Art for Air: o colaborare Romanian Design Week cu artistul Obie Platon, susținută de IQOS

articol de Romanita Oprea

La inițiativa Romanian Design Week, IQOS susține un proiect special realizat în colaborare cu Obie Platon, cel mai renumit artist stradal din România. Astfel, artistul a creat, cu ajutorul vopselurilor inovatoare Airlite, un mural de 35mp, situat în centrul Bucureștiului. Airlite neutralizează poluanții și smogul, readucând aerul într-o stare mai pură.  Muralul poate fi vizitat începând din 27 mai în str. Matei Millo nr. 9. Prin această inițiativă, organizatorii festivalului Romanian Design Week 2021 și IQOS invită comunitatea la un dialog despre progres și inovație.

Ediția din acest an a celui mai mare festival creativ din România, care promovează designul, arhitectura și creativitatea, are loc în perioada 4-13 iunie, la Combinatul Fondului Plastic și în spațiile partenere și se desfășoară sub tema #Together.

#inovatia

„Arta și designul au un impact asupra indivizilor și comunităților. Colaborarea dintre Romanian Design Week, Obie Platon și IQOS se bazează pe valori comune: inovația care deblochează noi perspective, puterea creativității, progresul și accentul pe comunitate. Muralul a fost creat prin folosirea vopselurilor inovatoare Airlite, iar acest lucru încurajează dialogul creativ și ne invită să ne gândim la rolul colaborărilor în definirea viitorului,” a spus Andrei Borțun, CEO-ul The Institute.

Lucrarea lui Obie Platon își propune să ofere o nouă perspectivă asupra spațiului urban. Inspirat din fațadele clădirilor din cartierul Cișmigiu, muralul spune povestea unui oraș dinamic, aflat simultan într-un proces de construire a viitorului și deconstruire a prezentului. Mixul de motive arhitecturale și mașinării inteligente amintește de progresulcare poate fi obținut prin colaborare.

„În muralul realizat pentru Romanian Design Week cu sprijinul IQOS, m-am inspirat din relația strânsă dintre comunitate și oraș, dintre oameni și tehnologii moderne. Altfel spus, am luat un peisaj urban tipic și l-am reconstruit așa cum l-am văzut eu. Am deconstruit lumea împărțită în ‘Noi’ și ‘Restul’ pentru a vizualiza împreună un viitor posibil, poate mai bun. Asta înseamnă pentru mine progres,” a explicat Obie Platon.

#provocarea

De asemenea, artistul recunoaște că acest proiect a fost o provocare pentru că au fost multe entități implicate. Pe lângă vopseaua purificatoare pe care a mai folosit-o o singură dată, când el a adus-o și folosit-o pentru prima dată în România. Potrivit acestuia vopseaua specială i-a permis să creeze profunzimi noi, efecte diferite și 3D-uri. Mai mult de atât, se simte recunoscător pentru brieful primit și faptul că a avut libertatea de a crea ceea ce își dorea, așa cum făcea și înainte de pandemie, un „lux” la care puțini artiști au avut acces în ultimul an. Totul se datorează IQOs și The Institute, cărora artistul a ținut să le mulțumească.

„Revin după o pauză cu un nou mural în centrul Bucureștiului și asta mă bucură foarte mult, această prezență fiind un lucru foarte important în street art,” a adăugat Platon.

La rândul său, Dragoș Bucurenci, și-a exprimat bucuria pentru această colaborare, precizând că îi știa creațiile lui Obie Platon de până atunci și îl admira pentru că își dorea să ofere o nouă față Bucureștiului, apelând la inovație și tehnologie. „Dacă alegem tehnologia, avem o șansă la un București mai bun. Noi credem în progresul prin tehnologie și inovație,” a mai spus directorul de comunicare al Philip Morris România.

#culoare

Pe lângă muralul din strada Matei Millo nr. 9, Obie Platon va aduce mai multă culoare și la RDW Design House, în Bulevardul Aviatorilor nr. 8A, unul dintre punctele de întâlnire importante pentru comunitatea creativă din București în cadrul ediției din 2021 a acestui festival. Și aici, Obie Platon își va pune amprenta asupra locului, prin realizarea unui mural în fața spațiului care va găzdui mai multe expoziții internaționale. 

Obie Platon este un artist contemporan român, cunoscut pentru stilul suprarealist și implicarea în proiecte de regenerare culturală prin artă a zonelor suburbane. Picturile sale murale pot fi admirate în diferite orașe din Europa, cât și în Shanghai, iar mediul său de exprimare variază de la graffiti la sculptură sau instalații artistice. El a realizat și prima pictură murală din Romania, în Bacău, care a folosit vopseaua Airlite.

Material susținut de IQOS

Acest produs nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.