Carlsberg si gustul din computer

articol de Marian Costache

Cum ar fi sa intri intr-o berarie iar de partea cealalta a tejghelei barmanul sa te invite sa-ti lasi fata scanata de un computer si dupa aceea sa-ti puna in pahar berea perfecta pentru tine?! Stiu ca suna SF dar pare ca acolo ne-ndreptam.

De ceva vreme Carlsberg utilizeaza inteligenta artificiala pentru a realiza cea mai gustoasa bere. Cercetatorii companiei daneze, unul dintre cei mai mari berari ai lumii, utilizeaza senzori speciali pentru a identifica mai clar care sunt aromele ce compun un gust perfect. Proiectul lor de inteligenta artificiala a fost prezentat recent printr-un articol publicat de Microsoft, furnizorul de solutii de cloud pentru acest proiect.

Scopul proiectului “cu gust” este acela de a crea, cu ajutorul inteligentei artificiale, un catalog al aromelor pentru fiecare esantion de bere. Astfel, berarii vor fi mai eficienti in viitor, cand cerceteaza combinatii de gusturi. Aceasta metoda va creste viteza in procesul de productie si va ajuta berea Carlsberg sa ajunga mai repede in frigiderele consumatorilor.

Bine, sigur, din punctul nostru de vedere chiar daca articolul suna a chestiune documentata si de tehnologie inalta, se pare ca e doar genul de buzdugan trimis inaintea zmeului. Cercetatorii de la laboratorul Carlsberg spun ca proiectul va rula mocca, sau mai exact la nivel de trial, pentru trei ani, din care s-au scurs abia sase luni. Prin urmare, nu a generat inca rezultate concrete. Inteligentul artificial Carlsberg a identificat niste gusturi “fundamentale” si poate face diferenta intre mai multe tipuri de bere.

Ne gandim noi ca analizorii de arome si de gusturi nu sunt chiar asa de usor de calibrat. In acest moment se lucreaza si pentru o interfata mai prietenoasa, astfel incat programul sa fie mai usor de folosit pentru tehnicienii berari.

“Astazi nu exista determinari rapide ale aromelor din bauturi dar noua ni se pare de importanta cruciala sa facem asta, pentru a ne asigura ca la Carlsberg se continua dezvoltarea de solutii tehnice, pentru a avea o bere de cea mai inalta calitate” spune profesorul Jochen Foster, cercetator la laboratorul Carlsberg.

“Exista pentru noi si beneficii de marketing, absolut neasteptate, rezultate din utilizarea inteligentei artificiale”, a mai completat dl. Foster.

De altfel, experimentele Carlsberg nu sunt primele in care un berar a folosit inteligenta artificiala, pentru a-si ajuta productia. O companie londoneza, IntelligentX a folosit inca de acum vreo cativa ani un chat bot pentru a culege feedback din Facebook despre anumite retete de bere.