Capace de sticla din scutece… folosite?

articol de Cezar Baciu

Carrefour, Pampers si TerraCycle lanseaza impreuna un proiect pilot, in regiunea pariziana, privind  colectarea si reciclarea scutecelor pentru copii. In acest proiect parintii care doresc vin si arunca scutecele uzate (toate marcile!) intr-una din pubelele conectate instalate in cinci hipermarket-uri Carrefour, pentru a fi reciclate. Practic, se foloseste aplicatia mobila de reciclare Pampers pentru a gasi cel mai apropiat „cos de gunoi”, verificând daca pubela este disponibila si nu este plina. Se duc apoi la magazin si se depun in pubelele identificate de aplicatie. Prin activarea bluetooth-ului si folosirea aplicatiei, se declanseaza deschiderea recipientului si astfel se depun scutecele folosite în el.

Etapa de testare, desfasurata din 31 mai pana la sfarsitul lunii noiembrie 2021, va oferi date pentru a evalua fezabilitatea unei implementari la scara mai mare. La sfarsitul testului, scutecele colectate vor fi reciclate pentru a le oferi o a doua viata. De exemplu, celuloza reciclata este utilizata pentru confectionarea mobilierului, in timp ce plasticul reciclat poate fi utilizat pentru fabricarea capacelor pentru sticle sau a cosurilor de gunoi pentru scutece.

#atitudini

Ca un indicator al magnitudinii potentiale a initiativei, 11 milioane este numarul de scutece pentru copii utilizate in fiecare zi in Franta.

Inca nu este anuntata nicio extindere a initiativei la categoria de scutece pentru adulti si, de asemenea, nu s-au explorat sau masurat atitudinile consumatorilor cu privire la posibilitatea de a bea dintr-o sticla al carei capac a fost realizat din scutece folosite.

Desi la prima vedere o initiativa laudabila, nu pot sa nu ma intreb totusi daca si unde este limita reciclarii, si ma tem sa ma gandesc daca nu cumva urmeaza la rand reciclarea hartiei igienice. Caci pare a fi un alt semn al unei corectitudini politice duse la extrem, care uneori frizeaza absurdul (precum recenta decizie a UE cu privire la dreptul barbatilor de a naste). In pofida dorintei noastre, a tuturor, de a face mai putine deseuri si de a trai responsabil, unele gunoaie pe care le producem sunt pur si simplu jetabile, si mai putin reciclabile.