Aer poluat ca-n București, în toată țara nu găsești

articol de Marian Costache

Că orașul în care trăim e poluat la greu nu mai e o surpriză pentru nimeni. Că nimeni nu prea face nimic să rezolve problema, indiferent de culoarea primarului care ajunge pe tronul capitalei, iarăși e clar. Cei mai vocali rămân tot revoltații de pe Facebook, cu printscreen-uri de aplicație care bate în roșu, eventual cu un tag la primăria pe care o consideră ei mai vinovată. Ba că țăranii ard prea multe gunoaie, ba că a fost un incendiu de vegetație și e vina lui Dumnezeu, ba că e groapa de gunoi de la Chiajna, Glina și câte și mai câte scuze.

Recent, conștientizarea că murim încet a ajuns la un nou nivel, cu un panou postat fix în fața guvernului, poate l-o vedea cineva prin geamurile fumurii ale coloanei oficiale. Inițiativa aparține  Declic și arată la propriu negru pe alb cam cât de îmbâcsiti suntem. Cu cât aerul e mai nasol, cu atât plămânul e mai gri. Panoul va circula prin mai multe orașe, după cum scrie la ei pe site, iar în București va sta o lună.

Încheiem cu o scurtă problemă de matematică, dacă Indicele de Calitate a Aerului trebuie să fie între 0-50, iar panoul arată 119, să se calculeze câte luni, hai ani, mai avem de trăit. Așteptăm soluția pe adresa redacției.