Când inovația câștigă piața. Stailer, un startup evaluat la 10 milioane de euro, la un an de la lansare

Antreprenoriatul de succes. Cum îl recunoști, cum găsești acea idee inovatoare, cum ajungi să-ți cunoști publicul cu adevărat, să acoperi o nevoie reală și cum poți crește într-un an cât alții în șapte? Stailer pare că a găsit răspunsul. O aplicație extrem de utilă atât pentru publicul larg, cât și pentru saloanele de beauty din România: tot procesul de programare pentru servicii devine digital.

Clienții pot alege cel mai apropiat salon sau pot filtra variantele după preț sau după recomandări, iar managerii acestor saloane își cresc cifra de afaceri cu un efort minim.  O aplicație evaluată la 10 milioane de euro și care, așa cum spune Bogdan Clipici, Chief Sales Officer la Stailer și unul dintre cei patru fondatori, a ajuns să fie una dintre cele mai descărcate aplicații mobile din România, fiind în top 10, la categoria Lifestyle, la doar 3 luni de la lansare. Totul despre succesul Stailer, într-un interviu exclusiv pentru WeInvent, cu Bogdan Clipici.

de Andreea Retea

Bogdan Clipici, Chief Sales Officer la Stailer

Pe scurt, ce face Stailer și ce nevoi acoperă?

Profesioniștii și saloanele au nevoie, acum mai mult ca oricând, de clienți noi, iar consumatorii, de o metodă simplă, rapidă și de încredere, consultând feedback de la alți clienți, să se programeze la servicii de înfrumusețare, îngrijire și wellness cu doar câteva click-uri. Asta face Stailer și nu doar atât. O altă inovație a aplicației este aceea că utilizatorii au acces la un feed cu fotografii pentru inspirație upload-ate de stiliștii și de profesioniștii în manichiură, machiaj etc., pentru a face procesul de decizie mai ușor și mai rapid.

Nevoia unei experiențe digitale simple și eficiente exista în piață, dar ea a fost accentuată de contextul pandemiei, când numărul de clienți „de pe stradă”, care treceau deci întâmplător pe lângă un salon și intrau în el, a scăzut simțitor. Stailer a compensat această pierdere a clienților, iar dovada este rata mare de adopție a serviciului, pe partea clienților, dar și a managerilor de saloane.  

Cum au asilimat saloanele partenere beneficiile pe care le au utilizând aplicația?

Digitalizarea activităţii din salon poate creşte veniturile anual cu până la 20% încă din primul an de implementare, iar pe termen lung, creşterea poate ajunge până la 35-40%, în funcţie de capacitatea salonului. În acelaşi timp, profitabilitatea salonului poate creşte chiar mai mult, în funcţie de soluţiile digitale folosite. De exemplu, în cazul Stailer, sunt saloane partenere care, după 3 luni de la digitalizarea activităţii, au înregistrat o creştere a veniturilor cu 10% şi a profitului cu 20%, deoarece clienţilor le-a fost mai uşor să aleagă online mai multe servicii cu marjă de profit mare pentru salon, de exemplu, vopsit sau alte pachete foarte avantajoase.

Avem saloane partenere care primesc peste 100 de clienți lunar, asta însemnând venituri suplimentare pentru saloane de 1,500 – 2,000 de euro lunar. Pe unele afaceri, parteneriatul în Stailer le-a salvat de la faliment, fiind foarte afectate de pandemie.

Ce crezi că a atras cel mai mult saloanele să se alăture Stailer? Costul infim sau eficientizarea muncii lor?

Stailer pune la dispoziție unelte gratuite de digitalizare a afacerii, care ajută saloanele să își transforme urmăritorii din mediul online, în clienți. Iar suplimentar, în spațiile libere dintre programările lor, le aducem clienți noi și programări suplimentare, prin marketing activ.

Credem cu tărie că eliminarea abonamentelor lunare, deci oferirea de soluţii gratuite, precum şi implementarea cu uşurinţă a soluţiilor digitale, pot fi argumente solide în vederea digitalizării industriei de beauty din România.

Primele luni sau chiar primii ani ai unui business aduc multe provocări. Cum a fost pentru Stailer anul 2021?

Rezultatele confirmă faptul că Stailer este o companie inovatoare. Aplicația Stailer este una dintre cele mai descărcate aplicații mobile din România, ajungând în top la doar 3 luni de la lansare. Numărul programărilor a crescut de 100 de ori. Dacă în decembrie 2020 au fost puțin peste 200 de programări intermediate de Stailer, în luna decembrie 2021, peste 20,000 de programări au fost livrate saloanelor partenere. Mai mult decat atât, am început anul 2021 cu 25 de saloane partenere și am ajuns la 1000 în mai puțin de 12 luni. Am atras 1 milion de euro investiții, compania fiind evaluată la 10 milioane de euro.

Ați crescut într-un an cât alții în șapte și ați atins, așa cum ați preconizat, 1,000 de saloane partenere Stailer, iar investițiile confirmă performanța. Care e abordarea voastră de business, ce aduce succesul acestei aplicații?

Ne place să spunem că facem lucrurile altfel, într-un stil propriu și într-o formulă în care funcționăm foarte bine. Suntem o echipă cu multă experiență în marketing online, vânzări și IT. Echipa e extrem de importantă, de aici pornește totul. Așadar, abordarea de business a mizat, ca punct de start, în primul rând, de la încredere, ambiție și dorința de a inova. Când cei din echipă au aceleași țeluri, reușești să transformi o idee într-un business de success. Nu este întâmplător că am obținut investiții de 1 milion de euro la un an de la lansare, iar acest lucru ne motivează să continuăm strategia noastră. Compania Stailer este evaluată în prezent la 10 milioane de euro.

Ce strategie de comunicare ați ales pentru a ajunge la managerii de saloane, pe de o parte, și la public, în general, pe de altă parte?

Ne-am propus încă de la început să digitalizăm industria de beauty din România, prin urmare, managerii de saloane au văzut în noi partenerul de business de încredere de care aveau nevoie. Pe de altă parte, referitor la clienți, ei doresc să acceseze servicii de calitate, recomandate de alți utilizatori, doar prin câteva click-uri. E o nevoie reală, o realitate. Și de aici am început să construim și să comunicăm specific, targetat, în funcție de segmentul de clienți.

Ne-am folosit de toate instrumentele pe care mediul digital ni le oferă: campanii publicitare targetate cât mai bine, dar și influencer marketing, alegând persoane relevante pentru publicul nostru și asigurându-ne că înțeleg beneficiile serviciului, ca să le poată explica mai departe. Ne-au susținut, și le mulțumim pentru asta, Alina Ceușan, Dorian Popa, Andreea Bălan, Andreea Antonescu, Ioana Grama și mulți alții.

În cifre, care este orașul din România care-a atras cei mai mulți utilizatori Stailer, raportându-ne totodată și la saloane, și la clienți?

Cu siguranță capitala este orașul cu cel mai mare potențial, unde zilnic peste 200 de bucureșteni se programează prin Stailer, la cele peste 250 de saloane partenere din acest oraș.

Cât de mult contează experiența anterioară în business sau chiar pe startup-uri ca un astfel de produs ca Stailer să aibă succes? Procentual, mai mult decât ideea în sine sau inovația pe care o are la bază?

Contează enorm experiența în business, ea ne-a învățat că viteza și execuția sunt cele mai importante. Încă de la început, am gândit conceptul Stailer ca fiind unul scalabil la nivel global prin tehnologie și prin marketing digital. Aș spune că prin experiență analizezi mai bine ideile, începi să știi ce poate acoperi o nevoie reală a publicului și reușești să inovezi.

Ce vă propuneți pentru 2022 în termeni de business, la nivel național și internațional? Dar pe termen mediu? Ce ritm de creștere vă propuneți legat de saloanele partenere?

Din ianuarie 2022, Stailer va începe înregistrarea saloanelor de înfrumusețare din Budapesta, urmând ca aplicația adresată consumatorilor să fie lansată în Ungaria, în trimestrul al doilea din 2022.

Ca parte a strategiei de dezvoltare la nivel național, ne propunem ca Stailer să își consolideze poziția în piața locală, astfel încât compania să fie prezentă în toate orașele reședință în următoarele două luni, iar până la sfârșitul anului 2022 vizăm să extindem rețeaua de parteneri în toate orașele din România.