Alex Budin: „Ma simt norocos ca am sansa sa lucrez in fiecare zi cu oameni creativi”

Alex Budin este noul Head of Technology la MRM//McCann Romania. Cu o experienta de 8 ani in advertising, 20 de ani in software si tehnologie si 7 ani de experienta in electronica si robotica, Alex Budin si-a petrecut ultimii 8 ani la Londra si a ocupat diverse pozitii: Senior Software Engineer(MMT Digital), Lead Software Engineer si Creative Technologist (Cheil London) si Head of Technology la CP+B (Crispin Porter and Bogusky). A dezvoltat activari digitale pentru branduri precum Samsung, KFC, BBC, O2, Pearson, Coca Cola, Subway, Absolut Vodka, INFINITI, PayPal, Hotels.com. De asemenea, Alex a castigat la Cannes, la una dintre cele mai grele categorii-Inovatie, un premiu cu proiectul sau Samsung NX Rover. WeInvent a obtinut pentru voi un interviu in exclusivitate.

interviu de Romanita Oprea

AlexBudin

Cum ai hotarat sa faci pasul de a pleca la Londra?

Este o poveste foarte interesanta si poate putin distractiva. Eram in Timisoara, lucram pe cateva proiecte mari cu clienti din SUA. Intr-o seara am iesit la un pub cu un prieten si mi-am dat seama ca vreau o noua provocare, ceva nou. Mi-a placut intotdeuna sa invat ceva nou, sa experimentez si sa nu cad in rutina. Nu am plecat din motiv de lipsa de bani sau de proiecte, ci doar ma simteam plictisit.

Am hotarat ca peste 6 luni voi pleca in UK. Imi aduc aminte ca am zis si data de 5 mai (eram la sfarsit de noimebrie atunci). Pe 5 mai, dimineata, aterizam pe aeroportul Luton din Londra. Si asa a inceput o noua aventura.

Ai lucrat pentru doua agentii faimoase la nivel international – Cheil si Crispin Porter and Bogusky. Cum ai descrie aceste experiente?

A fost extraordinar. Sansa sa lucrezi cu clienti ca Samsung, Converse, Coca Cola, Turkish Airlines, Paypal, INFINITI  sunt foarte rare si mi-a placut la nebunie. Am avut sansa sa cunosc multa lume, sa colaborez cu persoane foarte creative si sa fac parte din proiecte care impingeau limitele tehnologiei. Cine nu si-ar dori asa ceva?

Nu pot spune ca a fost ceva usor. Multe zile si nopti de munca, dar atata timp cat faci ceva din placere poti pierde usor notiunea timpului, iar rezultatele sunt pe masura. 

Care sunt principalele aspecte pe care le-ai invatat / castigat in aceasta perioada?

Cred ca am invatat sa analizez totul mai in detaliu, sa pot sa imi dau seama daca ceva se poate face sau nu, doar auzind ideea, si sa pot sa stiu cu o marja de eroare destul de mica cam cat timp ar lua dezvoltarea acelei idei. Pe langa asta cred ca am invatat sa imi organizez mai bine timpul.

Cum a fost sa castigi la Cannes, la una dintre cele mai grele categorii-Inovatie, un premiu cu proiectul tau Samsung NX Rover? Spune-ne mai multe despre proiect,te rugam.

Niciodata nu am pornit un proiect cu ideea de a lua un premiu. Deci clar a fost ceva neasteptat.

Imi aduc aminte prima sedinta care am avut-o cu cei de la Samsung, in care au zis ca au o camera foto noua si doresc sa vina cu ceva inovativ de a scoate in evidenta functiile ei. Am plecat din sedinta, toti gandindu-ne cum vom putea face asta.

Eram obisnuiti numai cu activari cu telefoanele lor si nu cu camere foto. Am avut cateva sesiuni de brainstorming si era in perioada cand Mars Rover-ul trimitea imagini de pe Marte si ne-am adus aminte ca Samsung dorea foarte mult sa scoata in evidenta faptul ca NX Camera avea 4G si ca cineva care face poze le poate trimite la prieteni imediat dupa ce au fost facute. Acela a fost momentul de AHA!

De ce nu incercam noi sa construim un Mars Rover care trimite pozele de oriunde din lume si oricine, oriunde s-ar afla pe glob sa poata sa controleze acel rover si sa faca poze si sa le vada la calitatea lor originala, exact ca si cum ar fi acolo cu camera in mana?

A fost o idee nebuna, dar era ceva ce nu mai facusem niciodata si stiam ca nimeni nu incercase asa ceva. Asa ca am construit Samsung NX Rover, cu care am calatorit prin cele mai frumoase locuri din lume, si lumea putea sa controleze camera si robotul, sa experimenteze acele locuri. Am fost in locuri ca Islanda, Germania, Spania, Italia, pe scene de concerte.

In Roma, imi aduc aminte ca am urcat robotul pe un hotel, pentru ca ne-a placut cum se vedea apusul de acolo si am vrut ca si lumea sa poata sa vada asta.

Tehnologic a fost un efort imens, dar l-am dus la bun sfarsit. Imi aduc aminte ca la acest proiect am dormit o saptamana intreaga la birou, numai pentru ca era un proiect atat de intersant si nu puteam sa plec, sa ma gandesc la altceva.

Este unul dintre proiectele de la care am invatat cel mai mult si m-am distrat cel mai mult pe parcursul lui.

Ce impact a avut ulterior castigarea acestui premiu in cariera ta?

Cunostintele acumulate de-a lungul proiectului si prieteniile facute in timpul lui si curajul de a impinge limitele tehnologiei in proiecte cred ca au avut cel mai mare impact. 

Care este telul tau profesional?

Sa continui sa fac ceea ce iubesc, si sa o fac zambind. Asta este tot ce conteaza. Ma simt norocos ca am sansa sa lucrez in fiecare zi cu oameni creativi, plini de viata si doritori de a aduce o schimbare in bine. Deja nici nu mai fac job-ul meu ca pe un job, pentru ca face parte din mine si fac ce fac cu placere.

Ce te-a determinat sa te intorci in tara si de ce in echipa MRM//McCann Romania?

Exact ce m-a determinat si la plecare, dorinta de a incerca ceva nou, ceva mai creativ, un loc in care nu exista frica de necunoscut, un loc unde a incerca sa faci ceva indraznet este la ordinea zile. Locul asta pentru mine este MRM//McCann Romania. M-a atras mult energia de aici, dorinta de a transforma imposibilul in posibil. Si asta planuiesc sa facem impreuna aici.

Care au fost primele decizii pe care le-ai luat din noua functie?

Una dintre primele a fost sa ne concentram sa cream prototipuri, ideilor ce vrem sa le prezentam clientilor, sa poata avea ceva tangibil cand ne vedem cu ei. Planul este sa fim putin mai indrazneti in ceea ce priveste ideile noastre pe parte digitala.

Ce iti propui pentru agentie in perioada 2018-2019?

Ideea este de a impinge cat mai mult limitele tehnologiei pentru clientii nostrii, sa lucram mai agil in echipe mixte si sa incercam sa transformam imposibilul in posibil.

Cum ai resimtit tu intoarcerea in tara?

Departe de tara nu cred ca am fost niciodata, dar dupa 7 ani acolo clar a fost un impact destul de mare. Imi lipseste mult infrastructura de acolo si tehnologia care in UK este prezenta in fiecare aspect al vietii, dar cred ca lipsa acestor lucruri aici face totul mai interesant si deschide foarte multe opotunitati. Oriunde in lume, schimbarea vine incet si nu este ceva usor de digerat de nimeni, niciodata, dar noi, romanii, ne adaptam usor si trecem peste toate.

Care ai spune ca sunt diferentele principale intre publicitatea din Romania si cea din UK? (in afara bugetelor)

Lucrurile se misca mult mai repede aici, si asta imi place cel mai mult. Este si mult mai usor sa vii cu creatie proactiva si sa incerci sa rezolvi o problema de business, pe care un client o poate avea dar poate nu isi dau seama ca o au. As putea spune ca natura noastra, ca romani, face industria de advertising de aici sa fie mult mai dinamica si mai bogata decat oriunde altundeva. Si cred ca asta vine si din nevoia noastra de a face mult bine si de a schimba lucrurile in bine.

Cat de important este impactul si aportul tehnologiei in proiectele pe care le dezvolti acum in agentie?

Destul de mare as spune, incercam foarte mult sa impingem limitele tehnologiei si sa oferim clientilor experiente digitale cat mai inovatoare. Intrebarea pe care incerc sa o pun de fiecare data cand apare ceva nou in orizonul tehnologiei este: cum putem folosi asta sa rezolvam o problema si sa producem un impact vizibil pe piata din Romania? Ce nu imi place este sa folosesc tehnologia doar de dragul de o folosi, totul trebuie sa aibe un scop bine definit si sa vina ca o extensie a ideii creative. 

Cum te mentii la curent cu noile trenduri in domeniu? ( ce citesti, la ce cursuri iei parte,etc)

In general sunt 3 canale din care imi obtin informatile. Twitter, pentru ca stiu ca tot ce apare in feed este de la persoanele pe care le urmaresc si sunt sigur lucruri care ma intereseaza, grupuri de Facebook dedicate tehnologiei si Reddit, care este un tool nelipsit din viata mea. Cam asta ar fi sursele de informatie din online, iar in offline deobicei ma duc la meet-up-uri sau la o bere cu like-minded people 🙂