The Future of Creativity, in octombrie la Bucuresti

Evenimentul anual “Cannes for Clients”, cu focus pe viitorul creativitatii, este organizat si anul acesta de Biroul Cannes Lions in Romania, in parteneriat cu Business Mark. El este integrat in platforma Smart Marketing, ce acopera, vreme de doua zile – 10 si 11 octombrie, doua dintre topicurile la zi ale industriei: autenticitate si idei magnetice pentru consumatorul de maine. Teodora Migdalovici, ambasadorul Lions Festivals in Romania, povesteste despre atractiile acestei editii.

teo-migdalovici-2

Se anunta inca un eveniment deosebit. Cum ati convins atat de multi speakeri?

Unul dintre secrete e alianta inspirata cu partenerii de la Business Mark si faptul ca avem deja o istorie a evenimentelor pe care industria le-a cotat ca fiind reusite, consistente si utile, la capitolul aplicabilitate. Acum cativa ani, observand ca la festivalurile de creativitate numarul clientilor-delegati ramane totusi mic, am decis sa aduc o selectie a celor mai interesante concluzii inapoi in tara. In felul asta faceam infuzie de inspiratie pentru clienti, ei deveneau mai curajosi si mai siguri pe deciziile lor, iar agentiile aveau sanse mai mari sa vina cu “idei de Cannes”, pe care sa le si vada implementate.

Planul era bun, doar ca paraphernalia unui eveniment de o asemenea anvergura cerea suportul, viziunea si empatia unor structuri organizatorice si de business complementare cu a mea, ca totul sa iasa ca la carte. De-a lungul timpului am avut mai multe tentative, dar de departe cel mai articulat parteneriat s-a demonstrat a fi cel cu Business Mark. E si motivul pentru care continuam sa lucram impreuna. Avem – si unii si altii – aceeasi viziune despre cum trebuie sa arate un eveniment respectabil: continut variat, informatie consistenta, speakeri cu profile variate, dar al caror numitor comun este performanta.

Daca esti atent, asta cere o piata matura: diversitate a vorbitorilor de la o editie la alta, noutate pusa intr-o formula apetisanta, utilitate, pigment cu voci internationale si competenta confirmata, dar si oameni noi, care nu sunt neaparat vedete ale industriei, dar care au ceva valoros de spus. Nu intamplator Business Mark a castigat acum cateva zile premiul pentru antreprenoriat la Gala CCIFER. Nu ca sunt ai mei, dar mie mi se par cea mai flexibila, tenace, inteligenta, intuitiva si performanta echipa, cand vine vorba despre organizare de eveniment. As face oricand proiecte de scara europeana cu ei, daca m-ar inspira topicul.

Despre unii dintre invitati am auzit, de altii nu. Unii lucreaza in multinationale, altii sunt antreprenori. Care au fost criteriile dupa care ati facut invitatiile?

Sa organizezi un line-up de conferinta irezistibil e un act creativ, in sine. Cred ca e comparabil cu munca unui parfumier sau cu experimentele gastronomice pe care le fac chef-ii cu state vechi. Nu stiu neaparat, pana la ultima molecula, ce gust va avea dish-ul, dar stiu ca va fi o incantare.

Ce vrem de la evenimentul asta? Sa plece delegatii acasa mai bogati, mai inspirati, mai documentati, mai plini de idei si mai confidenti decat au venit. Sa plece cu potentiali parteneri de mana, din randul speakerilor. Sa aiba gustul unei investitii meritate, nu doar de finante, ci si de timp. Cu gandul la asteptarile si nevoile lor am croit selectia de vorbitori, dar si micro-temele zilei de 11 octombrie.

Ce-am invatat pe la case mai mari, in cei 18 ani de festival hunting practicat peste tot in lume, e ca-ti trebuie un echilibru intre “monstri sacri”, “the rising stars” si ceva lupi tineri. Sa nu ratezi viziune, dar sa nu uiti de spirit practic, sa lasi loc de umor, dar sa practici, in backstage, seriozitatea cu sfintenie. Asa se face ca avem un mixaj cel putin interesant intre jurati internationali, Business Manageri in companii de top – vezi WGSN sau varfuri ale generatiei tinere de la noi, care “se misca” bine. In plus, mereu mi-a placut sa descopar oameni si sa le dau un branci constructiv.

E o bucurie sa gasesti talente, sa le intinzi o mana si sa stii ca ai pus umarul la recunoasterea publica si succesul lor ulterior. De la un an la altul scanez si zona de underground, vad ce se intampla cu talentele emergente si le aduc in fata audientei pe acelea care cred ca pot sa genereze masa critica interesanta si pentru proiecte comerciale, asa cum sunt cele ale clientilor din sala.

Am vazut ca sunt multi invitati care au facut parte din juriul de la Cannes de anul acesta. Vor avea deschiderea sa ne spuna cum s-a vazut festivalul din interior?

Evident. De-asta sunt invitati. Mai mult, vor povesti si cum au fost lucrurile in spatele usilor inchise, dar vor prezenta si directii care merita explorate in anii care vin, asa cum s-au desenat ele in urma discutiilor de la masa juriului. In plus, Zelia Sakhi – Mobiento – va tine si-un workshop cu focus pe dinamica in comunicarea / advertisingul pe mobil si pe oportunitatile pe care le genereaza acest teritoriu, pentru clientii de azi.

Ce este “above 106”? Dar “Love and Lobby” ?

Above 106 e divizia de elita a studentilor care au accesat diverse programe ale The Alternative School. Imi trec pe sub ochi, anual, un numar considerabil de tineri care aspira sa performeze (unii vor, altii si pot. Nu, nu pentru ca sunt neaparat mai talentati, ci pentru ca sunt dispusi sa aloce mai mult timp si sa-si extinda musculatura afectiva si cerebrala mai mult decat altii). Pe cei mai buni dintre ei ii integrez in Above 106, care e un fel de nivel urmator cand vine vorba de oportunitati, dar si de exigente.

Love and Lobby este structura sub care mi-am propus sa reunesc si sa cresc toate proiectele dedicate cauzelor in care cred: Romania creativa, cultura si educatie, femei talentate din industriile creative, care merita mai multa vizibilitate, pentru ca rezultate au deja.

Stiu ca esti foarte incantata de prezenta d-nei Markos la eveniment. Spune-ne cateva cuvinte despre WGSN.

Este cea mai influenta platforma, la nivel global, dedicata scanarii trendurilor. Sunt foarte multi ani in care mi-am dorit sa ofer continut pentru WGSN sau sa-I avem in Romania, la un eveniment ca cel pregatit in octombrie. S-o vad pe Elena Markos la Bucuresti, povestind despre utilitatea investitiei de atentie, timp si resurse in observarea trendurilor mi se pare un vis devenit realitate. Pentru jucatorii de calibru din industria modei, a brandingului facut cu atentie la viitor sau pentru futurologi, WGSN e un nume care se rosteste cu aproape religiozitate. E, cu adevarat, pentru expertii cu nas fin, dependenti sa fie la zi cu tot ce misca si peste 30 de ani – mecanici, deconstructie, explorare.

Ce aduce nou editia de-acum si la ce sa se-astepte cei interesati?

Trei jurati la Cannes 2016, un speaker londonez si un altul suedez, tanara generatie competenta si cu umor, companii discrete – cum este Carioca, dar cotate in topurile mondiale de profil in prima parte a plutonului, performeri despre care Romania stie mai putin, dar vestul mai mult – asa cum e Szabi Szekely, inspirati ca Dan Draghicescu, de la Pink Stripe Group. Pe scurt, o aleasa selectie de eminente cenusii, pigmentata cu prezente consecrate la scara mondiala si frumusel asezonate cu niste pigment underground, de la oameni de pana in 30 de ani, la zi cu temele si foarte talentati.

Creativitatea nu este niciodata despre suficienta, ci implica un studiu continuu. Totusi, a fi creativ e o chestiune care se poate invata 100%?

Creativitatea, la fel ca matematica, gustul pentru jazz sau muzici clasice ori ca cel pentru fructele de mare, se educa. E un produs al speciei si doar specia va fi in stare s-o aprecieze si s-o cultive. Eu nu cred ca unii se nasc creativi si altii nu. Cred ca adevarata creativitate (nu aia artificiala, pe care o vezi in studiile de caz fabricate sa mai impuste nu stiu ce agentie numarul de trofee la hectar), ci creativitatea care face diferenta si-n business-ul clientului si la nivelul individului si-al societatii, vine mereu din modul elegant (adica eficient, memorabil) de a rezolva o problema, cu resurse minime si impact maxim.

Daca te intereseaza cel mai scurt si mai efficient drum de la A la B, te vei stradui sa-l si gasesti. Asta inseamna sa iti antrenezi creativitatea. Nu cred ca e vreun salt in evolutia noastra, ca specie, care sa nu fi avut un catalizator creativ. Roata, arcul si sageata, internetul sau zborurile trans-atlantice sunt rezultatele unui demers creativ, in care a existat o problema correct adresata si un raspuns remarcabil, care a scurtcircuitat toate tentativele de pana la el.

Pune in forma acestei potentiale definitii: “parcursul elegant (eficient/memorabil) de la problema corect formulata la solutie” si ai raspunsul la intrebarea legata de importanta exersarii creativitatii. Vrem solutii naclaite, greoaie, incerte, obositoare sau suntem fundamental interesati de rezultat, pe principiile lui Pareto si mai abitir de-atat? Daca ne intereseaza eficienta, inseamna ca ne intereseaza si creativitatea. De-asta fac apostolat intru creativitate, in randul multinationalelor. Sunt desavarsit convinsa de necesitatea ei.