Costin Cocioaba (INCA): „ Din estimarile personale, piata a crescut si cu pana la 100% in utimii 3 ani”

GroupM Romania, liderul global de management al investițiilor în media si parte din WPP Group, a lansat INCA, o platforma dedicata managementului campaniilor cu influenceri, în premiera în Romania. Costin Cocioaba este INCA Romania Lead. Romania este a doua piata din CEE, dupa Polonia, in care WPP lanseaza INCA, o platforma de care poate beneficia orice client din piata si care va oferi suport tuturor agentiilor de media, creatie si PR din cadrul WPP Group.

Am vorbit cu Costin Cocioaba despre piata de influencer marketing din Romania, influenta pandemiei, precum si despre INCA si ce isi propune ea pe piata locala, clienti, tehnologie, inteligenta artificiala si multe alte aspecte interesante.

un interviu de Romanita Oprea

De ce ati considerat ca acum este momentul oportun pentru lansarea INCA in Romania?

INCA este un produs care opereaza si a fost deja validat in 25 de piete ale WPP. Romania este una dintre pietele in care campaniie cu influenceri eu devenit indispensabile in mixul de marketing, iar industria locala are nevoie de solutii bazate pe tehnologie care sa imbunatateasca din toate punctele de vedere implementarea si eficienta campaniilor.

Cu ce se diferentiaza INCA de alte companii care lucreaza si manageriaza campanii cu influenceri?

INCA ofera neutralitate din punct de vedere al planningului (selectia creatorilor de continut), crescand astfel eficienta si diversitatea campaniilor. In plus, automatizeaza flow-ul unei campanii cu influenceri, de la simplificarea intregului proces comercial, pana la timpii de implicare ai clientului in urmarirea materialelor create si analiza rezultatelor, chiar si in timp real.

Marele avantaj si diferentiator al INCA fata de alte solutii din piata este garantarea rezultatelor unei campanii asa cum au fost agreate la inceputul acesteia, fara niciun cost suplimentar din partea clientului.

Spuneati in comunicatul de presa despre solutii tehnologice. Ne puteti oferi cateva exemple?

Tehnologia este prezenta in toate punctele importante ale unei campanii cu influenceri prin intermediul INCA. Selectia influencerilor se face in functie de obiective si cerinte clare operand cateva zeci de filtre ce tin de tipologia, demograficele si afinitatile influencerilor, postarile pe care acestia le-au publicat in trecut, ori demograficele si interesele audientelor.

Un alt exemplu ar fi raportarea in timp real a rezultatelor unei campanii cu influenceri, acestea fiind disponibile clientului, intr-un dashboard, din momentul primei postari, acesta avand access la un overview al campaniei, la date despre performanta fiecarui influencer in parte, dar si la datele obtinute prin amplificarea unei postari (boost post), de exemplu. 

Care sunt principalele servicii pe care le veti oferi? Vorbeati de asemenea despre aplicarea unui nivel de brand safety prin folosirea tehnologiei si inteligentei artificiale. Va rugam sa detaliati.

Pe langa filtrele folosite in selectia influencerilor, la rafinarea acesteia se poate aplica si un layer de brand safety, INCA putand semnala postarile din trecut ale influencerilor ce pot avea un caracter nepotrivit intr-o relatie comerciala (ex. profanity, adult, political etc), insa se pot identifica destul de usor si rapid si brandurile concurente cu care acestia au lucrat, ori despre care au publicat in trecut materiale pe retelele sociale. 

Costin, ce iti propui in primul rand din noua functie?

Imi propun cresterea si consolidarea INCA pe piata din Romania, dar si imbunatirea experientei unui brand cu zona creatorilor de continut si a campaniilor de marketing cu aceasta. Consider ca piata este pragatita pentru a trece la nivelul urmator din punct de vedere al campaniilor cu creatorii de continut – si asta imi propun sa fac la INCA Romania.

Cat de mult a crescut in Romania aceasta piata in ultimii doi ani?

Nu exista date exacte ale unei piete de influencer marketing in Romania, serviciile de acest gen regasindu-se in incasarile majoritatii tipurilor de agentii din Romania, de la cele de digital si PR, la cele de media, insa din estimarile personale, piata a crescut si cu pana la 100% in utimii 3 ani, depasind, in prezent, 10-12M euro.

Ce impact a avut / daca a avut pandemia?

Pandemia a adus in spatiul public un nou val de influenceri din zona celor non-nativi digital ale caror activitati off-line au fost blocate, ori reduse datorita restrictiiilor. Vorbim despre artisti, cantareti, actori, sportivi etc, oameni care au adus o doza de autenticitate ce a fost foarte apreciata de catre public daca judecam dupa numarul de followers / subscribers ai acestora si rapiditatea cu care anumiti influenceri au crescut in ultimii 2 ani.

Ce parere aveti despre noile sub-genuri de influenceri care au fost observate in 2021 si cum se prezinta ele in Romania?

Daca ne referim la volumele audientelor, cred ca cea mai mare crestere, si nu ma refer doar la 2021, a avut-o zona micro-influencerilor, cei care au audiente intre 10k si 250k followers / subscribers. Altfel, cresteri au avut si anumite nise, zone in care influencerii pot ajunge in prezent sa obtina si vanzari substantiale (pentru client) in urma continutului pe care il publica, ori a campaniilor pe care le deruleaza in social media.

In ceea ce priveste influencerii de nisa, cresteri vizibile pot fi observate in zona de gaming, sport si fitness, insa piata poate fi perceputa ca destul de efervescenta din acest punct de vedere si in zona de fashion, beauty, ori parenting.

Ce sfaturi ati da brandurilor care se afla la primele colaborari cu influenceri?

Sa depaseasca cutumele pietei, sa fie mai curajoase in a aborda aceasta industrie folosidu-se de date si sa acceseze tehnologia si in ceea ce priveste continutul unei campanii cu influnceri. Tehnologia permite ca obiectivele unei campanii sa treaca de simpla prezenta a unui mesaj comercial in descrierea unei fotografii postate in social media si sa se regaseasca inclusiv in continutul pe care creatorii, dar si audienta acestora, il pot folosi in obtinerea acestor obiective.

Un exemplu ar fi folosirea filtrelor, atat pe Instagram cat si pe TikTok, precum a utilizatii realitatii augmentate. Si, daca tot am ajuns la TIkTok, o retea sociala care a intrecut Instagram inca din primavara, dar care este inca privita cu multa suspiciune, brandurile ar putea fi mai curajoase in a incerca si teritorii noi, pe care audienta deja este prezenta.

Cat de important este felul in care se creeaza content marketing astazi si ce tendinte vedeti pentru 2022-2023?

In ceea ce priveste continutul tind sa cred ca devine din ce in ce mai important ca, pentru diferentiere, sa urmarim mult mai atent tendintele din tehnologie. Schimbarile in social media sunt din ce in ce mai rapide, iar felul in care poti crea continut folosindu-te de noile tehnologii iti pot garata o crestere mult mai accelerata, retelele sociale fiind intotdeauna predispuse sa le promoveze catre utilizatori (ex. reels, filtre etc).