Absolventa de Management la ASE, a trecut de la pasiunea pentru banking si dorinta de a lucra in domeniu, la o frumoasa cariera in PR care ii aduce zilnic zeci de satisfactii profesionale. Timp de 7 ani jumatate a fost Head of Advertising and Events in cadrul departamentului de comunicare al BRD, pentru ca apoi sa se dedice PR-ului de agentie mai intai la the group si ulterior la GolinHarris (actual Golin). Din august 2012, Raluca Zamfir conduce propria agentie de PR – RAN Communication.
Am discutat despre pasii in cariera, teluri, provocari, diferente in industrie de comunicare, evolutie, precum si pandemie si adaptare.
un interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness
Ce inseamna pentru tine PR-ul si comunicarea?
Eu vad comunicarea ca pe un fir invizibil care ne leaga pe toti, atat la nivel personal, familial, cat si in viata sociala, profesionala. Cum tragi un pic de fir intr-o directie, se modifica automat ceva si la celalalt capat, cu alte cuvinte are loc o transformare, o schimbare. Iar PR-ul este haina formala a acestei transformari, cand, cu buna stiinta, vrei sa transmiti ceva cuiva, sperand intr-un anumit efect, rezultat. Nu vad in abordarea aceasta romantism, cum poate ati fi tentati sa credeti, ci extrem de mult pragmatism, comunicarea buna presupune organizare, atentie, eficienta.
Lasand la o parte aspectul tehnologic si evolutia social media, cat de diferita era industria de comunicare cand ai intrat tu in ea?
Imagineaza-ti ca prima data cand am luat contact cu industria aceasta lumea inca mai folosea faxul, aveam obiceiul sa trimitem invitatii prin fax. Si faceam zilnic revista presei pentru management fara sa avem o agentie care sa ne livreze zilnic in format electroni toate subiectele de interes. Rad colegele mele mai tinere, cand le povestesc. Acum comunici si interactionezi mult mai usor, totul se face pe mail si pe telefonul mobil sau chiar pe retelele de socializare.
Deci e clar ca noile tehnologii nu numai ca ne-au schimbat complet viata, dar au rescris si felul in care comunicam si ne adresam. Suntem mult mai putin formali astazi, s-a ajuns chiar la o extrema, cand esti prea politicos risti sa devii ridicol si sa fii luat peste picior.
Ce s-a mai schimbat? Inainte vindea realitatea. Acum povestea este esentiala, modul cum impachetezi mesajul, eforturile sunt mai mari pentru a fi vizibil in media si pentru a capta publicul. In plus, presa era mai numeroasa si nu era nici atat de pregnanta diferenta agentie – presa, eram mult mai apropiati, vorbeam si ne sfatuiam mai mult, ne intalneam periodic. Acum relatia este diferita, fiind mai tranzactionala. Consumul media este diferit acum si sunt alte mai multe medii de informare.
Ce ai spune ca s-a pastrat de atunci?
S-a pastrat o anumita disciplina a muncii. Multi reduc PR-ul la urmatoarea imagine: stai cu laptopul la cafenea si dai mailuri. Sigur ca poti face asta, e un domeniu care permite acest gen de flexibilitate.
Insa e important de stiut ca in spatele acestei aparente relaxari ziua in amiaza mare se ascunde o disciplina serioasa a muncii care inseamna, in primul rand, foarte multa organizare si capacitatea de a reprioritiza mereu ce ai de facut in functie de ceea ce apare. Iar asta nu e pentru oricine, e un stres sa poti fi mereu in actiune si sa schimbi mereu cursul dupa cum dicteaza evenimentele sau clientii. Deci as putea spune ca pe langa disciplina muncii s-a pastrat si presiunea de a livra rezultate, care cred ca este chiar mai mare acum, tinand cont de contextul actual.
Ce te-a atras cel mai mult?
Munca repetitiva si statica la birou nu mi-a plăcut niciodata. Meseria asta mi-a venit manusa, agenda mea zilnica nu a aratat niciodata la fel, fiecare zi fiind unica, cu provocarile ei. Imi plac oamenii, imi place sa comunic, sa fiu mereu in miscare, sa tin pasul cu tot ce e nou, sa cunosc multa lume, deci ce altceva puteam face?
Ce m-a atras cel mai mult la acest domeniu e faptul ca se afla in continua schimbare si evolutie, nimic nu e batut in cuie, e mereu loc de inovat. Iar eu sunt genul de om care are nevoie de provocari, imi plac proiectele noi. Această profesie m-a invatat ce înseamnă munca, implicarea, dedicarea dar, mai ales, m-a ajutat sa descopar oameni speciali cu care am legat relatii de lunga durata si dragi mie. Deci sunt un om norocos pentru faptul ca ma aflu in locul unde ma simt cel mai bine.
Ce nu ti-a placut?
Ceea ce mi-a displacut dintotdeauna este lipsa de recunostinta. Am intalnit oameni care au apelat la mine in situatii de criza si pe care i-am scos la lumina si care nici macar nu mi-au multumit. Iar pentru mine a multumi cuiva este foarte important, e o forma minima de respect pentru timpul consumat,pentru atentie si munca.
Daca ar fi sa te intorci in timp, ai schimba ceva?
Orgoliul din mine rar m-a lasat sa arat celor din jur ca greseam. Dar acum realizez ca nu as fi ajuns niciodată acum, aici, daca nu invatam din greseli, caci toate mi-au oferit o încredere mult mai mare in mine si m-au invatat ceea ce cartile nu ii spusesera niciodata.. Nu as mai pune atata presiune pe mine, as lua lucrurile un pic mai relaxat. Acum stiu, prin prisma experientei acumulate, ca uneori lucrurile nu merg asa cum vrei si oricat ai incerca sa le imprimi o directie, pur si simplu nu reusesti. In situatii de genul asta e bine sa te adaptezi, sa te lasi dus de val cum zic americanii, go with the flow.
Cum iti gasesti azi motivatia, chiar si cand este greu?
Nu am avut niciodata probleme in a-mi gasi motivatia, sunt ca structura o persoana motivata, pasionata de ceea ce fac. Orice zi noua imi creste motivatia pentru stiu ca aduce noi provocari si proiecte, noi idei, intalniri, noi oameni.
Care sunt cele mai dificile aspecte din a fi femeie antreprenor in Romania? Dar si cele mai placute?
Nu cred ca e mai greu pentru o femeie antreprenor decat pentru un barbat, nu as face aceasta diferenta. As spune ca e dificil sa fii antreprenor in Romania. Nu este pentru oricine antreprenoriatul.
Cel mai placut aspect este cu siguranta libertatea de a alege si a lua propriile decizii, sa vezi ca ideile tale dau roade, ca ai investit timp, energie, bani, efort si ca, in sfarsit, vezi rezultatele. In plus, e minunata senzatia ca ai reusit sa construiesti o echipa puternica, talentata, autonoma. Iar eu ma pot lauda ca am alaturi de mine oameni pregatiti si dornici sa se dezvolte. Am avut sansa să fac ceva care imi place, care mi se potriveste si pentru care eram pregatita,ceva ce mi-am dorit mereu: sa creez, sa construiesc si sa dezvolt, sa aduc partenerilor o valoare reala adaugata pentru afacerile lor.
Care au fost cele mai importante aspecte pe care le-ai invatat si luat in considerare inainte de a lansa propria agentie?
Poate cel mai important aspect invatat in aventura aceasta antreprenoriala a fost sa raman mereu deschisa oportunitatii si noutatii, sa ma feresc de punctul acela in care ajungem inevitabil cu totii in care credem ca am invatat tot ce se putea. Aici incepe autosuficienta, iar eu consider ca autosuficienta e un mare dusman al inovatiei si creativitatii. Asa ca am pornit la drum cu gandul ca nu ma voi opri nicicand din a invata. Si asta fac de ani buni. Orice proiect nou, orice intalnire, orice reusita si, mai ales, orice esec, toate sunt ocazii de a invata despre tine, despre meserie, despre tine in raport cu altii, despre limite etc.
Ce am mai luat in considerare: ca e important sa imi construiesc o echipa puternica cu care sa rezonez, in care sa gasesc voci diverse, care sa stie sa sustina un argument, sa critice, sa laude, sa nu se teama de esec, sa creasca si sa evolueze si sa aplic un stil de lucru diferit de ceea ce testasem. De la inceput am lucrat de oriunde, fara sa ne formalizam si am ales sa nu ne blocam in proceduri si multe reguli. Am vrut ca RAN Communication sa fie un loc unde sa muncesti cu placere.
Apoi, al treilea aspect important a fost sa invat sa fiu flexibila, atat cu mine, cat si cu tot ce vine din exterior, de la clienti, proiecte, pana la contextul social. Cu cat esti mai flexibil, cu atat e mai usor sa rezolvi provocarile noi.
Cand ai lansat Ran Communication ce ti-ai propus de la agentie?
Sa devina un reper in industrie, sa fie in topul agentiilor si sa fie un nume distinct, care sa se remarce prin solutiile originale, inovatoare, prin rezultate si nu prin importarea unor modele testate deja de altii. Si sa fim altfel. Livram mai mult decat am promis. Nu ne formalizam si suntem mereu aproape de clienti.
Cum au evoluat planurile, si agentia, in timp?
Am evoluat asa cum am sperat – step by step, fara sa trisam. Am mentinut trendul crescator in toti indicatorii unui business bun: sa avem clientii fericiti, angajatii motivati si sa ne bucuram de roadele muncii noastre. Suntem recunoscuti pentru solutiile strategice bune, pentru creativitate, consistenta, eficienta si executii inedite. Ne respectam clientii si acesta este si motivul pentru care nu refuzam sa ne implicam indiferent de ora sau zi. Expertiza si serviciile de comunicare se pot cumpara, dar nu si implicarea echipei, iar la RAN Communication oamenii fac diferenta.
Cat de mult v-a afectat sau nu pandemia? Cum v-ati adaptat?
Avand o echipa inchegata si unita si fiind obisnuiti sa lucram de oriunde, adaptarea a fost relativ usoara. Chiar daca eram ingrijorata si aveam multe nopti nedormite, am transmis echipei numai vorbe de incurajare, fara panica, fara discutii inutile si care nu ajutau. Important era sa gasim solutii si sa anticipam ce urmeaza. Uitandu-ma in urma, ma mir cum de a decursul totul atat de bine.
Din perspectiva proiectelor, multe campanii s-au anulat, amanat sau s-au mutat in online, cativa clienti si-au oprit activitatea temporar. A fost un an dificil si provocator, atat pentru noi, cat si pentru clientii nostri.
A fost un an in care am muncit intens, mult mai mult, au fost multe situatii care au necesitat viteza de reactie si exploatarea unior oportunitati. Consultanta, comunicarea de criza, comunicarea interna si campaniile social media au fost constante si ne-au solicitat toate resursele. Am avut ultimul eveniment inainte de pandemie in data de 11 martie si prima conferinta de presa cu prezenta fizica in data de 15 mai 2020 … asa ca nu ne-am plictisit. Ne-am reintors la birou cu dor si energie in luna iunie a anului trecut si ne-am propus sa vedem numai jumatatea plina a paharului.
Cum ai caracteriza industria de comunicare din Romania in 2021?
In plina adaptarea si reasezare. Si in continua schimbare, cu multi jucatori, cu mult focus pe online, social media.
Ce iti propui pentru 2021-2022?
Sa mentinem portofoliul actual de clienti, sa dezvoltam un proiect al agentiei care sa valorifice experienta acumulata si sa ne extindem tactic.
“Viata este ca mersul pe bicicleta. Pentru a-ti mentine echilibrul trebuie mereu sa pedalezi,” spunea Einstein. Imi place mersul pe bicicleta, asa ca imi propun sa pedalez cu energie si perseverenta inainte pentru a avea un timp foarte bun la finalul traseului.
Care au fost cele mai importante campanii / proiecte realizate in agentie?
Anul trecut am avut de facut o prezentare pentru un pitch si atunci am realizat cate proiecte frumoase am implementat in de-a lungul celor aproape 9 ani. Am realizat sute de campanii frumoase, alături de echipa și de clienții agenției si toate sunt importante.
Îmi vin acum în minte „Sunetul Avincis” unde invitatii au fost plăcut surprinsi sa faca parte dintr-un proiect inedit: sa asculte in interpretarea inegalabila a lui Alexandru Tomescu si Omar Massa, un numar de 8 melodii, sa deguste vinurile pereche AVINCIS si sa savureze un meniu special, „New Fitness Diva” care promova frumusetea naturala obtinuta printr-un stil de viata activ si sanatos, campania care ne-a pus la mare incercare prin amploarea sa – 5 săptămâni, 5 locatii, 5 evenimente, 250 de înscrieri, 10 finaliste, 1 mentor, 5 vedete si 2 castigatoare.
Apoi deschiderea multiplexului Cinema City de la Mega Mall care ne-a solicitat resursele creative, un eveniment cu peste 400 de invitati si multe actiuni de implementat intr-o singura zi – de la conferinta de presa, activari si pana la sesiuni foto si entertainment inovativ. Ma opresc aici pentru ca ar insemna sa nu mai termin. Am muncit mult si nu ne-am laudat si poate ar fi trebuit.
Cum te-ai auto-caracteriza in doua fraze?
Sunt o persoana dinamica, nonconformista, increzatoare, inventiva, generoasa, perseverenta, eficienta, onesta, adaptabila, cu simtul umorului prea dezvoltat, curioasa si extrem de pasionata de ceea ce fac.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.