Freelance content creator si specialist in comunicare si social media cu experienta extinsa, Andreea Irimia a ajuns cunoscuta in afara bulei comunicarii recent, la cativa ani dupa lansarea platformei Think Healthy. Am avut o conversatie deschisa si frumoasa despre inceputuri, provocari, pasiuni, industria de comunicare, pandemie si viitor.
un interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness
Ce te-a atras initial catre zona de comunicare?
Cred că inca de mic copil am avut acest spirit jurnalistic in mine si o curiozitate de a incerca si de a vorbi despre lucrurile respective. Plus că mi-am dat seama de foarte devreme in viata că imi place sa vorbesc, in scris sau verbal, asa că ideea de a avea o cariera in directia asta a venit mai mult decat natural.
Cum ai facut primii pasi?
Primul pas mai real a fost in mod cert facultatea. Am terminat Comunicare si Relatii Publice si mi-am dorit mult sa lucrez in domeniu. Asa cum probabil isi doresc poate multi cnd ies de pe bancile facultatii de comunicare sau dupa ce vad Mad Men (sau poate nu). Am avut noroc sa am intrari care m-au ajutat sa raman si sa trag tare in domeniu: am lucrat in presa, apoi intr-o agentie mica de comunicare 360, unde faceam de toate. Si uite asa intri in lumea asta, vezi ce-ti place, daca iti place, la ce te pricepi.
Care au fost cele mai placute momente din cariera ta pana acum?
Sunt foarte multe evenimente si momente de care imi aduc aminte cu drag. Multi oameni si multe momente caracteristice industriei, dar cel mai important, mi-au ramas in minte mereu senzatii. De satisfactie, de implinire, de super recunostiinta ca munca ta face o diferenta, că ai construit ceva mare pentru un brand, că poti sa ajungi la foarte multi oameni, etc. Am avut sansa sa lucrez pe campanii realmente mari, evenimente de mii de persoane si amplificate catre milioane de persoane. E o senzatie acolo care nu se poate compara cu nimic si care te invata foarte multe lucruri.
Dar si cele mai mari provocari?
Industria de comunicare mi se pare o provocare in sine. Mai ales acum, in ultima vreme, cand se schimba canalele atat de rapid si fara prea mult sens. Si consumatorul isi schimba comportamentul, vin generatii noi care inteleg social media altfel decat noi. Si provocarile au venit intotdeauna, unele de la clienti, altele de la industrie sau altele pur si simplu de la nesansa sa iti ploua la un eveniment pe care il planifici de 6 luni de zile.
Cum le-ai depasit?
Tot industria de comunicare mi se pare că antreneaza oamenii foarte bine in doua lucruri: multitasking si gandirea in solutii. Sau cel putin asta am preluat eu si am dezvoltat la mine in toti anii de lucru. Deci, tehnic, depasirea provocarilor se intampla atat de rapid, că trebuie iti exersezi acest “a actiona” foarte rapid si eficient, astfel incat sa nu fii depasit.
Care au fost cele mai bune sfaturi pe care le-ai primit pana acum in cariera si care consideri ca merita transmise mai departe? De ce?
Nu-mi amintesc daca a fost sfat concret sau a venit din diverse situatii, dar sigur as da mai departe faptul că trebuie sa “work with what you got”, nu cu ce ar fi ideal. In industria asta pe care noi o consideram creativa, de multe ori e doar multa subiectivitate si mi se pare ca avem tendinta sa fim idealisti, sa ne dorim lucruri care ele nu exista, de la bugete la libertate de exprimare. Asa că, la fel cum dau sfatul si in general in viata, prezentul e singurul moment in care putem sa actionam, cu CE-urile si CUM-urile din acest moment. Atat. Desigur, asta nu ar trebui sa inhibe creativitatea si nici acel “going over the line” ca sa fii mai bun.
Cum a fost trecerea spre social media? Cand ti-ai descoperit prima data aceasta pasiune si cum a evoluat?
N-a fost chiar o trecere totala niciodata, de fapt. Atunci cand am inceput sa jonglez mult cu social media la mine pe platforme si invatam progresiv tot ce inseamna asta, lucram inca in agentie, in PR. Iar acum, freelancing pe orice inseamna comunicare si mai mult social media content, inca am proiecte si pe PR. Am o pasiune pentru continut si comunicare autentica, pe vocea brandului, de fapt, iar ea care se translateaza mai bine in Social media din ziua de azi decat in PR-ul clasic. Plus ca mereu mi-a placut că poti sa te joci mai mult in social media, orice ar insemna asta, de la diversitatea formatului pana la mesajele transmise si la targetare.
Cum ai hotarat sa pleci pe cont propriu si cat de greu consideri ca este acest drum?
Subit si cu capul inainte! Cam asa am plecat pe cont propriu, ceea ce nu cred că e o varianta pentru multi oameni. Dar eu asa functionez. Zic cu capul inainte pentru că nu aveam decat niste prospectii de proiecte in momentul in care mi-am dat demisia, care puteau sau nu sa se concretizeze, deci destul de riscant. Dar ce stiam, totusi, despre mine, si pe ce mi-am bazat decizia, a fost ca sunt foarte resourseful si am adunat niste skilluri de-a lungul anilor pe care ma puteam baza. Stiam ce ma diferentiaza, ce stiu sa fac, care e nevoia, am invatat in timp si sa ma vand mai bine si clar eram pregatita sa dau din coate. In capul meu parea un plan bun. Si a fost. Poate din greseala.
Despre cat de greu este pot sa spun doar că nu cred că e pentru oricine. Eu sunt o agitata disciplinata, cum imi place sa zic. Am multe idei si fac o mie de lucruri in acelasi timp, dar pe o structura mentala foarte clara. Pe care daca nu o ai, pierzi teren si, mai tarziu, pierzi timp si nervi. Plus că e un stil de viata foarte fluctuant si exista un stres legat de bani care cred că pe unii ii face anxiosi doar cat citesc aici vorbindu-se de asta.
Ce inseamna freelanceriatul pentru tine?
Inseamna multe lucruri, pentru ca mi-a permis sa vin mai aproape de cine sunt eu cu adevarat acum si sa lucrez mai mult la pasiunile mele. Dar, partea care imi place cel mai mult este libertatea de a lucra cu cine simt. Asa cum am lucrat mult la mine si lucrurile pe care le las in viata mea, asa imi aleg si clientii/colaboratorii, dupa cum ii simt că putem face treaba. In ambele sensuri. Nu ma bag intr-o colaborare daca avem valori diferite, daca nu se intelege value for money, daca nu ii simt ok ca oameni, dar si daca simt ca nu pot sa ii ajut in obiectivele lor. Nu-mi place sa pierd timpul nimanui si mai ales pe al meu.





Care sunt partile bune, dar si cele mai putin bune?
La partile bune, in afara de ce mentionam mai sus, as mai adauga si lucratul mai smart, pe bani mai multi. M-am obisnuit foarte repede cu a NU mai lucra 8 (9-10) ore pe zi, ci poate chiar mai mult cateodata, dar in termenii mei, oriunde. Cateodata in masina, la margine de drum. Am patit!
Totusi, la partile mai putin bune, e aceasta agitatie care ma ajunge cateodata din urma si ma oboseste. Sau sunt luni in care nu fac destui bani, in care se intampla cheltuieli neprevazute, in care pleaca clienti, in care nu am timp sa fac tot ce-mi propun, etc. Partile mai putin bune vin din acest flux care poate fi pe alocuri instabil.
Cat de mult ai fost sau nu influentata de pandemie? Cum te-ai adaptat?
La inceputul pandemiei inca lucram in agentie si m-a afectat doar la nivel psihologic, pentru că m-a tinut in casa, departe de oameni si de agitatie, lucruri cu care eu ma alimentez. Totusi, mi-a adus si niste revelatii: dupa un an de pandemie m-am decis sa ma duc pe cont propriu si cred că izolarea si tot ce a fost in jurul ei a contat mult in decizie. A fost un risc cu atat mai mare in perioada in care am luat decizia, dar tot cred că a fost cea mai buna decizie din viata mea profesionala de pana acum.
Cum ai gandit Think Healthy si cum ai crescut proiectul?
Think Healthy e de departe cea mai mare realizare a mea si sigur a venit ca o completare frumoasa la latura asta a mea de jurnalist/comunicator. Am gandit proiectul initial caq pe un ajutor pentru oamenii care vor sa slabeasca, pentru că eu trecusem printr-un proces de transformare la acel moment si mi se pare că daca eu pot, poate oricine. Apoi, că un facut (apropo de nume), a devenit, in timp, ceea ce este acum: o platforma experimentala despre un stil de viata sanatos, activ si energic, un loc din care iti iei energie, idei de miscare, sfaturi de nutritie si lucruri noi de incercat.
Acum, dupa 5 ani de Think Healthy, cred că ideea a ajuns la maturitate si ma bucur nespus de tot ce experiemtez aici si ce dau mai departe catre urmaritori.
Cat de mult te-a ajutat experienta ta castigata anterior in social media?
Ajuta foarte mult că am background in PR si social media. Nu atat la nivel de content delivery, că acolo ramane o perspectiva subiectiva, ci pur si simplu in felul in care livrez mesajele catre audienta mea, in care vorbesc cu clientii si ma mulez pe nevoile lor si in felul in care abordez comunicarea de brand astfel incat sa functioneze.
Cat de important crezi ca este PR-ul pe care ai reusit sa il faci pana acum, aparitiile media, in cresterea brandului Think Healthy?
Imi doresc foarte tare sa ajung cu mesajele mele si cu energia mea la cat mai multi oameni, din diverse medii si educatii, astfel incat sa pot ajuta o masa cat mai mare de oameni cu idei si inspiratie. Cred că aparitiile media ma ajuta sa fac fix asta si de-asta o sa marsez in continuare in a avea cat mai multe. Stiu că am o comunicare foarte nisata, dar pe o nevoie de baza, care poate fi adaptata pentru oricine: aceea de a fi sanatos.
Cu ce planuri ai intrat in 2022 si cum au evoluat ele?
Eu mereu intru cu avant in anul nou, asta si pentru că trag linie la final de an si vad unde si ce mai vreau sa schimb, adaptez. Recunosc că razboiul din Ucraina a schimbat putin viziunea pe care o aveam pentru online la inceput de an, dar si de acolo am avut multe de invatat, asa că am recalibrat si comunicarea.
Am facut mult voluntariat si am incercat sa mai dau din informatiile pe care le aflam mai departe, astfel incat sa ramanem sanatosi mental. Dar fundamental, am aceleasi planuri pentru 2022: sa cresc comunitatea Think Healthy cat mai are, sa descopar cat mai multe lucruri si locuri noi din zona mea de expertiza (sport, nutritie, iesire din zona de confort) si sa dau mai departe, sa inspir cat mai multi oameni macar sa reflecteze la actiuni putin mai sanatoase pentru ei. Si aici, masurabil, este o evolutie constanta, lucru ceea ce ma bucura enorm.
Ce iti propui in continuare?
Ca si pana acum, sa raman conseventa, autentica si sa fac treaba de care partenerii/colaboratorii sa fie multumiti. Mi se pare important sa nu uitam că suntem oameni, chiar daca avem intre noi obiective financiare sau de imagine. Cu gandul asta vreau sa adorm in fiecare seara, nu cu stresul cu care stiu că poti ajunge in industria asta.
Ce trebuie sa stie despre tine potentialii parteneri, reprezentantii brandurilor?
Pe parte de freelancing, as vrea sa ma pozitionez mai mult ca un creator de continut. Si nu doar la mine pe platforme, ci creare de continut pentru social media pentru branduri, serviciu pe care cred il pot face foarte bine, intelegand atat partea tehnica de photo/video filming si editing, cat si partea de branding din spate, the WHY. Mi se pare ca brandurile in Romania inca duc lipsa de autenticitate in comunicarea de brand, inca exista o reticenta generala in a face video content dedicat pentru Instagram si Tiktok si asta mi se pare ca va face diferenta pe termen mediu si lung.




Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.