The new little black dress: bunul simț

articol de Cristina Enescu Aky

Simțul cel bun este the new sexy. The new cool. The new style.

Pentru că e (tot mai) rar și (tot mai) la mare căutare. Ca orice „marfă” de preț și în ediție limitată, deci, bunul simț devine din ce în ce mai atractiv. Pe această idee mizează noul clip de promovare al brandului Fashion Days, produs de Papaya Advertising: un cocktail surprinzător de modă, statement de stil, senzualitate și o doză substanțială de bun simț ambalat foarte atractiv.

Moda este întotdeauna o declarație de principii și de putere, o atitudine, un mod de gândire, de exprimare și de comunicare. Iar cel mai interesant este când comunicăm despre lucruri ce ne preocupă pe mulți, din ce în ce mai mulți, despre trenduri de gândire și comportament, despre cum vedem lumea în care trăim și cum ne influențează ea pe noi. În asta constă poate farmecul acestui video: pornește de la, respectiv ajunge în final înapoi la un brand de fashion dar între timp vorbește și despre multe alte lucruri care atrag dincolo de orice opțiuni de modă sau stil vestimentar.

Clipul Fashion Brands pune așadar pe tapet dintr-un foc câteva din aceste subiecte hot ale cotidianului nostru: bunul simț înțeles ca luare de poziție față de cei care sfidează; ideea că fiecare dintre noi modelăm lumea dimprejurul nostru chiar și prin gesturile aparent cele mai mici; transformarea relațiilor de forță și de comunicare dintre sexe; evoluțiile conceptelor de frumusețe, atractivitate, sex appeal. E nu doar un material publicitar bine conceput și cu o livrare bine croită, dar și o mostră de food for thought inteligent și de impact. Poate brandul de fashion nu va deveni opțiunea tuturor celor care vor vedea acest video, însă cu siguranță vor fi destui cei care vor rezona cu ideea de „ajunge, nesimțirea – de orice fel, și în orice context – nu e ok”.

Adelina Pestrițu incorporează aici arhetipul femme fatale a zilelor noastre: sexy prin stil și atitudine, smart, independentă și mai ales extrem de conștientă de ceea ce e ok sau nu împrejur, care știe să taxeze astfel de lucruri în cel mai atrăgător mod: cu stil. E un gen de feminitate foarte empowered foarte pe gustul nostru contemporan, pentru că se adresează doar la un prim nivel ochiului și pohtei estetice a bărbaților; în realitate ea incită partea de sapiofilie din noi (cea care se simte atrasă de inteligență, mai mult decât de aspectul pur fizic). 

„Poți fi zeița care se ivește în mijlocul muritorilor de rând. Poți fi imposibilul care își creează drum către posibil. Sau filmul în care toți ar vrea să joace dar nu primesc niciodată vreun rol. Și poți fi și palma dată dobitocului care crede că strada e coșul lui de gunoi.

Iar asta nu te costă nimic.”

Fashion Days. Totul despre bun gust. Și bun simț.”

Sloganul din final zgârie însă ceva din sclipirea clever a spotului. Bunul gust și bunul simț nu se pot regăsi „cu totul” într-un concept sau site de modă, doar despre asta și e vorba aici: stilul nu te costă, nu ține de fashion, dar fashion-ul susține stilul, îi dă forme și mesaje vizibile. Una peste alta, clipul regizat de Hypno pentru Papaya Advertising își depășește lejer obiectivul de promovare a brandului și are șanse bune de a deveni viral și a rămâne memorabil.