Cu peste 17 ani de experienta in digital si business, obtinuti in agentii si companii importante din piata, precum Mercury360, Senior Interactive, Publicis, Kaleidoscope Proximity, eMAG, Adrian Hincu este din septembrie 2021 Regional Business Director la MRM Romania.
Iubitor al strategiei de brand, cresterea si dezvoltarea unui brand, interesat mereu de „cum” si „de ce”, am vorbit cu Adrian despre decizia de a se alatura MRM si ce implica acest pas in cariera sa, precum si despre industria de publicitate si cum a evoluat ea in timp, digital si strategie.
un interviu de Romanita Oprea
Care consideri ca au fost cele mai bune decizii pe care le-ai luat pana acum in cariera si de ce?
O sa sune a cliseu, dar cred foarte mult intr-o filosofie de genul: “Nu pierd niciodata, ci castig sau invat”. Cu siguranta ca au fost, de-a lungul timpului, decizii pe care le-am luat pripit, in care m-am aruncat cu capul inainte, doar ca sa descopar ca realitatea e diferita de promisiuni.
Dar le-am folosit ca sa stiu de ce sa ma faresc pe viitor.
Altfel, daca ar fi sa enumar cateva decizii pe care le-am cantarit bine si care s-au dovedit oportunitati clare de castig as zice asa: momentul in care m-am decis sa fac trecerea din BTL in Digital, momentele in care am ales sa schimb tabara si sa merg la client pentru o perioada si apoi momentul in care m-am intors in agentie pe o pozitie de strategie. Si au fost super castigatoare pentru ca deciziile astea au jucat un rol extrem de important in formarea mea profesionala.
Am avut oportunitatea sa vad business-uri din toate laturile si sa inteleg comunicarea ca un intreg, atat ca process de creatie, cat si de livrare si ROI.
Ce calitati sunt necesare pentru a reusi in new business in publicitate astazi?
Ha, asta e o intrebare faina, mai ales pentru un idealist. Dintotdeauna a fost nevoie sa intelegi businesss-ul clientului pe care il pitchuiesti, asta e o conditie sine qua non pentru a fi in industria asta.
Altfel, cred ca e nevoie sa poti pune pe masa o strategie super desteapta, care sa fie ancorata in realitatea clientului dar mai ales a consumatorului (asta ca sa nu ne incurcam in sensurile termenului client) si care sa fie suficient de permisiva si de elastica incat sa permita adaugarea sau eliminarea tacticilor. In plus, n-as vrea sa uit de componenta de creatie, mai ales in contextul in care vremurile in care traim. Dincolo de asta, cred ca cel mai important lucru este sa ai o coloana vertebrala si sa iti alegi cu grija bataliile in care te bagi.
Cum ai spune ca s-a schimbat industria in ultimii ani si de ce?
Cred ca cele mai mari schimbari au venit peste zona de creatie si de strategie. De multi, multi ani tot propovaduiesc schimbarea adusa de ceea ce inseamna un stil de viata digital si de nevoile noi din mintea consumatorului, fie ca e vorba de produse sau de servicii care devin indispensabile, fie ca vorbim de asa-zise noi canale de comunicare.
In plus, cred ca notiunile de “viteza” si “adaptare” capata sensuri pe care nu le intelegem inca in totalitate, mai ales datorita contextului astuia in care ne zbatem. Povesteam zilele trecute cu un prieten, CMO la unul dintre cei mai mari retaileri europeni si imi povestea, parte amuzat, parte speriat ca notiunea de plan de comunicare a devenit din ce in ce mai scurta in ultimii ani.
Practic, ne setam obiective mari, dar la nivel de activitati tactice nu ne mai permitem sa vorbim de plan de an, ci mai degraba planul de trimestru.
Ce te-a determinat sa alegi MRM?
Pai, cel mai simplu spus, era timpul potrivit. Am mai avut ceva oportunitati de-a lungul timpului, recunosc insa, nu cred ca eram pregatit.
Abia acum, dupa ce-am trecut prin toate experientele si pozitiile care m-au ajutat sa cresc si sa invat, agentie si client, a aparut aceasta noua oportunitate in care sa-mi folosesc superputerile de organizare si management. In plus, avand in vedere ca este o pozitie cu focus pe B2B, este o noua provocare pentru mine, care ma scoate putin din zona de confort.
Asa ca o aleg constient. Vorba aia, discomfort creates change. And change is good.
Ce ti-ai propus din noua functie?
Evident, am obiective de crestere, pana la urma asta e obiectivul oricarui business. Dar, datorita structurii mele interne de gandire, cresterea asta trebuie sa fie structurata si ancorata in realitate. In plus, tocmai ce-am intrat intr-un ecosistem maricel, in primul an vreau sa il inteleg asa cum trebuie astfel incat sa pot beneficia la maximum de reteaua de parteneri si de echipa pe care o conduc.
Care au fost primele decizii pe care le-ai luat?
Sa ne marim echipa. Am intrat din prima in planificarea catorva proiecte mari si foarte mari, plus castigarea unor clienti foarte faini, cu mult work tactic, pentru care e clar ca avem nevoie de spatiu de manevra si de gandire.
Ce te atrage cel mai mult la publicitate si de ce?
Repet, sunt un idealist. Am crezut dintotdeauna in valoarea pe care publicitatea o poate aduce unui business. Iar cand spun publicitate, ma gandesc la mult mai mult decat la media si eficienta media, cum din pacate ne e dat sa vedem in foarte multe locuri zilele astea.
E foarte usor sa mergi pe reguli de genul 69/3+, intrebarea este daca ad-ul respectiv ajuta si mai mult la dezvoltarea de “advertising blindness” sau nu.
Cat de importanta este strategia in digital, din punctul tau de vedere astazi?
Extrem de importanta. Dar e clar ca sunt subiectiv, pentru ca am trecut prin pozitia de strateg. Practic, intrebarea se poate traduce si asa: “Cat de importanta este coloana vertebrala pentru un om?”. Mi se pare ca nu poti face nimic fara sa ai o strategie solida.
Apropos de planul de care vorbeam ceva mai devreme, fara sa ai o strategie solida, nu vei putea jongla cu tacticile astfel incat sa ai o baza solida.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.