Victor Dobre (IAA Romania): „Speram ca Pepiniera de Talente sa devina puntea dintre nevoile tinerilor si ale companiilor / agentiilor”

IAA Romania a lansat un nou program dedicat angajatorilor din marketing si publicitate care isi doresc sa contribuie la cresterea unei noi generatii de profesionisti. Pepiniera de Talente IAA este o invitatie adresata mediului de business autohton de a investi in formarea viitoarei generatii de de accounti, planneri, marketing executives si media planners & buyers.

Am vorbit cu Victor Dobre, director executiv IAA Romania, si am aflat mai multe detalii despre ideea acestui program, implementarea lui, precum si alte proiecte ale Chapterului local, pandemie, evenimente si recrutarea in industrie. A fost o discutie frumoasa si interesanta, cu multe insight-uri.

un interviu de Romanita Oprea

Victor Dobre, director executiv IAA Romania

Cum a fost 2021 pentru IAA?

2021 a fost un an mai bun decat ma asteptam. Si nu doar pentru IAA. Cred ca intreaga piata a simtit o revenire dupa blocajele si dezorientarea lui 2020. Pe de o parte si industria s-a obisnuit cu restrictiile si s-a adaptat foarte bine, brandurile au inteles sa continue sa comunice, oamenii au invatat sa traiasca cu virusul si sa-l accepte (vrand-nevrand).

Am avut si evenimente live dar am continuat si virtual (cateodata doar din pura comoditate). Lucrurile s-au intamplat asa cum s-a vazut. Effie a avut o Gala hibrid, Conferinta la fel, scoala a lucrat si live dar si virtual (ceea ce e chiar mai potrivit pentru modulul digital). Am avut si alte evenimente de mai mica amploare (conferinta The Perfect Pitch, etc,) care chiar au punctat atunci cand era cazul.

Sigur, sunt si zone ale industriei care inca nu si-au revenit complet. Aici nu putem decat sa ne gandim cum putem contribui la o mai rapida recuperare. Insa cu siguranta, status-quo-ul de dinainte de 2020 nu se va intoarce.

Cat de mult ati fost afectati de pandemie si cum v-ati adaptat?

Daca n-am fi fost curajosi in 2020 sa continuam proiectele si sa ne adaptam cu orice pret, cu siguranta astazi cu totul altfel ar fi aratat asociatia.

Prima provocare, atunci in aprilie 2020 a fost sa tinem viu spiritul  si brandul IAA si sa adresam cu empatie si deschidere situatia care lovise intreaga industrie.

Asa s-a nascut atunci, pe loc, seria de webinarii “Conectivity 4Better’ realizata intr-o singura seara in parteneriat cu Qriser. Noi aveam contentul, dar nu aveam inca tehnologia. Cu timpul am invatat sa o stapanim si pe ea foarte bine.  Au fost 6 webinarii si toate au adresat situatii reale cu invitati din industrie care intrezareau metode de adaptare. Nimeni nu avea o solutie si nimeni nu putea anticipa nimic. Dar energia noastra insumata cu creativitatea si experienta invitatilor ma fac sa cred ca au ajutat comunitatea sa si gaseasca busola, cat de cat. O parte din ele au fost gratuite, pentru alte cateva am cerut un pret modic. Toti banii acumulati au fost donati sub forma unui pranz pentru medicii si cadrele medicale de la Matei Bals. E prima data cand spun asta public, dar asta am facut atunci.

#effie

A doua mare provocare a fost organizarea Effie. Ma laudasem anterior in varii situatii ca Effie Romania nu s-a oprit in nicio criza.  Hai sa vedem cum o facem si de data asta.

In aprilie 2020 erau voci (seminificative) care ne sfatuiau sa amanam un an (modelul Cannes Lions). N-am acceptat. Am decis sa continuam si, in toata degringolada in care operam atunci am vazut o oportunitate fantastica: in sfarsit aveam timp timp sa mutam festivalul din format print pe platforma online a Effie WW in care lucreaza toate Effie-urile nationale si EuroEffie. Pentru inrolarea festivalului in platforma, exigentele Effie WW cereau un training de 8 saptamani pentru echipa de organizare, training ce trebuia sa aiba loc integral inainte de anuntarea Call for Entries.

Ei bine noi, avand traditional Effie in iunie nu aveam fizic timp sa parcurgem cele 8 saptamani de training inainte de CfE, desi de ani de zile tot vorbeam despre asta. Asadar pentru prima data in 19 ani de Effie, solutia era la indemana: am amanat evenimentul pentru septembrie si am folosit timpul castigat sa-l inrolam in platforma.

Mi s-a parut o oportunitate ce-ti apare o data in viata si am luptat sa se si intample:). Ramanea problema deloc neglijabila a banilor. Care, ce sa vezi, nu erau bugetati pentru ca nu se gandise nimeni ca vom avea ocazia.

Inrolarea in platforma costa ceva si nu putin. Dar si aici, cu ajutorul unor agentii vizionare am adunat in avans fee-uri de participare si asa am putut plati. As putea spune fara sa exagerez ca, daca astazi avem un Effie integral online, in rand cu toate tarile avansate, de la inscrierea cazurilor pana la jurizare, notare, feedback, etc, e “meritul” pandemiei!!:) Fir-ar.

#scoala

A treia mare provocare a fost Scoala. Traditional noi rulam acest proiect din 2007 in format fizic. Impreuna cu Laura (n.r. Laura Tampa) si echipa scolii am reusit transferul integral online. A fost rau intr-o oarecare masura pentru ca se pierdea interactiunea directa cu profesorii si colegii dar, pe de alta parte, digitalul a facilitat accesul unor profesori care nu locuiau in Romania – ceea ce a fost un castig. Nu-mi dau seama daca suntem pe plus, dar faptul ca Scoala a reprezentat un interes pentru industrie in amandoi anii, imi spune ca facem si aici un lucru bun.

AcademIAA a venit natural in online mai cu seama ca si universitatile noastre partenere incepusera sa functioneze online, deci aici nu am resimtit niciun efort.

Inca o provocare a fost convertirea Conferintei Globale. Dupa glam-ul de la Opera Nationala si TNB, hai sa cream in online ceva ce nu s-a mai vazut. Asta da provocare. Ne-am bazat pe partenerii nostri deja traditionali de implementare care au creat din doua studiouri o experienta memorabila. Si e meritul Dianei (n.r. Diana Flutur), al partenerilor traditionali si al echipei de organizare IAA local si IAA global pentru perfectiunea organizarii si line-up ul absolut impecabil de la moderatori de super clasa pana la star speakeri.

Cum ati inceput si ce va propuneti pentru 2022?

Cu speranta. Si cu putina inconstienta creatoare. Vrem o Conferinta care sa ofere nu doar knowledge prin ecran ci sa aduca experiente imersive, networking si prilejuri de learning intr-un mod spectaculos, vrem sa ducem Effie si mai aproape de regulamentul international si sa cream si mai multe ocazii de invatare, vrem sa diversificam oferta Scolii, sa organizam si alte webinarii cu personalitati globale de top. Intr-un cuvant vrem sa fim utili comunitatii care ne sustine si sa ne consolidam in felul acesta pozitionarea asumata la nivel global– aceea de busola industriei de marketing si comunicare.

Care sunt cele mai importante proiecte?

Toate. Toate sunt importante pentru ca toate sunt utile si fiecare adreseaza nevoi diferite ale industriei. Pot spune linistit ca orice membru, indiferent de domeniul in care activeaza isi poate gasi macar o solutie pentru nevoile de zi cu zi printre proiectele noastre.

Cum s-a nascut ideea Pepiniera de Talente IAA?

Ca orice proiect IAA, dintr-o nevoie. E clar ca industria are nevoie de talente tinere si de energie creativa din generatiile noi. Si atunci reactia a fost simpla. Plecand de la nevoile membrilor de a gasi noi talente, am folosit parteneriatul cu universitatile si am deschis o posibilitate ca studentii sa fie pregatiti in modulele Scolii IAA (lucru pe care nu si l-ar fi permis pe cont propriu) beneficiind de o bursa acordata de potentiali angajatori. Prima editie a fost un succes. Am pregatit o generatie de oameni de media.

Practic studentii selectionati beneficiaza gratuit si de un training intensiv in profesie, dar si de posibilitatea de a incepe un job intr-o companie de top din industrie. Iar angajatorii au acces la un numar de tineri selectati si familiarizati deja cu bazele meseriei.

De ce credeti ca acum este momentul ideal pentru lansarea lui?

Buna intrebare. Ar fi trebuit lansat acum 10 ani. Dar cred ca niciodata nu e tarziu si speram sa dureze multa vreme si sa aducem multi tineri in industrie.

Ce va propuneti?

Sa contribuim intr-o cat mai mare masura la cresterea industriei prin atragerea de talente si prin ridicarea nivelului lor profesional.

Cu ce probleme de recrutare se confrunta acum companiile si agentiile si de ce?

Direct, nu stiu sa raspund la intrebare. Subiectele astea nu se discuta la IAA pentru ca nu e corect dpdv competitie. Pot doar sa spun cu ce ne-am confruntat noi atunci cand am avut nevoie de interni pe diferite joburi. Va trebui sa invatam sa facem fata cerintelor acestor noi generatii daca ne dorim sa-i atragem, sa stim sa-i pastram si sa-i facem sa dea tot ce au mai bun. E clar ca ei au ce oferi, e clar ca si noi avem nevoie de ei si putem recompensa nevoile lor. Important e sa se creze puntea prin care acestea doua “nevoi” sa se intalneasca. Asta speram sa devina Pepiniera de Talente.

Se vorbeste mult despre cresterea numarului de freelanceri si antreprenori, precum si de un val mari de demisii din companii. Cum ati comenta acest aspect? Care este perspectiva voastra?

Pandemia a facilitat munca de la distanta. Unii s-au temut, altii au devenit comozi, iar altii au indraznit sa faca un pas inspre antreprenoriat. Nimic gresit aici. “Fiecare cu talentul lui” – e o vorba. Atat noii antreprenori cat si companiile stabile trebuie sa-si reinventeze modelele de colaborare, sa imbratiseze noile normalitati (care nu mai sunt de mult noi) si, fiecare, impreuna sau separat sa-si vada de obiective. Noi putem constata, putem veni cu solutii/proiecte, dar nu putem interveni in niciun fel.

Care sunt trendurile in industria de marcomm pentru 2022, din punctul tau de vedere?

Daca e sa ma iau dupa zicala “cel mai bun mod de a prezice viitorul e sa-l creezi” as raspunde ca la trendurile lui 2022 se lucreaza deja de cativa ani buni. Daca ar fi sa enumar cateva (din ce vad si eu), as zice:

-cresterea importantei influencerilor (cu implicatiile etice, de autoreglementare si de protectia consumatorului)

-cresterea importantei “reputatiei” pentru branduri dar si pentru influenceri – ceruta dramatic de noile generatii  si imbratisata ca idee de branduri. Aici mai e de lucru dar directia e clara. Proiectele de sustenabilitate sunt cea mai evidenta solutie, dar nu sunt singura directie.

-importanta experientelor va surclasa learningul inclusiv in evenimente si prelegeri. Experienta devine importanta chiar si in zone aride la care nu te-ai fi gandit – precum comertul digital unde totul era bazat pe pret. Ei bine si aici experienta de shoping devine cruciala.

-trebuie sa invatam sa facem content interactiv. Ca sa putem tine dialogul ‘la noi”

-vom accepta reasezarea relatiilor in echipe. Printre altele e clar ca nu ne vom mai putea intalni fizic pentru orice subiect.

Nu sunt un mare specialist in trenduri. Dar sunt lucruri care se intampla deja in jurul nostru si n-am cum sa nu le vad.

Ce se va intampla la nivel de evenimente – se va merge mai mult pe hibrid sau pe offline? De ce?

Din ce am cercetat noi pentru Conferinta si pentru evenimentele noastre, lumea pune pe locul 3 knowledge-ul pur livrat in evenimente. Locurile 1 si 2 sunt despre experiente si networking in context de job.

Lumea simte o mare nevoie de networking – cel putin pentru 2022. Iar daca vine la pachet cu ceva din zona de experiente, cred ca pentru o vreme va fi o solutie castigatoare.

In concluzie, hibrid, live sau pur online, va trebui sa le livram obligatoriu si pe cele cele doua. Pana la urma knowledge pur gasesti si pe YouTube seara sau in timpul liber. Si tot 10% retii dupa cateva zile.

Cum au evoluat telurile tale privind IAA Romania de la primul mandat si pana acum?

Opa…o intrebare personala. Ca sa raspund pe scurt, in jobul meu am avut suficiente provocari care m-au fortat sa ma adaptez si sa invat lucruri noi in mod constant pentru a servi interesele industriei, dar si suficienta libertate din partea presedintilor si a consiliilor directoare cu care am lucrat, in asa fel incat sa pot veni cu idei si proiecte noi sau sa fac lucrurile asa cum credeam eu ca e bine.

Iubesc ca in fiecare zi ma intalnesc cu cel putin un lucru nou, ca in felul asta cunosc multi oameni, ca am posiblitatea sa coordonez grupuri de lucru diferite, sa armonizez interese si orgolii personale spre un interes comun de industrie, ca pot sa scot ce e mai bun din orice situatie si persoana, ca dupa atatia ani nu simt nici oboseala si nici rutina, ca am colegi extraordinari,…etc…

Telurile mele nu s-au schimbat. S-au schimbat doar ocaziile, proiectele si oamenii din jur cu care le construim. Si ma bucur de asta in fiecare zi, aici impreuna cu echipa noastra constanta: Ruxandra, Laura, Diana, Afrodita, Diana, Mioara si cu ceilalti colaboratori constanti in multele noastre proiecte, cu toti membrii de board, cu toti presedintii, cu toti sponsorii, partenerii media, cu toti voluntarii cu care am lucrat din 2006 pana acum. Mi-ar lua 10 pagini sa-i numesc personal dar ma gandesc la fiecare dintre ei cu recunostinta si le multumesc in gand pentru fiecare lucru pe care l-am invatat – de buna voie sau de nevoie. Cei care ne-au influentat activitatea si vietile se stiu si sper sa mi accepte multumirile si gandurile de bine.

Cum ai caracteriza industria de marcomm locala in 2022?

Vie, interesanta, captivanta, solicitanta. Locul din care as vrea sa incep sa cunosc lumea (daca as avea 20 de ani) si locul din care poti sa cresti in orice directie, la orice varsta. Iar daca stii sa iei ce e mai bun din ce-ti ofera, si recompensanta.