Webecom, magazinul de magazine online, la aniversare

Valentin Manescu, fondatorul Webecom, antreprenorul din spatele celor peste 700 de magazine online, finalizate in cei 12 ani pe care-i aniverseaza in aceasta saptamana, intr-un interviu cu Marian Costache.

IMG_4835

Cine este Webecom si cine este Valentin Manescu?

Am fondat Webecom pe vremea cand aveam 18 ani. Initial am avut propriul meu magazin online iar mai apoi am inceput sa ofer solutii pentru piata de e-commerce din Romania. Lucrand, mi-am dat seama de oportunitatea de a oferi o solutie integrata si am inglobat apoi servicii atat de design cat si de gazduire de magazine online, creare de site-uri, precum si alte servicii conexe, pentru ca toate aceste sisteme informatice sa functioneze in conditii optime.

Deci la inceput Webecom a fost un operator de magazin online?

Da, era printre putinele business-uri pe care puteai sa le faci cu bani putini, cu o investitie minima. La vremea respectiva eram absolvent de liceu, tocmai ma inscriam la facultatea de Marketing, imi doream sa am propria firma si propria activitate, sa nu fiu un simplu angajat. Am si refuzat un post la Emag pentru un job de programare, la momentul respectiv, pentru a infiinta Webecom. Am continuat sa dezvolt business-ul asta in timpul facultatii si mai apoi in timpul masterului. Fugeam de la scoala si ma duceam sa cumpar marfa pentru a-mi aproviziona magazinul, confirmam comenzile de pe telefon, in pauza. Pe vremea aceea existau niste smartphone-uri cu Windows Mobile, care erau “ceva”, pentru momentul respectiv. Prin urmare, in primii ani mi-am coordonat afacerea de unul singur, mai mult de la distanta si din miscare.

Ulterior mi-am continuat studiile, am descoperit o oportunitate si la Politehnica si acolo am facut un Master de Antreprenoriat, Ingineria si Managementul Afacerilor. In acest moment urmez cursurile doctorale ale Scolii Doctorale de Antreprenoriat, Ingineria si Managementul Afacerilor in cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti. Incerc cumva sa imbin utilul cu placutul si sa fac ce-mi place, in timp ce ma si pregatesc pentru lucruri mai complexe.

Webecom este prima ta iubire, prima ta companie?

Da. N-as putea spune ca si primul startup, pentru ca pana sa am firma am realizat site-ul telgsm.ro , care informa despre specificatiile telefoanelor mobile. Acolo am inteles pentru prima data cu-adevarat care este valoarea publicitatii, de ce este ea necesara si cum poate fi monetizata. Telgsm a sustinut cativa ani buni cateva activitati din firma, care erau la inceput si nu livrau suficient venit. Toata lumea stie ca un business nu porneste peste noapte si dureaza cativa ani pana cand sa ajunga la breakeven.

Ce varsta are Webecom?

Saptamana aceasta implinim 12 ani de activitate si vom finaliza magazinul cu numarul 700. S-au schimbat foarte mult lucrurile in Romania din 2005 si pana astazi, cand vine vorba de comertul online. Acesta este inca subdezvoltat la noi dar s-a schimbat abordarea de vanzare. De unde la inceput vindeam un site de prezentare cu posibilitatea de a plasa comanda, acum vindem un magazin online complet, prin serviciul pe care industria il numeste creare magazin online la cheie.

A fost foarte greu la inceput, dar am avut oameni care au avut incredere in noi, multi dintre ei sunt si in ziua de azi clientii nostri, cu magazine facute acum multi ani si care inca functioneaza, ceea ce este o chestie fantastica. E minunat sa vezi afaceri de familie, afaceri pornite de la zero, care si-au construit toata activitatea in jurul unei platforme, care le-a permis vanzarea online fara comisioane si fara dependenta de alte sisteme mai mari.

Pentru tine un magazin online e doar o “taraba”?

Prezenta produselor intr-un magazin online este deja o necesitate pentru orice om de marketing. Un brand are nevoie de prezenta online iar prezenta online trebuie sa fie insotita si de un magazin online, de unde oamenii pot cumpara produsul respectiv, pentru ca altfel lucrurile se intorc impotriva afacerii precum un boomerang.

Intr-un magazin online se pot aduna foarte multe date de marketing, atat de multe incat uneori sunt greu de gestionat. Acest lucru este posibil prin sistemele consacrate cum este Google Analytics si Google Analytics E-commerce dar si prin unele inovative, dezvoltate intern. E o chestie foarte interesanta, Google are un portofoliu foarte mare de solutii de analiza, de publicitate, de orice altceva dar ii lipseste ceva, intentionat zic eu, adresa IP. Nu am vazut ca in tool-urile utilizate intr-un magazine online Google sa se dea de foarte multe ori referinte la IP-urile respective si asta tocmai pentru a controla si a tine clientul captiv.

Folosim sisteme consacrate pentru lucrurile uzuale, dar pentru a face doi pasi inaintea concurentilor, ca pana la urma asta trebuie sa faca omul de marketing, trebuie folosite tool-uri specifice. Putem vedea inclusiv o inregistrare video a fiecarui utilizator care s-a plimbat pe site, modul in care a interactionat cu un anumit element/buton, o harta numita hit map, etc..

Cine sunt clientii Webecom?

Sunt client variati, din foarte multe domenii si din industrii diferite. Plecam de la oameni care au o intreprindere mica cu 2-3 angajati, sau poate sunt chiar singuri in companie, oameni din corporatii care au inceput sa-si dezvolte un magazin online dupa program, ajungem la firme care deja au o afacere care functioneaza si aveau nevoie de deschiderea spre vanzari online. Acum imi vine in minte un magazin online de benzi adezive. Este vorba de un client de-al nostru, care vinde benzi adezive si furnizeaza solutii pentru activitatea de productie. Ajungem si la cateva branduri mari cunoscute, care au ales acum cativa ani sa-si deschida un magazin online.

Oamenii din spatele magazinelor au diverse ocupatii si au in general caracteristici demografice diferite. Vorbim de oameni care locuiesc in afara tarii si vand in tara, de oameni care sunt in tara si vand in afara tarii si/sau in tara, etc.

Cred ca asta se intampla in primul rand pentru ca este comod. Cine isi face un magazin online poate sa-si impuna propriile reguli, incat sa fie confortabil cu afacerea pe care si-o creaza.

Cum poate fi definit momentul actual pentru piata romaneasca de e-commerce?

Comertul online creste in Romania in fiecare an, asta o stie toata lumea. Tind sa cred ca este unul dintre cele mai curate segmente din economia romaneasca. Numarul de magazine online nu creste insa foarte mult, pentru ca probabil nu suntem inca pregatiti sa facem antreprenoriat in Romania.

Venim dintr-o perioada in care nu aveam atat de multe libertati si nu stim inca sa ne asumam un risc corect. Daca nu ne asumam un risc corect si controlat avem foarte multe sanse sa esuam. Numarul de magazine se pastreaza oarecum constant, din punctul meu de vedere, deoarece intra multi in piata, dar o mare parte dintre ei ies. Pe de alta parte, un anumit segment din piata e-commerce din Romania este subventionat cu investitii mari, care nu genereaza profituri. Acestia din urma concureaza cot la cot cu magazinele mici care abia intra in piata, mentinand o presiune constanta.

Daca spre exemplu am, ca firma noua, un contract de distributie voi avea marea surpriza ca atunci cand ma duc la unul dintre viitorii mei concurenti sa cumpar produsul, sa-l cumpar la un pret mai mare decat pretul pe care mi-l da distribuitorul lui. Pe anumite segmente de piata se intampla lucrul asta. Drept consecinta afacerile incep sa se orienteze spre anumite nise.

Care sunt problemele cu care se confrunta clientii Webecom?

Problema cea mai mare pe care o constientizeaza toata lumea este data de personal. Personalul pe care trebuie sa-l angajeze intr-un magazin online. Cei care au deja o experienta in piata si au o pozitie buna, dar nu extraordinara, la un anumit moment simt ca se lovesc de un prag pe care nu il pot depasi. Vorbim aici de firme care au deja cifre de afaceri de sute de mii de euro.

La un moment dat simt ca nu mai pot creste si asta nu pentru ca nu mai poate piata ci pentru ca le este foarte greu sa gestioneze business-ul din perspectiva lipsei de personal calificat. Inclusiv pe partea de marketing un magazin online, chiar daca lucreaza cu o agentie online full service, trebuie sa aiba un spate un om specializat, care sa poata tine legatura in conditii de eficienta cu furnizorul sau de servicii. Trebuie intotdeauna sa ai un om de marketing intern. Acesta poate ca e mai important uneori chiar decat managerul. Asta este opinia mea in raport cu clientii/partenerii cu care colaboram, deoarece serviciul de creare magazin online il asiguram integral.

Cum vezi magazinele online in viitor? Cum vezi impactul realitatii virtuale asupra lor?

Tendintele pentru dezvoltarea unui magazin online vor fi foarte variate pe viitor. Vorbim deja de sisteme de inteligenta artificiala, de realitate virtuala, de internet of things. Problema este ca acestea sunt tehnologii foarte atragatoare dar si foarte complexe. E foarte probabil sa existe niste proiecte pe realitate virtuala care vor fi eficiente dar nu vor fi de masa. Pe inteligenta artificiala, vom avea la un moment dat roboti care sa vorbeasca cu noi fluent, pentru a ne furniza un produs. De regula toate aceste inovatii apar la un nivel de utilizare adaptat celor ultra specializati, dupa aceea se inoculeaza de catre omul de marketing ideea, explicandu-se avantajele, se taie mai apoi cam jumatate din inovatie si cealalta jumatate, care se sedimenteaza, devine populara.

#amazon

Ma gandesc acum la conceptul de magazin fizic a lui Amazon, care vrea sa ne ofere posibilitatea de-a intra acolo ca intr-un supermarket local. Ne-am lua produsele de pe raft, fara sa le scanam pentru ca sunt deja tag-uite prin RFID si in momentul in care am iesit pe usa magazinului suntem automat facturati din telefon si plecam linistiti acasa. Castigam timp, nu mai stam la casa, stim exact ce-am cumparat, nu mai avem nicio bataie de cap. Chestia asta cred ca se putea implementa si acum 20 de ani, cu un minim de efort, dar pana nu a devenit RFID-ul o tehnologie cunoscuta si apreciata, nu s-au pus rotitele in miscare. La fel ca si in cazul masinilor electrice. Motorul electric e inventat de o gramada de timp. Abia acum devine popular, pentru ca acum i-a venit momentul.

Tendinte sunt multe si de aceea incurajez fiecare client ca in momentul in care are un proiect nou orice tendinta, de orice tip, pe care o identifica si o considera necesara, s-o puna in practica si sa vada daca functioneaza. Acesta este drumul catre o diferentiere reala si corecta!

Ce sfat ai da cuiva care se gandeste sa-si lanseze propriul magazin online?

Un magazin online are o structura de business destul de didactica. In momentul in care ai facut un magazin online poti sa faci si un business de furnizare de servicii online, poti sa faci si un magazin fizic, poti sa te prezinti si in retail, ai foarte multe oportunitati ulterioare. Totul incepe de la a sti ca vrei sa furnizezi un produs sau serviciu in piata si de la faptul ca ai incredere in propria idee. Restul este dat de multa munca si trebuie testat fiecare lucru care nu merge corespunzator.

2 răspunsuri »