articol de Marian Costache
La inceputul acestei luni a avut loc la Bucuresti Conferinta Globala IAA, Creativity 4 Better, cel de-al doilea eveniment de aceasta amploare, dupa succesul de anul trecut. Conferinta a adunat delegati si speakeri din 23 de tari, cu realizari remarcabile in foarte multe domenii, care au legatura cu Creativitatea.
Speech-ul de deschidere a fost oferit de d-na Maria Predoiu, Presedinte IAA Romania. In continutul acestuia s-a mentionat puterea imensa pe care o poate avea Creativitatea, o putere pe care o putem activa fiecare dintre noi, pentru binele general. IAA, ca organizatie, crede ca aceasta Creativitate ne uneste, ne poate surprinde, prin formele diverse pe care le poate imbraca, forme pe care iata ca inclusiv acest eveniment le-a adus pe scena.
D-na Predoiu a explicat faptul ca editia din 2018 se intampla datorita feedback-ului extraordinar obtinut in urma editiei de anul trecut. Repetarea unui astfel de succes fiind astfel o responsabilitate, pentru organizatie, care-si doreste sa prezinte in acest an speakeri inspirationali din toate partile lumii, din domenii precum educatie, tehnologie, comunicare si sustenabilitate. D-na Maria Predoiu l-a invitat apoi in scena pe dl. Felix Tataru, Presedintele IAA Global.
Dl. Tataru ne-a spus sa ne imaginam cum ar fi sa locuim intr-un oras aglomerat, de 20 de milioane de locuitori, in care traficul e de zece ori mai blocat decat in Bucuresti. Sa traversezi un astfel de oras ti-ar lua probabil mai mult de jumatate de zi. Si sunt foarte multe astfel de orase in lume. Exista totusi o poveste a unui astfel de oras, in care branduri, agentii de comunicare si media si-au spus ca trebuie sa faca ceva, pentru a schimba situatia. Astfel ca au pornit o campanie pentru a convinge comunitatea, pentru a-si schimba rutina zilnica. Pentru a incepe mai devreme sau mai tarziu munca, ca scolile sa-si schimbe programul in functie de vecinatati si pozitionare, sa inceapa astfel mai devreme sau mai tarziu.
Aceasta este realitatea. Aceasta poveste a inceput anul trecut, iar orasul este Mumbai. Comunitatea care a pornit aceasta campanie este formata in jurul IAA India, dl. Felix Tataru salutand membrii acestei organizatii, prezenti in sala.
O alta poveste, invocata apoi pe scena, de data aceasta mai mult pentru invitatii straini, a fost cea pentru Magic Camp.
Exista o veche maxima africana “singur pot merge repede, impreuna putem merge departe.” Clienti, agentii si organizatii media, avem cu totii o resursa importanta, numita Creativitate, pentru a schimba lucrurile in jurul nostru. De aceea suntem aici, pentru doua zile de inspiratie, a mai continuat dl. Felix Tataru.
Pe 3 Octombrie IAA Global a sarbatorit 80 de ani de existent, iar IAA Romania 25 de ani. Pentru aceasta dubla aniversare dl. Tataru a invitat pe toata lumea la petrecerea organizata la Qreator, urandu-le inca o data speakerilor si invitatilor straini un calduros bunvenit.
Ca o parere personala, Creativity 4 Better a fost ca nivel de organizare si informatie peste evenimentul similar de anul trecut. Printre prezentari au fost atat chestiuni utile cat si exotice. In ambele situatii interesul audientei putea fi usor evaluat. Cand erau momente interesante, in prezentari, telefoanele erau utilizate pentru poze, unii luandu-si chiar si notite pe hartie. Cand nu, oamenii din sala isi mai verificau mail-urile, mai intrau pe Facebook. Cu alte cuvinte, in functie de numarul de ecrane aprinse, puteai vedea usor nivelul de interes fata de prezentare.
In spiritul relevantei, cu care WeInvent v-a obisnuit, vom trece in revista pe rand, in perioada urmatoare, cele cateva prezentari care ne-au atins sau intrigat deopotriva.
Prima de acest fel a fost cea a lui Marian Goodell – Founding Board Member and CEO @ Burning Man Project, care a spus povestea unui festival care aduna an de an mii de oameni, in desertul Nevada, populand astfel un oras vivant, prin arta si comunitati, in baza a 10 principii. Dintre acestea merita retinuta “exprimarea radicala de sine”.
Atunci cand veti vedea pe larg povestea Burning Man o sa spuneti si voi ca si mine ca-i o frumoasa nebunie. Nu e foarte clar de unde iau ei banii, pentru ca pare ca-s destul de multi acolo. Daca aflati voi, poate ne spuneti si noua.
A urcat apoi pe scena unul dintre speaker-ii pe care i-am asteptat cu mare interes. Tim Kobe este fondatorul Eight Inc., compania care a realizat primele magazine Apple. Din prezentarea d-lui Kobe a rezultat cat de important este, atunci cand ne intereseaza cu adevarat interactiunea cu shopper-ul, sa vedem ce poate el sa culeaga pe post de “human outcome”. Recunosc ca dupa asa ceva ne uitam si noi la MVcom, atunci cand incercam sa proiectam experiente memorabile, utilizand/implicand cat mai multe simturi.
Apropo de simturi si de viziunea asupra interactiunilor, i-am solicitat d-lui Tim Kobe un interviu, in exclusivitate, pe care-l vom prezenta curand. Deci si pentru asta ramaneti pe faza!
In prima zi a Conferintei, o alta prezentare interesanta a fost cea a Christinei Keller, Facebook & Instagram Creative Shop Leader – Europe. D-na Keller a avut o prezenta deosebit de tonica si a vrut sa ne convinga din prima clipa ca are un job minunat, deoarece conduce o echipa de oameni care au lucrat in Marketing si Advertising, pe diverse pozitii. Creative Shop-ul ajuta clientii si agentiile de creatie sa fie un pod intre Tehnologie si Creativitate. Ei iau idei de la clienti sau agentii si incearca sa le aduca in platformele lor, inclusiv in cele de messaging.
Asa cum am mai spus-o si cu alte ocazii, este fabulos cate informatii lasam despre noi in diverse platforme sociale si ce fac oamenii astia cu profilele noastre. Au fost mai multe chestii care ne-au retinut atentia, in prezentarea d-nei de la Facebook. De exemplu, stiati ca scroll-am, pe zi, fiecare dintre noi, echivalentul ca inaltime al Statuii Libertatii?! Pe larg despre prezentarea Christinei Keller vom reveni intr-un material viitor, pentru ca merita.
A urmat apoi pe scena Robbie Douek, President & CEO RFRSH Entertainment, care si-a propus sa ne lamureasca ce anume este esport-ul. Chiar, voi stiati ca se pot aduna mii de oameni pe un stadion, ca sa urmareasca “batalia” intre doua echipe de gamer-i profesionisti? Despre felul in care poate ajunge advertising-ul la acest gen de consumatori vom reveni intr-un articol dedicat, pe marginea prezentarii d-lui Douek.
Cea mai aplaudata prezentare a primei zile a conferintei Creativity 4 Better a fost de departe cea a d-lui Tal Ben-Shahar, Profesorul de Fericire. Sigur ca lucruri precum securitate emotionala, pozitivism sau prezenta le-am mai auzit, dar dl. Ben-Shahar le-a spus atat de frumos, parca jucandu-se mereu cu audienta, incat a castigat pe deplin publicul. Am fost prezenti si la intalnirea d-lui Tal Ben-Shahar cu jurnalistii, intr-un cadru mai restrans, si nu ne-am putut abtine sa nu-l intrebam despre importanta simturilor, mai exact a mirosului, in obtinerea unei stari de bine. Surpriza a fost cu-atat mai mare cu cat dl. Ben-Shahar parea ca asteapta intrebarea.
Dintre prezentarile celei de-a doua zi a Conferintei, care ne-a atras atentia, a fost cea a lui Fredrik Borestrom, Agency Development Partner Linkedin. El ne-a avertizat ca traim intr-un Univers cu o cantitate enorma de informatie. Atunci cand investim in Advertising ni se promite ca acesta targeteaza oamenii potriviti, cu mesajul potrivit. Cu toate astea, doar 3% dintre cumparatori spun ca publicitatea a fost relevanta pentru ei. Despre cum vede dl. Borestrom o abordare de succes, condusa de date, vom vorbi intr-un material viitor.
Dupa cum va asteptati, momentul de inchidere al Conferintei ne-a atras de asemenea atentia. Am vazut o Robin Wright “cu fata umana”, calda si foarte interesata de cauzele sociale si de lupta pentru cei multi si napastuiti.
Cinema-ul este foarte puternic atunci cand vine vorba despre experiente umane. Pana si chestiuni mai putin populare, despre existenta carora nu avem habar, le putem regasi in film. Cand esti o vedeta, cataret sau atlet, aceasta ajuta foarte mult pentru a-ti amplifica vocea, iar daca-ti gasesti niste ratiuni sociale pentru care sa merite sa te implici, atunci probabil ca asta se-ntampla si mai mult.
Nu in ultimul rand, avem responsabilitati si din pozitia de simplu consumator.
Categorii:Antreprenori, Campanii, conferinte, Evenimente, Neconventional, News, Online, Opinii, Uncategorized
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.