articol de Marian Costache
Port ochelari de cand ma stiu. Ma rog, de cand ma stiu scolar. Cand am inceput sa scriu, adica prin clasa intaia, m-au apucat niste dureri de cap, care i-au convins curand pe-ai mei sa ma duca la oftalmolog.
Nu spun ca am si traversat o perioada/moda, in care daca aveai ochelari nu erai deloc cool, ba erai chiar catalogat nasol. Asta a fost de natura sa ma faca sa renunt din cand in cand la ochelari si sa-mi fortez ochii, pana apareau iarasi durerile alea interesante.
Din fericire moda s-a schimbat si de ceva vreme – sunt poate cam batran si mai scap socoteala anilor – e bine, misto si supercool sa porti ochelari. Prin urmare, cred sau mai exact sper sa fie deja mult depasita chinuiala tuturor copiilor ochelaristi. Mai mult decat atat, avand in vedere cat de interesanta este povestea ochelarilor smart, ma gandesc ca intr-o buna zi vom purta cu totii asa ceva, fie ca avem deficiente de vedere sau nu.
Nu mai departe de zilele trecute am vazut un material despre VAUNT, un prototip de ochelari inteligenti, produsi de Intel in laboratoarele lor din San Francisco. Acestia nu au niciun fel de butoane si nici nu te fac sa arati ca un cyborg, ci iti proiecteaza informatii in partea de jos a retinei, cu ajutorul unui laser monocrom (VCSEL adica vertical – cavity – surface – emitting – laser). Si nu e nevoie sa apesi pe nimic, daca te uiti dincolo de unde e facuta proiectia, informatia dispare din campul vizual.
E nevoie insa binenteles ca ochii sa-ti fie masurati cu rigurozitate, intelegand aici inclusiv distanta interpupilara.
Ce poate fi si ce merita afisat de o pereche de ochelari VAUNT? Producatorii spun, de exemplu, review-urile unor restaurante, atunci cand cauti sa servesti masa si esti pe punctul sa iei decizia, sau informatii legate de masina, loc de parcare, directii de acces, etc.., sau si mai tare, cand esti in bucatarie, vrei sa gatesti ceva si ceri Google asistentei o reteta, ca tu ai mainile ocupate cu vreo sticla.
Intel spune ca VAUNT e un device revolutionar, care va functiona atat cu iPhone cat si cu Android si care deschide calea dezvoltatorilor catre noi aplicatii. Mai mult decat atat, general vorbind, acesti ochelari reprezinta calea pentru prezentarea informatiei atunci cand ai nevoie de ea. Si a reclamei, completam noi…
Vei putea, de exemplu, sa alegi altfel intr-un magazin, vei putea urmari lista de cumparaturi sau pur si simplu un spot publicitar sau cine-stie-ce tutorial. Cert este ca batalia pentru atentia consumatorului se va da cat mai dur.
E posibil deci sa apara si notiunea de “timp de retina”, pe langa cea de timp de antena!
Categorii:News, Opinii, Science vs. Fiction, Uncategorized, ux
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.