Muzica cifrelor la MMB 2018

articol de Dr. Like

In panelul de marti de la conferinta Mastering the music business 2018, intitulat The Art and Business of Music Export, au vorbit Matjaž Manček (Co-Manager MENT Ljubljana (SI), Elise Phamgia, Project Coordinator Live Europe (BE), David Bali, Production & Promotion A38 Ship, International relations HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) (HU), Guna Zucika Adviser Every Little Thing (LV), moderati fiind de Franz Hergovich de la Austrian Music Export (AT).

MMB 2018

S-a vorbit despre surse de finantare a proiectelor muzicale si despre cum ar trebui sustinute trupele locale pe o piata in care principalii piloni muzicali sunt cei vestici. Fiecare dintre vorbitori isi aducea propria versiune a succesului, fie ca e vorba de surse de la stat, cum sugera Matjaž Manček ca ar trebui facut, reactia salii  fiind pe masura, avand in vedere cam pe ce se duc banii de obicei. Si uite ca Elise Phamgia a fost in sala ca sa vorbeasca de programul UE Live Europe, prin care anumite cluburi inscrise in asociatie primesc bonusuri financiare ca sa sustina trupe noi din afara tarii de bastina. Romania nu e inca pe lista, cel mai aproape ar fi A38, celebrul club/vapor din Budapesta, reprezentat de David Bali. A fost intrebat de moderatorul Hergovich si despre trupele unguresti si parca aceeasi cortina mentala cadea peste mintea noastra: muzica din est vs. muzica din vest. Cum faci ca o trupa care canta in maghiara sa ajunga populara worldwide, eventual in limba ei, in conditiile in care tunul muzical se trage dinspre Atlantic. E o lupta cu gigantii, si uite, mai sunt oameni care se lupta, se lupta…

In panelul “I want an international touring carrer. Where do I start?” au vorbit pe langa Paul Soll, booker Moonlight Breakfast, oameni din UK, Olanda si din nou Ungaria, moderati de bulgarul Pinter de la Saint Electrics Festival. S-a discutat si de bani si generalitati, cum ar fi, ca e bine sa verifici specificul clubului inainte sa vrei sa canti acolo, cum ca trebuie sa fii alaturi de trupe etc. In principiu cam ce am retinut, ca sa reusesti in afara trebuie sa ai bani, sa impingi muzica ta, sa fii unic si, cel mai important, sa nu te lasi. Pana la urma muzica e foarte subiectiva, asa ca nu stii niciodata de unde poate aparea oportunitatea. Daca-ti faci si un plan de intampinare a ei cred ca totul se rezolva de la sine, si daca-ti place s-o arzi backstage cu trupetii cum relaxat povestea Koen, managerul The Ex & Bernays Propaganda.

dimitri's bats

Aseara  au cantat in Expirat foarte multe trupe  noi romanesti , alaturi de invitati din afara, au fost Lucia, Dimitri’s Bats, Fried Friend, iar astazi, multumita paginii FB The Mono Jacks am putut sa vedem si speech-ul lui Doru Trascau din cadrul conferintei, in care vorbeste de avatarurile prin care a trecut cu trupa de-a lungul timpului.