Doi ani de la #colectiv. Putine branduri, putin sange.

articol de Marian Costache

Ieri s-au implinit doi ani de la tragedia din clubul bucurestean Colectiv. Toata lumea se-ntreaba daca s-a schimbat ceva in jur, in mintea sau in sufletul nostru. Ca de obicei parerile sunt impartite. Unii spun “nu dom’le toate sunt ca mai inainte, atata vreme cat oamenii nu sunt atinsi direct, de ce s-ar schimba ceva?!” Altii, mai atenti poate si mai rafinati pe ici, pe colo, spun ca intotdeauna in Romania elitele au schimbat cursul istoriei si ca dupa #colectiv a existat fara doar si poate o trezire a unui anumit nucleu din societatea noastra, care acum e mult mai constient de ceea ce poate schimba in momente de maxima coeziune. Acest nucleu este compus mai ales din cei care fac si nu asteapta neaparat sa li se faca.

Apropo de facut, in zilele acelea de dupa #colectiv, pe noi, la MVcom, ne-au atins foarte mult anunturile legate de lipsa sangelui din spitale. Nu putem sa explicam de ce. Probabil ca uneori asa se-ntampla, vibrezi mai mult la unele chestii. Lipsa sangelui pentru transfuzii este insa o problema delicata si cu cat ne-am apropiat mai mult, cu atat am fost mai constienti de asta si-atunci am inceput sa facem. Ce? Campanii, la asta ne pricepem cel mai bine. Asa a aparut “N-avem SANGE!

Sigur ca se poate blama la infinit sistemul dar asta nu va putea umple in niciun caz frigiderele cu sange. Sangele pentru romani va veni intotdeauna de la romani si punct!

Iar daca asa stau lucrurile, si noi credem ca nu vor sta niciodata altfel, blamarea la infinit a unui sistem de sanatate sau a unei administratii de stat, ambele pe alocuri disfunctionale, nu e altceva decat pierdere de vreme. Mai bine am folosi energia, consumata azi pe tot felul de furii, ca sa ne sudam si sa ne educam mai bine ca societate, inclusiv in sensul unei solidaritati eficiente.

Este acum momentul poate mai mult ca niciodata ca branduri si companii, cu-adevarat interesate, sa intoarca un bine societatii, sa intre in povestea asta si sa uneasca oamenii, sa-i ajute sa-nteleaga pe de-o parte importanta donarii de sange pentru cei aflati in suferinta de durata sau impas temporar de pe urma unui accident, iar pe de alta parte beneficiile donarii, prin cresterea capacitatii de regenerare si a celei de recuperare dupa efort a organismului, la donatorii sanguini cu activitate constanta in acest sens.

Sigur ca teme interesante de CSR vor fi intotdeauna, insa problema sangelui transfuzional este una cu impact major, mai ales asupra tinerilor sau copiilor cu probleme de sanatate sau aflati in interventii chirurgicale grave. Sangele care lipseste de la transfuzii ar putea sa salveze vietile celor ce reprezinta de fapt viitorul Romaniei.

Patriotism? Da, desigur. Ieftin? In niciun caz, dar pana la urma depinde foarte mult cum ne uitam noi la povestea asta. Suntem dispusi sa facem sau asteptam mereu sa ni se faca?!

Revenind la momentul care ne-a determinat sa demaram “N-avem SANGE!”, am adresat cateva intrebari d-nei Dr. Doina Gosa, Directorul Centrului de Transfuzii Bucuresti.

Ce a fost atat de special la momentul #colectiv?

La momentul #colectiv special a fost raspunsul oamenilor. Raspunsul oamenilor in fata unei tragedii de asemenea dimensiune a fost exceptional. Nu am vazut niciodata in viata mea un exemplu de solidaritate a oamenilor, asa cum a fost in jurul ranitilor de la Colectiv. Practic toata lumea voia sa dea o mana de ajutor si nu ma refer aici doar la oamenii care au venit sa doneze sange inca din noaptea tragediei, ci si la ceilalti oameni, care cu mic, cu mare, au incercat sa puna umarul pentru a mai inlatura din efectele acestei tragedii. Au venit oameni care au servit cafea, mancare, sendvisuri, fructe, donatorilor de sange, care stateau practic de dimineata pana seara la coada.

Au venit oameni sa doneze sange si desi noi ii indrumam sa vina zilele urmatoare, ei nu plecau si stateau cate patru-cinci ore la coada in frig, ca sa doneze si sa ajute ranitii de la Colectiv.

Fiecare moment de-atunci a fost unul special. Mie special mi s-a parut si faptul ca desi in noaptea aceea am fost in consultatii, pentru ca, repet, venisera oamenii sa doneze noaptea, dimineata mi-am dat seama ca eu nu am sunat personalul sa vina la serviciu, iar oamenii erau cateva sute in strada. Cand am cerut medicilor sa-si anunte asistentele sa vina, mi s-a spus ca tot personalul este la serviciu. Toti oamenii nostri au venit practic fara sa le spuna cineva. Stiau ca vor veni oamenii sa doneze, aflasera din media si s-au prezentat.

Deci pentru fiecare dintre noi acel moment a fost special, unul care a schimbat putin constiinta oamenilor.

Cum au fost zilele acelea, va aduceti aminte niste povesti care v-au miscat?

Centrul a fost plin timp de doua saptamani. In aceasta perioada noi aveam sute de donatori, aveam cateva zeci de voluntari, de tineri, care veneau sa ajute cumva echipa noastra sa-si desfasoare activitatea, aveam medici si asistente din spitale, aveam presa care statea langa noi si transmitea in buletinele de stiri tot efortul nostru.

Determinarea oamenilor a fost foarte mare, mai ales in noaptea aceea. Primul lucru, pe care l-au facut foarte multi tineri, a fost sa sara intr-o masina si sa vina sa doneze sange. Unii dintre ei nu se-ncadrau in criteriile noastre de eligibilitate dar nu voiau sa plece, voiau sa doneze cu orice pret. Unii erau obositi, erau nemancati, era 12-1-2 noaptea, sigur ca nu se simteau confortabil.

Mi-amintesc ca a venit o stewardesa cu bagajul de mana cu care mergea pe avion. Direct de la aeroport a venit sa doneze sange. Mesajul oamenilor a fost fantastic atunci. De asemenea o alta amintire pe care o am si pe care n-am s-o uit niciodata a fost a acelei doamne care timp de 3-4 zile a venit cu copilul de 3-4 luni la piept si cu termosul de cafea, pentru a servi donatorilor la coada.

Acestea sunt gesturi pe care oamenii le-au facut si pe care nu le putem uita usor.

La doi ani de la #colectiv s-a intamplat oare un salt la nivelul constiintei, oamenii sunt mai convinsi si mai constienti de importanta donarii de sange?

S-a schimbat ceva in mentalitatea oamenilor si in special in mentalitatea oamenilor tineri. Oamenii au venit sa doneze sange si ulterior, practic raspund mai usor si mai repede mesajelor pe care noi le transmitem. Ceea ce inca nu se intampla este ca oamenii nu doneaza in mod constant. Vin si doneaza o data si considera ca este suficient. Este insa nevoie ca ei sa vina de cel putin 2-3 ori pe an la donare, deoarece exista niste categorii de produse pe care noi le recoltam doar daca donatorii sunt monitorizati din punct de vedere al starii de sanatate, asa cum se-ntampla cu trombocitele sau cu sangele pe care-l distribuim copilasilor. Ei sunt cei mai vulnerabili la transfuzii si cu ei trebuie s-avem mare grija.

Donarea de sange este benefica si in plus salveaza vieti. Ce poate fi mai frumos decat sa salvezi viata unui om, a unui copil?

„N-avem SANGE” este un proiect pentru Institutul National de Hematologie Transfuzionala. Parteneri: Crucea Rosie Romana, Fundatia AISTEDA, Motion Vision Communication, Macromex/Edenia, IQads, Getica, Phoenix Media, Universal Solution, Radio Itsy Bitsy.

 

1 răspuns »