am schimbat fluxul de incepere a colaborarilor: pentru afiliati, sa poata avea mai multe informatii si transparenta asupra procesului; pentru advertiseri, sa poata intelege si prelucra rapid mai multe aplicari de la afiliati; pentru toti, mai multe filtre in sectiunea de mesagerie si modificari pentru ca experienta utilizarii platformei de pe mobil sa fie una excelenta. De asemenea, am imbunatatit interfetele prin care afiliatii acceseaza uneltele de promovare si aratam informatii detaliate despre istoricul sanatatii financiare a programelor de afiliere.
Cum iti motivezi echipa de developeri (un segment foarte competitiv si unde head huntingul este mereu foarte agil)? Cat de greu este sa atragi talente noi? Ce va doriti de la oamenii de departament si care sunt criteriile de selectie atunci cand recrutati?
Ma simt norocoasa sa lucrez alaturi de o echipa de oameni destepti, dedicati, creativi. Cu unii dintre ei lucrez chiar din 2015, cand am venit in echipa 2Performant. Cel mai nou coleg ni s-a alaturat in starea de urgenta. Iar incepand cu aceasta luna cautam colegi noi pentru departamentul tehnic: https://2performant.com/careers/, mai ales ca 2021 se anunta plin de initiative ambitioase.
Suntem diferiti, iar asta mi se pare foarte important intr-o echipa, deoarece reusim sa acoperim o gama variata de situatii cu care ne confruntam atunci cand lucram impreuna la un proiect. As spune ca la noi la job e foarte greu sa te plictisesti. Munca e diferita de cea a unui angajat intr-o firma de outsourcing sau intr-o agentie, de exemplu, pentru ca dezvoltam si operam propria platforma. Astfel fiecare membru al echipei se poate implica in crearea platformei, poate veni cu solutii, nu doar sa ramana izolat pe bucatica lui.
Bineinteles, oferim salarii la nivelul pietei, diverse activitati in echipa, abonament la o clinica privata de sanatate, acces la cursuri, training-uri si workshop-uri de dezvoltare.
Piata este intr-adevar una competitiva. Pe langa transparenta cu care incurajam pe fiecare sa se implice, libertatea oferita de lucrul remote este acum extinsa la intreaga echipa. In prezent folosim ritualurile din metodologia Agile, suplimentate de informari saptamanale despre ce s-a intamplat in toate departamentele (difuzate catre toti membrii echipei), intalniri lunare in care discutam aspectele importante cu intreaga companie. In echipa de tehnica ma intalnesc lunar cu fiecare coleg pentru a vedea cum stam, ce am putea imbunatati pentru a avea o colaborare satisfacatoare.
Ce inseamna pentru 2Performant listarea la bursa?
Listarea la bursa este cu siguranta un moment cheie in istoria business-ului, prin care accesam o infrastructura de finantare pe care vrem sa o folosim pe termen lung pentru planurile de dezvoltare. Acest lucru ne va permite sa lucram in continuare la standarde inalte de calitate si, in plus, vom putea continua politica de investitii in tehnologie, in extinderea testelor automate, in mentinerea sistemelor la zi. Nu in ultimul rand, vom putea dezvolta si proiecte noi, vom investi in imbunatatirea sistemelor interne pentru a ajuta colegii de la marketing si client support sa fie eficienti in operatiunile de zi cu zi.
Mai multe despre 2Performant
Cu o activitate de 12 ani pe piata, 2Performant dezvolta si opereaza propria platforma integrata de marketing afiliat si influencer marketing, prin intermediul careia business-urile pot colabora de la distanta cu parteneri, afiliati si influenceri. 2Performant este sinonim cu afilierea in Romania, compania fiind prima care a introdus pe piata din tara noastra marketingul afiliat, in 2009 (la acea vreme business-ul se numea 2Parale). Lider al acestei piete, 2Performant este totodata, conform datelor companiei, si cea mai mare sursă locală de trafic pentru magazinele online din România, aducând lunar aproximativ 4,5 milioane de clickuri pentru clienții din portofoliu. De la business-ul care in 2009 castiga o competitie pentru start-up-uri, 2Performant a crescut in toti acesti ani de activitate de peste 200 de ori din punct de vedere al cifrei de afaceri.
Cu o viziune unică despre uberizarea marketingului bazată pe performanță și transparență, 2Performant a reușit în acești ani de activitate să intermedieze prin platforma de marketing afiliat vânzări în valoare de peste 227 de milioane de euro, prin mai mult de 424 de milioane de clickuri, pentru peste 600 de jucători din eCommerce din România și din regiune, din peste 30 de industrii. Totodata, compania a facut de-a lungul anilor investitii importante in propria tehnologie pentru marketing afiliat si influencer marketing si a ridicat mai multe runde de finantari, trecand prin toate etapele de dezvoltare ale unei companii de tehnologie, care acum s-a listat la Bursa.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.