Alexandru Barbat (Aqua Vision SRL): „Dupa pandemie, oamenii isi doresc mai multa libertate, mai mult spatiu de desfasurare”

Piata imobiliara din Romania este in continuu avant si crestere, pandemia oferind chiar noi oportunitati de business si niche: de la oameni care schimba o garsoniera pe doua camere sau un apartament pe unul si mai mare si pana la clienti care schimba orasele si chiar investesc in a doua locuinta, mai spatioasa si intr-o zona care sa le poata oferi mai multe conditii si oportunitati.

Cu o vasta experienta pe piata din Romania, am vorbit in exclusivitate cu Alexandru Barbat, owner Aqua Vision SRL, despre piata, trenduri, sustenabilitate, dezvoltare, noile proiecte precum Villa Park Brasov, precum si antreprenoriat.

un interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Alexandru Barbat

De ce ati ales real estate-ul? Cum a inceput aceasta pasiune?

Imi place sa cred ca el m-a ales pe mine. Sigur, am inceput ca inginer la firma de constructii a tatalui meu, coordonand diverse lucrari, in special publice. Insa spiritul meu antreprenorial m-a determinat sa fondez propria afacere, deoarece incepusem sa descopar frumusetea amenajarilor interioare si exterioare. Desi, sincer vorbind, lucrarile de structura (la rosu) sunt mult mai avantajoase din perspectiva financiara, domeniul amenajarilor imi oferea  o mai mare satisfactie personala.

Imi plac provocarile, iubesc competitia si imi doresc sa-mi depasesc limitele in tot ceea ce fac, sa aduc o schimbare in viata oamenilor.

Cum era industria in Romania cand ati inceput?

Se construia destul de mult, dar la alte standardele de calitate, pretentiile nu erau atat de ridicate dar ca si astazi era nevoie de volum de locuinte. Partea de tehnologie era la inceput , imi amintesc cum dadeam comenzi de beton prin statie, iar marfa venea cu intarzieri mari.

Cum a evoluat aceasta in timp?

Daca atunci ponderea mare in constructii o aveau firmele de stat, acum marii dezvoltatori imobiliari sunt din domeniul privat, oferind o gama variata de servicii.

Cum se pozitioneaza compania dvs si ce oferiti diferit?

Noi executam atat lucrari de constructii industriale, cat si lucrari de constructii si amenajari de locuinte familiale (case si apartamente). Asa cum spunem noi ’’ You dream it, we build it’’. Incercam sa oferim clientului final o casa smart la un pret corect.

Cat de importanta este sustenabilitatea in acest moment, din punctul dvs de vedere, si de ce?

Marea majoritate a oamenilor isi cumpara o casa pentru totdeauna, asa ca noi incercam ca, dupa cumpararea casei mult dorita, omul sa aiba cheltuieli cat mai mici de intretinere si reparatii. Calitatea produselor folosite de catre noi este de cea mai buna calitate, de la firme de top din Romania si din strainatate.

Cum a crescut pentru romani importanta caselor inteligente si prezenta ultimelor tehnologii in case? De ce credeti ca se intampla in acest fel?

Imi place sa cred ca piata s-a maturizat: adica nu mai putem construi in ideea ca’’merge si asa’’. Iar noi ne-am adaptat la trendul pietei si am venit cu solutii din ce in ce mai moderne, pe care le-am implementat in proiectele noastre, de la anvelopari corect executate si incalziri in pardoseala, la automatizari interioare si exterioare.

Care este targetul caruia va adresati si cum il „atacati”?

Ne propunem sa ne extindem activitatea la nivel national. In prezent construim in Alba si Timisoara case si blocuri care se pot achizitiona prin programe guvernamentale de tipul programului „prima casa”, iar in Brasov am demarat dezvoltarea unui proiect imobiliar smart, la standarde inalte, asa cum ne-am dorit de la inceput, pentru persoane care doresc mai mult confort, la un pret corect.

Cum se manifesta aceasta in proiectele pe care le realizati?

In ultima perioada ne-am concentrat pe construirea de ansamble rezidentiale, in zone mai linistite. Mai ales acum, dupa pandemie, oamenii isi doresc mai multa libertate, mai mult spatiu de desfasurare; tot mai multi clienti s-au adaptat la munca online si prefera sa stea departe de agitatia marilor orase, iar noi, prin proiectul VILLA PARK din Cristian , jud Brasov, vrem sa le oferim acest lucru. Este inca un pas spre atingerea telului propus.

Cum alegeti zonele in care dezvoltati proiecte?

Ne orientam in alegerea terenurilor in functie de gradul de dezvoltare al zonei si de posibilitatea de extindere in acea zona. Un alt argument foarte important, poate primul, este gasirea persoanei sau persoanelor din zona respectiva, care sa coordoneze proiectul imobiliar, si pe care sa ma pot baza.

Cum este din punctul dvs sa vedere sa fiti antreprenor in Romania? Care sunt partile pro, dar si cele mai putin ok? 

Asa cum spuneam la inceput este o provocare, iar mie imi plac provocarile. Antreprenoriatul iti poate aduce satisfactii profesionale si are foarte multe avantaje, in primul rand pe acela de a-ti urmari prioritatile. Desigur, probleme apar mereu, in special datorita birocratiei si a legilor care se schimba prea des; nu poti face un plan de afaceri pe termen lung, iar forta de munca calificata este foarte putina.

Ce faceti sa schimbati piata in bine?

Nu stiu daca am schimbat sau schimb in vreun fel piata, dar cu siguranta incerc sa schimb mentalitatea oamenilor despre ceea ce inseamna o casa bine facuta. Intotdeauna incerc sa construiesc imobilele astfel incat sa imi faca placere daca ar trebui sa locuiesc eu in ele. Iar asta spune tot.

Care sunt problemele in Romania in rezidential, din punctul dvs de vedere?

Sunt foarte multe probleme in Romania, dar cele de care ne lovim acum, sunt cresterile enorme de pret a materialelor, cresteri care se vor regasi in valoarea finala a imobilelor.

Care sunt trendurile acum in real estate si pe care le abordati dvs la Aqua Vision?

Anul acesta, ca si anul trecut dealtfel, trendul a fost de trecere de la cladirile de birouri la cele rezidentiale si de la apartamente la case. Inovatie si calitate sunt cele doua cuvinte care cred ca ne caracterizeaza pe noi, prin care vrem sa raspundem asteptarilor clientilor nostri.