Furtuna perfecta

‚Iadul e gol si toti diavolii sunt aici’*

articol de Cezar Baciu

Si fara debutul armat al conflictului din Ucraina, acest material ar fi avut acelasi titlu… Sa ma explic pe scurt.

Pornita inca pe vremea premierului Roman (pe traseul ministrul Basescu, Radu Berceanu, Dan Ioan Popescu samd), schimbarea sistemului energetic national s-a incununat cu liberalizarea (necalificat facuta) pietei de energie, fix in momentul cel mai „bun”, in care criza economica generata de pandemie incepuse sa-si sugereze dimensiunile. Fapt la care se adauga inchiderea termocentralei de la Mintia anul trecut, plus anuntul ca Cernavoda 1 va intra in retehnologizare pentru doi ani, in 2025. Din aceasta prezentare ultra-rezumativa reiese ca nu mai era nevoie de nici o tulburare politica pentru ca pretul energiei sa arunce in aer cam totul.

Paranteza

Pentru cine are rabdare sa calculeze, la modul strict contabilicesc, cum se aloca un castig de doar 100 de lei din cresterea preturilor doar la gaze (la energie electrica socoteala este oarecum similara), rezultatul este crunt.  Din 100 lei crestere de pret la gaz, statul roman ia 95 lei prin impozite + dividende, iar investitorii privati iau restul de  5 lei (dividende). „Lei” se poate oricand inlocui cu „miliarde” (multe) de lei 😊.

Intre timp a inceput razboiul din Ucraina, unde se infrunta, practic, doi din primii cinci producatori mondiali de cereale (!). In acest punct al foarte grabitei mele expuneri, ma reintorc la gaze. Daca va uitati mai indeaproape, o sa vedeti ca Putin se pregateste demult si stia ce risca. Iesirea din SWIFT impacteaza in primul rand tranzactiile pentru gaz pe care Putin il va vinde fara probleme in China. In rest, dupa cum stiti, totul se fabrica (tot) in China… In plus, dupa surse bine informate, datoria istorica a statului ucrainian catre Gazprom se cifreaza in jur de 280 miliarde de dolari.

In acest timp…

Vanzarile de bunuri de larg consum incep sa gafaie foarte nesanatos, semnalizand clar dificultatile economice majore care stau sa vina; scenariul negru al BNR pentru trimestrul doi – inflatie de doua cifre, de 11,2% – pare sa se adevereasca in scurt timp. O sa dau doua exemple, cumva indirecte, dar foarte graitoare (din motive care tin de protectia surselor jurnalistice, nu pot sa fac precizari suplimentare).

Astfel, in luna ianuarie a acestui an, comparativ cu similara din 2021, rafturile retailerilor s-au golit cu aproape 20%. Adica, la raft in IKA, au disparut aproape o cincime din produsele diferite (SKU-uri) fata de anul trecut. Iar inscrierile pentru doua din cele mai mari premii ale industriei au atins deja, numeric vorbind, cota din primul an de pandemie, 2020; adica costurile au sarit in aer din cauza cheltuielilor cu energia, iar bugetele de marketing au inceput deja sa fie taiate. In plus, este usor de iinchipuit ca, cu cat producatorul sau retailerul au o dimensiune mai mica, cu atat ponderea energiei in costuri va fi mai mare, depasind repede chiar marja de profit… si apoi potopul.

De parca aceste premize negre nu ar fi destule…

… Parlamentul roman vrea sa… perverteasca atat de bine prevederile Directivei UE  2019/633, incat sa se duca sigur totul in cap. Aceasta Directiva privind practicile comerciale neloiale este transpusa în legislatia româneasca printr-un proiect de lege care condamna cu manie proletara comportamentul marilor retaileri in negocierile cu micii producatori. Proiectul a trecut de Senat anul trecut si se dezbate in Camera Deputatilor, la comisii.

Cea mai ”tare” prevedere: retailerii nu au voie sa refuze listarea unui produs pe motiv de volum prea mic sau sezonalitate! Alta: bugetul de promotie pe care retailerul il poate factura inapoi furnizorului este de doar 5% din valoare facturii produselor livrate si vandute in promotie. Altfel spus, daca vrea promotii, retailerul le face pe barba lui, nu in parteneriat cu furnizorul. Iar daca un retailer are un produs marca privata in raft, e obligat sa admita la raft, indiferent de conditii, si un alt produs similar marca de furnizor! (Asta nu inseamna ca retailerii sunt ingerasi, dar aiureala este evidenta si „muta” nedreptatile ne-rationale dintr-o extrema in alta!).

Scapa cine poate. Cine poate?

*: Ariel, ‘Furtuna’, Shakespeare